03 april 2020

Kaj početi doma z malimi in velikimi

Vem, da je marsikomu že tako premalo časa za službo in šolanje otrok hkrati - te ideje niso mišljene, da vas frustrirajo, naredite si čim bolj znosno.
Ampak za vse, ki ste na čakanju in imate več časa kot idej za igro/zabavo z malim in velikimi čez teden in za vse, ki ste navajeni čez vikend it kam na izlet ali k babici, pa zdaj ne morete... In imate doma že vse pospravljeno, ker ste pridno upoštevali moje prejšnje objave:D... *Če tak človek obstaja, se priporočam za obisk po izolaciji, nam to še ni uspelo... No, za vse, ki imate dovolj pospravljeno ali pa imate dovolj pospravljanja, tu je par idej, kaj početi doma z mulci, da se boste vsi zabavali:). Vem, sonček kliče in vsi bi radi šli ven. Ne vem več niti, kaj točno je dovoljeno in kaj ne, pa še dnevno se spreminja, zato bom rajši tiho glede tega, da koga ne zavedem;).
Torej: kaj lahko počnemo doma, da se imamo vsi skupaj fiiiiino?

- tečaji: lahko cela družina dela tečaje, zdaj jih je kar nekaj zastonj, na youtubu in googlu pa tako najdete skoraj vse, karkoli vas zanima! Nam je všeč tale tečaj, narežali smo se ko pečeni mački! Bom naredila kako objavico o teh vajah, ker so res luškane! Lahko skupaj rišete, se učite fotografije, lahko se učite kuhat, šivat, karkoli, kar vam je všeč! Lahko pa tudi kar tako ustvarjate skupaj, seveda:).
- družabne igre in karte: midva nisva preveč navdušena nad njimi, je pa veliko družinam to prijetna sprostitev. Kar se naju tiče, sva naredila dovolj otrok, da se lahko grejo večino zadev tudi sami;). Se pa pustiva prepričat za kako igro taroka:). Pa meni je twister tudi všeč:).

- neumne igrice naše mladosti: vislice, potapljanje ladjic, vsak napiše eno besedo na vprašanje (kdo, kdaj, kje, koga, komu, zakaj, itd...) in prepogne listek, da se je ne vidi, poda naslednjemu . vedno pridejo kake smešne trapraije ven (če kdo ve, kako se tej igri reče, bom zelo vesela), itd... Ali pa lojtrca - tista igrica z vrvico (cats in the cradle)

- noč filmov/gledališča: no, zato pa rabite samo računalnik (ki ga verjetno imate, če to berete;) in kavč ali posteljo, na kateri se boste stiskali. Zdaj je precej gledaliških predstav na ogled na spletu, sicer pa se verjetno že znajdete;). Če so vaši otroci že veliki, jim lahko privoščite pravi filmski maraton, če so mali, bo verjetno dovolj en animirani film, saj so dandanašnji kar dolgi... Zraven naredite veliko skledo pokovke ali kakšne druge slanarije ali pa sladoledno kupo... in bodo otroci hoteli ostat do konca šolanja v izolaciji:). Če si želite naredit iz vsega skupaj dogodek, pa lahko naredite vse mogoče na temo risanke, ki jo gledate - prigrizke, okrasite sobo itd... Več o tem sledi.

- tematske zabave: vem, vem, zabava z enim otrokom, ni zabava. Ampak veliko vas ima več kot 1 otroka... In zabava z 2 ali več otroki in mamo in očijem... no, to zna bit že zelo zabavno:). Sploh če si okrasiš stanovanje, narediš kako zabavno hrano, naviješ primerno glasbo... Lahko je to "generalka" za rojstnodnevno zabavo, ki je odpadla zaradi izolacije, recimo. Ali pa praznujte trapaste praznike, aprila je kup zanimivih dnevov na wacky hollidays:) Marca pa je bilo recimo Patrikovo:
- huda hrana: brez tega skoraj ne gre, ne?;) Lahko si naredite za kosilo domače raviole, rotolo, domače tortille, domače štruklje, na žaru pečene domače kruhke (za marsikatere ploščate niti ne rabite kvasa, če ga nimate in če so trgovine res izropane - ne vem, že celo večnost nisem bila). Kaj, za kar sicer vedno zmanjka časa... pa ste si želeli poskusit. Navsezadnje: kolikorat boste imeli možnost postrešt svojim dragim za zajtrk deviško pina colado in francoski rogljiček?
- delajte poskuse z otroki, vse, kar vam pošljejo učiteljice, pa še kakšnega za zraven! Lahko virtualno obiščete Hišo eksperimentov! Posadite semena raznoraznih rastlin in glejte, kaj iz njih zrase (in potem to pojejte v voku ali sendviču, je so bila semena temu namenjena). Naredite letalca, frfotajčke (pride na blog), kazalke, origami, slano testo in sluz (če za karkoli rabite recept, povejte, vse večkrat preizkušeno, še pred in med korono;). Naredite otrokom šolo zabavno (več o tem kasneje, imamo še vedno idej več kot časa).
- branje: skupaj, drug drugemu ali vsak sam, kakorkoli, v knjigah lahko pobegneš kamorkoli in pozabiš, da si mogoče res že tri tedne z istimi ljudmi v isti sobi 24/7...
- humor: hecajte se, ne samo za 1. aprila. Ko nekdo v družini da povod, pojdite z vetrom:). Mogoče boste kdaj malo svinjski (svoje slike iz tega rajši ne pokažem;), ampak bo pa hitro minilo, obljubim! Če nihče od vas ne zna dat povoda za hece, ker ste bolj resni, potem verjetno ne berete tega bloga:D. Če pa bi to radi spremenili, ker ste ravnokar ugotovili, da ima življenje tudi svojo smešno plat, pa poslušajte komike, berite si hecne stripe in podobno... Ja, situacija je za nekatere tragična - ampak roko na srce, tako je vsak dan, samo ne v tolikem številu - vedno je nekje na svetu nekdo, ki se mu je ravnokar sesul svet - in čisto nič mu ne pomagamo, če doma samo jadikujemo. Pomagajmo tako, kot lahko - da se držimo pravil, ne raznašamo svojih bolezni okoli, doniramo v dobrodelne namene... ne pa tako, da smo doma ves čas zaskrbljeni in sitni, bodo vsi bolj zadovoljni;).
- in še zadnja (čestitam, prebili ste se do dna!!!): lahko se pridružite kakemu izzivu, kjer cel mesec rišeš v določeni tehniki, fotografiraš ali ustvarjaš po seznamu besed za navdih, na netu mrgoli umetniških izzivov (art challenge), lahko pa si sledite prejšnjemu nasvetu in se prdružite kakšnemu bolj hecnemu, recimo naredite "rekonstrukcije" znanih slik v "kostumih" iz stvari, ki jih najdete doma,... lahko si postavite tudi športni izziv in delate vsak dan jogo ali pa 50 sklec,... karkoli.

In ko smo ravno pri športu... meh, ta si res zasluži svojo objavo... Že tako je tale predolga... Ampak če je pa toliko idej, kaj naj? Pa še tole zna trajat vsaj še 14 dni, tako da... Boste vsaj imeli čas vse preizkusit:). Pa poročajte, kaj je vaši družinici najbolj všeč:).

Ni komentarjev: