16 januar 2011

Ideje za izlete

No, tale post bo malo bolj gostobeseden (ja, vas že slišim: "A še bolj al kaj?";), ker so pač ideje in jih precej še nismo realizirali, torej ni slikc od tam. Na začetku vsakega odseka bodo primeri, kar smo že naredili in kratka obnova, kako nam je bilo všeč, pa cena in kaki nasveti, kar pride prav (kdaj je najlepše it, če je treba na kaj pazit, itd...) Torej, kaj se skriva v najini tako opevani beležki?

ŠPORTNI DNEVI z malčki
- sankanje - lani izpolnjeno, letos še čaka na sneg
- vikend kopanje v slovenskem morju - izpolnjeno, letos seveda še ne;) - bo počakalo na poletje
- rolanje s prikolico - ste že videli tukaj
- joga za otroke - pridno izpolnjujemo skoraj vsak dan, tu je post o tem

Zdaj pa še neizpolnjeni plani za naprej:
- drsališče - to mora bit v kratkem, da bo še mraz; samo da se pozdravita. Drsališč na prostem, zastonjskih ali zelo poceni, je pozimi kar dosti - eno je v Tivoliju, eno v BTCju, včasih je bilo še v Parku Zvezda, samo zdaj ga razkopavajo in še nekaj časa ne bo nič v središču mesta... Če se bodo zunanja prej stopila, bomo šli pa v Tivoli not, kjer je tudi dobro urejeno in poceni (4€ za vse 4).
- kopanje v zaprtem bazenu (Atlantisu) - sva hotela zadnjič it, pa je svinjsko drago, sploh čez vikend (pride skoraj 40€ za našo družinico za 2 ušivi uri!) in smo se odločili, da gremo rajši čez teden enkrat, pa bolj v miru (takrat se nam bi že malo mudilo)
- kopanje v odprtem bazenu (Laguni/Koleziji/Kodeljevem,...), smo hoteli lani it, pa so jih prej zaprli, ker je bilo že avgusta tako mraz; ko bodo spet odprti, gremo - to bo počakalo do poleti
- Mežiški rudnik, ki ga prevoziš s kolesom - rabiva samo še nosilce za kolesa, da se bomo lahko pripeljali do tja... To je tudi primerno za pozimi, saj je rudnik podobno kot jama - pozimi se nam zdi topel, ker je zunaj bolj mraz. Na žalost sem ugotovila, da bomo morali še dooolgo čakat, ker je dovoljen vstop otrokom od 10 let dalje... Ahja, mogoče kdaj sklizneva prej sama, hehe.
- kolesarjenje po PST (Pot spominov in tovarištva - zdaj ima neko bolj "politično korektno" - beri dolgočasno ime, mislim da je zdaj samo Pot; zamo bo vedno PST, pa če se na glavo postavijo) in po Rožniku
- veslanje po Ljubljanici: nekoč so imeli možnost ZASTONJ izposoje kanuja in si se lahko fural gor pa dol, samo žal je bila takrat Ronja stara par dni in z novorojenčico si ipak nisva upala not - šprica tista svinjska voda - tudi če se ne prevrneš;) Letos bi pa po moje že lahko šli, če bo to še možno. Če tale blog bere kdo na MOL, naj založi dobro besedo, hehe.
- Šmartinsko jezero: kopanje, seveda:) Pa veslanje in pedalini. Hvala za idejo!!!

POHODNIŠTVO
Bili smo samo na
- Tinjanu in
- Veliki planini - slikico ste videli v tem postu.
Tako malo pa zato, ker sta že kar težki za nosit kake daljše razdalje, kjer je precej razlike v nadmorski višini... Pa ker sta bili non stop bolni, seveda. Upam, da bo letos kaj lažje, lani je bilo treba obe še precej nosit, Ronja gre letos že precej hitreje in pride seveda dlje.
Radi bi šli še na:
- Pohorje, tam bi radi videli tudi Črno jezero, pa pogledat
- Trento in park Julijano, tam že veva, da je lepo, samo malidve pa še ne vesta;)
- Zelence (izvir Save), tam sem jaz že bila in si obljubila, da bom samčka tja peljala;)
- Pekel pri Borovnici, tam je res lepo - sva bila, ko njiju še ni bilo;
- Slavnik: lubi bil že milijonkrat (dobesedno, včasih po 5x v enem dnevu - so taki norci, ja in valjda jaz nanj nabašem;), ampak jaz pa še ne - ali pa tudi, jaz si tega nikoli ne zapomnim, zame so vse gore enake - v hrib;)
No, potem pa da pridem še jaz na svoj račun (beri: da je VODA zraven, če že ni morje):
- Cerkniško jezero: sva bila sama z bicikli (ko ju še ni bilo), sva se mela fajn:), vsekakor pridemo!
- Podpeško jezero: isto
- Lepena in Soča: tudi sva že bila in je bilo lepo in je edino prav, da to lepoto vidita tudi malidve
- Rogla in tam Lovreniška jezera - hvala za idejo!
- otok ljubezni Ižakovci
- Pokljuka
Pa še bližnje:
- Koseški bajer: jaz sem ga mela sicer že poln kufer, ko sem trenirala za maraton, ampak po nekaj letih sem se pomirila in ugotovila, da ni bajer nič kriv, da je bil na moji tekaški progi;) Če sem čisto iskrena, je bil pa bajer talepši del:)
In še bližnji krajši sprehodi, ki pa jih lahko vseeno raztegneš na cel dan (preverjeno):
- Golovec: Ronja je že bila, ko je bila stara kake 3 tedne, prvi daljši sprehod - sva mislila it za kako urco, na koncu smo se zgubili in smo lutali cel dan, hehe (no, prišli smo dol na drugi strani, potem je bilo pa treba nazaj, saj sva vedela, kje morava nazaj, samo je dolgo trajalo;). Jaz sem bila lačna, da se mi je že kar meglilo in sem komaj prišla do prve trgovine (tik po porodu, pa polno dojila, hehe) - in seveda tudi žejna - sicer sem mela eno flaško vode s sabo, samo majhno, premalo zame za toliko časa (kadar polno dojim, sem skoz žejna), kaj šele za oba. No, Lejla
- Rožnik in učna pot z različnimi vrstami dreves (je označena, no, vsaj približno, v OŠ je še bila, hehe, pa neke tablice so še zdaj, bom poročala, ko bomo šli)

NARAVOSLOVNI DNEVI
No, tu smo bili malo bolj pridni (al je to presenečenje, a?;) Šli smo v:
- Volčji potok: toplo priporočam, sploh kadar je toplo; mi smo si takrat obljubili, da pridemo še, ker sta tamalidve res noro uživali!!! Igrišče za otroke opremljeno 1A! In ni tako zasoljeno kot kak Atlantis ali kaj podobnega (13€ na družino, ne glede na št. otrok, meli so tudi pika popust), imaš pa not veliko raznih stvari kot v kakem lunaparku, ki so optional, ampak večino igral, ki so res fajn, pa krije že vstopnina. Ronja je tam tudi jahala konja. Letos gremo spet. Če ste spremljali zadnje poste, se mogoče spomnite slikice s tulipani tukaj, če bi jih radi sami šli pogledat, pa si poglejte, kdaj imajo kako razstavo tukaj).
- Postonjska jama: ste jo že videli tukaj. No, ta pa je zasoljena (70,4€ bi bilo za vse 4 brez popusta, jih ne briga, koliko je otrok star, vsi otroci enako plačajo, to sem samo tu videla do zdaj), ampak saj veste: Postonjsko jamo je pač treba it pogledat, ker je res lepa, naša znamenitost, not lahko vidiš človeške ribice, itd... pa še otrokom tisti vlakec ful dogaja (tudi velikim, hehe). Letos ne gremo, bomo pa šli spet, ko bosta večji.
- Strunjanske soline: luškan, zastonjski, sončen izlet, pridejo slikice - priporočam. Bomo še šli.
- Sečoveljske soline: te so bolj kulturne, en del je še delujoč, "multimedijsko" je kar zrihtano. Midva sva bolj na naravo kot na te kulturne tradicionalne stvari usekana - če vam to dogaja, potem boste noro uživali. Je pa prav, da malidve tudi to vidita, ne samo "najinih favoritov" (midva bi  soglasno strunjanske izglasovala). Je vstopnina, ni pa za bankrot (20€ za družinsko karto (ali 2 odrasli); cenik na netu je očitno zastarel, zato ne bom pripenjala linka - ali pa so nama preveč zarčunali;). Pa spominski kovanec si lahko narediš za 1€. Pride objava v kratkem, še kdaj bomo šli pa rajši na Strunjanske, ker sva bolj naravoslovca po duši. Evo, objava je že tu.
- Piranski akvarij, ko smo ravno na morju: to ste že videli tule. Poceni (18€/našo družino - torej 2x veliki, 2x mali), glede na to, da je treba za živali bolj skrbet kot za soline;), luškan, prijazen, toplo priporočam. Letos gremo spet, če hočete vi tudi, je tu urnik.
- Tehniški muzej v Bistri: dokaj blizu Lj, tako da ne rabite prav dosti časa za vožnjo, če ste od tod doma in zadeva je dokaj ogromna. Vse ni vsem zanimivo, ker je res ogromno različnih delov (tekstil, stroji taki in drugačni, zgodovina različnih industrij...), nekateri deli  pa so zelo dobro zastavljeni, dvorišče je veliko in tisti mostiček in voda in stari mlin... je vse za videt, sploh poleti. Midva sva bila že večkrat tam in nama je bilo najbolj všeč v toplejših mesecih, ker tistih ogromnih hal ne ogrevajo in je pozno jeseni bolj mraz (pozimi je pa itak zaprt, urnik in vse ostalo si lahko pogledate tu, tudi drag ni - 11€ za družino oz. če imate samo predšolske otroke, ki so zastonj, lahko vzamete samo 2 odrasli karti za 8€). Z malima smo bili na razstavi o Stanku Bloudku in Darwinu (how could we not go?;), oboje je bilo za pogledat, samo ste žal že zamudili. Gotovo bo tudi letos kaj, kar se splača videt. Malima je bil najbolj zanimiv ogromni stol, na katerem se lahko fotografiraš;) Toplo priporočam. Mi bomo gotovo še šli, tudi cena je taka, da si lahko privoščiš več kot 1 obisk, za razliko od kakih res turističnih zadev.
- Izviri Krke: fajn izlet za poleti, zastonjski, pot je v glavnem dokaj ravna in jo komot velik del prehodi tudi 2 letnica. Vozičkat se pa ne da, tako da mlajše je treba nosit. Je pa zelo lep gozd okoli, tisti sliki v uvodnem postu sta od tu. Žal je jama zaklenjena - za vse, ki bi radi šli pogledat Krško jamo.
- Živalski vrt - ZOO: lepo zrihtan, krasna igrišča, eno čisto novo (no, leto ali dve staro), celo leseno in iz vrvi in v obliki živali, res domišljeno in zanimivo, svaka čast! (celo plastificirane knjige so na igrišču, da jih lahko bereš otrokom) Živali so itak lepe in fajn, to itak že veste. V toplih mesecih je fajn, ker je toplo, ker je na enem igrišču potoček, ker vidiš vse živali zunaj - meni so totalno fascinantne žirafe, pa opice so tudi zunaj poleti,... Pozimi je pa fajn, ker je malo ljudi in so živali bolj mirne, pa jih lažje gledaš. Vstopnina je, če nimaš letne karte, hehe. Ki jo pa tudi priporočam, ker se ti povrne, če greš 5x v ZOO. In če jo imaš, potem greš večkrat:) Polletna karta se ti vrne pri treh obiskih, zato je res za razmislit... Ker otroci so res nori na zoo, še nisem videla otroka, ki ne bi rad šel! Imajo kup vodenih aktivnosti za otroke, se splača pogledat njihovo stran - se mi pa zdijo v gl. primernejše za malo večje otroke, ne ravno za malčke. Letos bomo meli spet letno karto;), sicer pa bi mi dali 18€ za en obisk, ker je za do 2 leti zastonj, ste pa lahko tam dokler hočete).
- Botanični vrt: ima nov rastlinjak, vendar ga (rastlinjaka) še nismo šli pogledat (sicer pa gremo dostikrat, smo blizu), je pa tudi sicer vreden ogleda, sploh v poletnih mesecih, ko vse zacveti. Pa otroci bojo uživali v preganjanju med prepletenimi šibami grmovja. Tam organizirajo tudi rojstne dni, Ronja je bila na enega povabljena in je bilo zelo fajn. Letos bomo spet tam vsaj vsak letni čas 1x (to je minmum). Več info tu. Vstop prost, tako da se splača it tudi kadar nimate veliko časa.
- gobarjenje in nabiranje kostanja: bili letos na Jančah (oz. baje ne čisto tam, smo prekmalu parkirali, hehe), drugo leto pa gremo drugam ali pa vsaj malo dlje, ker tam nismo kaj dosti našli - je bil pa vseeno lep jesenski sprehod, ki si ga lahko ogledate tu. Tega verjetno ni niti treba priporočat: nabiranje gob in kostanja je pač sestavina vsakega pravega otroštva, ne?:) Itak da bomo šli vsako leto, predlogi, kje je veliko gob in kostnja več kot dobrodošli:).
Kaj si še želimo pogledat?
- Škocjanske jame - to bi bilo fajn že pozimi, ker so jame pozimi toplejše od okolice
- Lipico - to pride na vrsto spomladi ali poleti
- rastlinjak orhidej v Prekmurju - to bo pozimi, ker je dolga vožnja in ker je notri fajn toplo - orhideje so pač tropske rastline;)
- ljubljansko Barje: pozimi se sicer da gledat ptice, vendar jih vidiš samo kot ene pikice (no, ornitolog v naši družini se ne bo strinjal, ampak dejansko nimaš kaj dosti od njih in od tiste posušene trave - to je "trauma iz detinstva" - smo šli z OŠ gledat ptice na barje pozimi: zeblo, blato se nam je ugrezalo do kolen, ampak najhuje je bilo to, da nam je ves čas navdušen ptičar težil, da moramo bit čisto tiho, pa da smo to pa uno vrsto preplašili, pa je ne bomo videli, pisat smo si morali, kaj vse smo videli (lani je lubi našel ta seznam in mi bil čisto fauš, kaj vse smo videli, hehe - zame so bile pa same pikice) - ampak ga bomo šli pogledat v kakem bolj prijaznem letnem času, ko ne bo vse razmočeno in mrzlo. No, boste zvedeli, kako mi bo všeč v odraslosti, hehe.
- sejem mineralov in fosilov v Tržiču -navadno je 1. ali 2. vikend v maju. Sva že bila, pa se nama zdi, da bi lahko bilo zanimivo tudi malima.
- Bukovniško jezero: kjer so bile vile in je baje lepo (hvala za idejo), sicer najdete več o tem tudi v Pravljičnih poteh
- Hiša eksperimentov: mi bomo sicer morali še malo počakat, ker tako mali otroci nimajo bogvekaj od nje (tako vsaj pravijo zaposleni tam), ampak čez leto ali dve, gremo definitivno in potem vsako leto:)

KULTURNI DNEVI
Proti najinem pričakovanju sva jih v tem razdelku kar nekaj odkljukala:
- lutkovna predstava - to smo bili celo 2x v lutkovnem gledališču in še decembra zunaj in še parkrat sta bili z babico, pa včeraj smo naredile Zvezdico zaspanko (lutko), ampak to verjetno ne šteje sem, hehe;) So pa zelo različne tele predstave - kakšna je super, kakšna pa precej bedasta. Sama sem sicer človek risank, lutk nisem marala, ampak malima so pa všeč (sta podedovali od babice - ona me je vedno na lutke vlekla, jaz bi šla pa v kino;)... Kar se cene tiče, so si zelo različne glede na gledališče, ki to uprizarja (mi smo meli srečo, da smo šli ravno v času nekega festivala in je bilo zastonj;), sicer pa ni da bi bankrotiral, čeprav tudi ne tako poceni, da bi šel vsak dan - sploh če gre cela družina (4,5€ v lutkovnem gledališču/osebo, torej 18€ za celo družino za eno predstavo - traja navadno nekje 3/4 ure, ostala gledališča so še dražja, razen Tiktak v kulturnici, ki je zastonj in mali sta baje strašno uživali - sta bili z babico:).
- galerija: smo šli gledat razstavo Picasso in nam je bila všeč (zdaj je ni več v Slo, najdite nekaj drugega;) Letos moramo tudi kako fajn razstavo najt, tradicijo imava, da gremo 8.2. vedno nekaj kulturnega gledat, ampak lani smo šli v muzej, tako da je Picasso počakal do marca. Vstopnina ni draga, 8. je pa celo zastonj, prav tako je vstop prost v mestni muzej, kadar nimajo kakih razstav. Sicer pa so te stvari sponzorirane in niso tako drage in niso omejene na čas.
- pustni karneval: smo šli kar v Lj., letos pa bomo šli kam dlje, če bosta zdravi, seveda - to je seveda đabe. V "predotroškem" obdobju sva šla v Cerknico in nama je bilo zelo všeč, ne vem pa, kje je najbolj luštno za otroke. Sprevodi so povsod, to je pa seveda najbolj zanimivo.
- knjižni sejem: malčkom je zelo zanimivo, ampak za starše z malčki je pa naporno - ves čas gledat, da se ti ne zgubijo - rabiš vsaj 1 starša/1 otroka. Tudi đabe.
- branje v knjižnici: mi smo šli v Otona Župančiča, kjer imajo fajn oddelek za otroke (da ne motiš ostalih) in kar nekaj luškanih didaktičnih igračk: imajo mizo s stolčki in leseno sadje in zelenjavo, ki se ga da narezat na koščke (skup sestaviš z ježki, ki gor), pa tak šotorček z blazinami in eno mizico s cestami,... Mojima puncama je bilo zelo všeč, nama pa tudi - priporočam. Knjižnice so seveda zastonj za obisk, včlanjeni smo pa verjetno tudi vsi.
- branje v odprti knjižnici pod krošnjami: no, to je bilo pa letos praktično vsak dan: kadarkoli smo šli mimo, se je bilo treba nujno ustavit in prebrat vse živo. In ker smo vsak dan hodili ven in večinoma ravno mimo te knjižnice... Je pa luškan projekt, simpatično in prijazno otrokom. Priporočam. Tu niti članarine ni.
- Sečoveljske soline bi lahko spadale tudi sem, ker so res bolj kulturni kot naravni spomenik, več o tem zgoraj in tudi tu.
- pa razstavo fotografij smo si ogledali v Tivoliju. Tivoli je krasen in taprve fotografije (tiste iz zraka, cel svet različni konci, nek fra. fotograf) so bile res take, da se je po moje splačalo tudi iz Ptuja prit to pogledat. Ampak te, ki so zdaj večinoma, pa niso ravno vredne nekega izleta. če si pa že tam, jih pa še pogledaš, to ja. Ne bi se pa zato v LJ. furala.
Kaj nas še čaka? Gradovi!
- Blejski grad
- Škofjeloški grad
- Ljubljanski grad
- Predjamski grad
- Laški grad
- Celjski grad 
- sejem suhe robe v Ribnici 
- Muzej premogovništva: žal sem ravnokar ugotovila, da bomo s tem morali še počakat, ker je vstop v podzemni (torej tazanimivi) del muzeja dovoljen samo otrokom nad 4 leta. Ampak bom vseeno napisala, ker imate vi mogoče starejše otroke, pa da imamo tudi mi nekje spravljeno vse na kupu še za kasneje:)
- mlin na Muri: sem že bila in je zanimiv, po moje bi bilo tudi malima všeč:) Pa še moko za kruh lahko kupimo, hehe.

In drugi izleti, ki jih nisva mogla kategorizirat?
- šli smo v Ikeo v Gorici in na Bled na kremšnite. Ok, če si ravno tam (oboje), ne bi se pa zdaj vračala samo zato.
Kaj si še želimo?
- It na praznik češenj, kakijev, pa verjetno bomo morali enkrat tudi na Trojanske krofe, da jim ne naredimo krivice.
- Radi bi šli pa spet enkra tmali izven Slovenije pogledat, mene mika Praga s svojo zlatno ulico, ki je baje kot v pravljici, lubija pa Bratislava...

Vaši predlogi dobrodošli:) No, sem dopolnila še z vašimi predlogi, upam, da nisem kakega izpustila.

21 komentarjev:

Unknown pravi ...

oj...lepo je videti koliko načrtov ste že uresničili in koliko jih še imate :))....tudi mi smo takšni mini potepuhi...mogoče le kot predlog...naši otroci grozno uživajo v vožnji z vlakom, ker je to res bolj poredko...smo šli tako že večkrat prav nalašč kam na izlet po železnici...enkrat v Koper z Lisičko (inter city), enkrat bližje v Celje, pa nekajkrat proti Ljubljani...Mežiški rudnik tudi že poznamo, nam je bilo všeč, le precej hladno je v njem, saj na koncu vožnje midva z možem skoraj nisva čutila prstov na rokah, kljub kolesarskim rokavicam...mi radi stikamo tudi po gradovih, posebej takšnih, ki so bolj v razvalinah ( imava nekoliko starejše otroke od vajinih), drugače pa znajo biti tudi tisti turistično urejeni ( Bogenšperk, Laški grad, Sevniški, Celjski, Podsreda...)za otroke precej zanimivi. Posebej, če jih obiščeš v času viterških iger ali česa podobnega...Strašno radi gremo tudi na Pikin festival (mimogrede...ni vstopnine), ter si vedno vzamemo čas, da se naužijemo tudi celega mesta Velenja.Imajo noro dobra igrala (na samem začetku mesta) in simpatično urejen grad (lahko si ogledaš tudi rudnik)...Priporočam tudi izlet na Šmartinsko jezero, kamor se da iz celja fino kolesariti ( urejena kolesarska pot),okrog jezera se da sprehoditi po simpatični potki, ali pa se popeljati po jezeru s kanujem, pedalinom ali z večjo ladjo ala parnik...na obrežju je urejeno tudi kopališče ( brez vstopnine)...eh...komaj čakam, da bo tu pomlad...tudi jaz nisem zimski človek..:)

teja pravi ...

Živjo!

Zelo me navdušuje branje tvojega bloga. To z načrti v beležki je res super ideja, bomo tudi mi prakticirali, čeprav smo zaenkrat bolj zapečkarski in smo čisto zadovoljni v preživljanju prostega časa kar na domačem vrtu. Ravno včeraj sem možu rekla, da bomo morali začeti vadit v tem, kako se na hitro spakirat od doma, ker se tako počasi spravljamo, da je potem samo še urco ali dve do opoldanskega spanja...
Razlog, da sem se oglasila ravno pod tem postom pa je ta, ker si omenila cerkniško jezero. Mi smo tu domorodci, če želiš, te lahko obvestim, kdaj bo za kopat, drsat...
No, da povem, včeraj smo z jezera prinesli kar velik šopek zvončkov.

Pozdrav!

Teja

Unknown pravi ...

tole je pa zelo zajetno in praktično, hvala. Mi2 sva bila v Škocjanskih jamah preden sva mela tamale in mi je dosti bolj simpatično kot v Postojnski, pa še ceneje.
Zelo uporabno

veri pravi ...

veronika, tudi najini mali uživata na vlaku! Gremo navadno iz morja z vlakom (tjagrede gremo rajši z avtom, ker imamo toliko prtljage;) - nazajgrede je pa manj, pa ni problema). Problem je samo v tem, da so karte navadno precej dražje kot pa če greš z avtom... To je kar grozno: moralo bi bit obratno!
Za Mežiški rudnik sem zadnjič posrfala, da spuščajo not otroke nad 10 let... tako da se bomo še načakali;)
Pikin festival imava že v planu, samo je pod "družabni dogodki", to še pride, hehe.
Šmartinsko jezero sva pa tudi dodala, hvala za idejo!

teja, joj, ne vprašaj, kako včasih pri nas traja, da se spakiramo! Saj ko parkrat zapored greš, si že bolj zverziran, na začetku pa ves čas letiš po še nekaj, pa 100 let traja! Sicer gremo mi navadno opoldne, da v avtu zaspita (vsaj Lejla), da ji ne sesujemo urnika. Se TOPLO PRIPOROČAM za informacije o Cerkniškem jezeru (že to: ali je ali ga ni oz. kdaj katero, hehe)
Ne me dražit z zvončki, ko vem, da bo spet zima! Ne maram zime - ziher še niste opazili;)

N, ni zakaj, upam, da komu prav pride. Za Škocjanske jame sem tudi posrfala, ko sem tole ppisala in ugotovila, da imajo čez teden samo dopoldne možne oglede, edino ob nedeljah obstaja še ena možnost ob 15h. Upam, da gremo v kratkem.

valentina pravi ...

Jezero izgine samo poleti.Prejšnji teden je bil gor še led,trenutno je voda.
Vendar je zanimivo skozi,saj se vsak dan spreminja.

Priporočam ti tudi knjigo;Pravljične poti Slovenije.Super je.Pa Prostočasnik ima tudi zelo lepe izlete.
V Škocjanske jame je lepo iti.Tudi po njihovi učni poti je super.Ravno tako Rakov škocjan in njegova učna pot.
Na sploh so vse učn e poti izredno dobrodošle za družinske izlete.Sploh potem,ko so otroci že v šoli.Tako lahko v naravi ponoviš vso snov.
Lansko poletje smo obiskovali tudi gradove.Ne vem če imaš zgoraj zabeležen Turjaški grad-moji so uživali.Imajo tudi super delavnice.In družinska karta je tako smešno nizka 5€.
Super je tudi Predjamski grad in njegove zgodbice.Tudi na Viteškem turnirju ni slabo.Je prav zanimivo poslušati iz kje je kakšen princ in plemič.Mi smo imeli s seboj kar zemljevid,da smo si označili.
Pa grad Snežnik je tudi super,in luštno okolico ima.
Mašun je malo visoko,ampak se gor lahko sprehajaš po mili volji.

Z vlakom pa je super iti takole.
Iz Lj čez Logatec do Idrije in naprej na Most na Soči.do sem seveda z avtomobilom.Tam je zelo prijetna vožnja z ladjo po jezeru.In gospod ki jo krmari zna tudi zelo veliko zgodbic.
Nazaj pa na avtovlak.Ni drago,ceneje kot gorivo.
Ven prideš na Gorenjskem.
Na avtovlaku so moji uživali skoraj bolj kot v Gardalandu..

Za kaj več bom morala pa v svoj dnevnik pogledat.
Kakorkoli-kamorkoli vas bo že pot zanesla,uživajte maksimalno,saj tile otroci tako hitro odrastejo.....

lp

Anonimni pravi ...

Živjo!
Tudi jaz moram pohvaliti tvoj blog. Res je super. Rada ga prebiram in upam, da bom začela tudi jaz počasi izdelovati čim več stvari (namreč dobim v kratkem nečaka/nečakinjo :))
Radi bi pa tvojo družinico povabila tudi bolj na severo vzhodni del države :)
- Lovrenška jezera na Rogli so čudovita
- potem celotno Pohorje- črno jezero
- mesto Maribor, Ptuj (v času karnevala)
- pa kakšna trgatev v okolici Ptuja, Ormoža, Jeruzalema, Goričkega
- Otok ljubezni Ižakovci (sprehajala potka)
- mlin na Muri
- lahko pa se tudi malo namakate v številnih toplicah
Pa še bi se našlo :) Mogoče vam bo pa kateri predlog všeč :)))

veri pravi ...

Oooo, hvala za predloge, sva ravno zadnjič tuhtala, kam bi lahko tam še šli, ker imava v planu tisti rastlinjak orhidej pogledat, pa da se ne vozimo tako daleč samo za eno stvar oz. za en dan, bi šli za vikend, pa tam prespali,... Nisva veliko na tistih koncih in jih ne poznava...

Rogla je čudovita, jo imava oba zelo rada - jaz sem tam po navadi smučala, on pa je hodil čmrlje gledat;) Sva šla tudi skup in imava lepe spomine:)

Na Ptuj pa malo upamo, da nam letos uspe it za pusta (to imajo verjetno v soboto, ne?) Majčkeno samo cvikava, da se ne bi malidve preveč kurentov bali, ker tako rožljajo - je ful zanimivo, včasih se bojita raznih preklenščkov na sprevodih, drugič pa ne, ne najdeva vzorca... ne bi ju pa rada zatraumirala, eni se baje strašno bojijo kurentov.

V Mb. moramo nujno v park, to enkrat poleti, ker je čudovit, upam, da imajo še labode in veveričke, ki jejo iz roke.

Na mlinu na Muri sem jaz že bila in je res zanimiv, sva ga dala na spisek zadnjič - sem mu pokazala post, pa sva potem iskala še nove ideje:)

Trgatve meni kot otroku niso bile bogvekako zanimive oz. sem umirala od dolgčasa, če sem čisto iskrena. Zdaj bi mi bilo verjetno lepše, takrat pa se spomnim samo tega, da me je vedno za umret zeblo v roke (smo tragli pri dedku), res pa je, da nisem bila rada s tistimi sorodniki.

Za otok ljubezni pa prvič slišim - ampak sliši se zelo fajn:) Kje pa je to?

Pravljične poti in prostočasnik pa že poznava, sicer v gl. iz knjižnice, ampak za dobit idejo je to dovolj:)

Na Turjaškem gradu smo pa že bili - no, Lejla je bila še v bušiju;) predjamski grad je pa že prej bil v planu, poglej zgoraj pod kulturo;) Snežnik je tudi fajn, sva tudi enkrat biciklirala sama tja in so zelo prijazni, pa prav fajn je bilo:)

PS: Kaj je to avtovlak? Prvič slišim...

Anonimni pravi ...

Pa če se vozite do orhidej, lahko tudi greste malo čez mejo do Madžarske. Ne poznam tam kaj dobrih stvari za pogledati, če mogoče malo poguglaš in na forumih povprašaš bi bile kakšne ideje verjetno.

Hja glede kurentov pa je lahko problem. Sama sem se kot otrok tudi takih stvari bala (no nasplošno mask in rožljanja). Tak da mi je bilo včasih hudo kaj takega gledai. Mogoče pa čez kakšno leto ko bosta punci večji...

Otok ljubezni pa je otoček na Muri v vasi Ižakovci. V bistvu reka teče okrog njega, so sprehajalne poti, pa včasih vozi tudi brod čez muro (ampak to ne vem kako in kdaj).

Drugače je pa tudi zanimivo Bukovniško jezero, ki je tik ob Dobrovniku (če greš do orhidej). Je jezero, ena majhna kapela in izir vode. Pa energijske točke so.

Je pa kar nekaj toplic tukaj in bosta punci verjetno radi zaplavali. :)

hanele pravi ...

Super ideja! Sem se že spravila naredit svojo knjižico z idejami. Nekaj sem jih preplonkala, nekaj dodala in se prav veselim potepanj.
dodajam:
v ljubljani je lepo novo igrišče na navju (za železniško izhod proti bežigradu)
vsako leto gremo na lunin festival v tivoli, ki je meni najljubša prireditev
eno leto smo za dan muzejev ali kulturni dan (se ne spomnim kateri) šli v narodno galerijo in so risali otroci povsod in je bilo lušno. moramo ponovit, ker sta bila moja še premajhna za aktivnosti.
hiša eksperimentov v ljubljani
ok, malo nenavadno, ampak jaz sem kot otrok oboževala avtopralnice, kjer sediš v avtu med pranjem. a je to še kje sploh? mi gremo ;)
starejši je že imel, letos pa bosta oba imela vrtno gredico z zelenjavo.
pa sem si dodala del, kjer sem si zapisala ideje za ustvarjanje z malima.

hvala za krasno idejo veri!!!

veri pravi ...

Hvala za ideje, na otoček ljubezni bomo gotovo šli, Bukovniško jezero imamo pa tudi ogledano iz Pravljičnih poti (baje so tam vile, ne?;) Toplice so sicer zelo fajn, samo jih nekateri odsvetujejo malim otrokom, ki hitro zbolijo (kar mojidve definitivno sta) - čeprav jaz bi takoj šla v tisto vodo s 43°C!
Energijske točke bosta pa s teto iskali, ona je čisto usekana na te reči:)

Hvala tudi za info o igrišču v Lj., to zelo prav pride, pa še dokaj blizu je.
Lunin festival imamo tudi že zapisan, je tudi pod "družabnimi dogodki";)
Za hišo eksperimentov sta pa še premali, sem enkrat zaslišala eno, ki je delala tam, pa pravi, da pri 3 letih še nimajo kaj dosti od vsega skup. Je pa definitivno na "wish" listi;) Ko bosta večji, bomo šli vsako leto:)
Naša knjižica obsega še precej drugih poglavij: družabne dogodke, ustvarjanje z otroki, vrt,... samo vse ni šlo v en post. Bom mogoče še to napisala, mogoče bo še komu prav prišlo.

Anonimni pravi ...

Suepr, hvala za ideje!
Sicer pa zares toplo priporočam še izlet na Pokljuko!!! In sicer kadarkoli. mi smo kuhani in pečeni tam gor. Pozimi imajo za sankat in smučat (po Jelko in zraven Športhotela), zraven seveda še bife za kaj toplega popit. Veliko živahnih otrok. Poleti gobe, borovnice, krave, konji... Vedno pa narava, svež zrak, malo ali nič prometa.saprehodo ali pohodov ali celo gorništva po mili volji. splača se it za več dni, če najdeš lokacijo. Mi smo kuhani in pečeni gor, ob vsakem letnem času, če nam le čas in finance dopuščajo.- Mala dva uživata!!! Ampak tudi za en dan ni slabo. Ob priliki sprobam še Krnico. Ko se vračaš pa še kremšnite, jasno :-)))))))
LP Hedi z RR

Anonimni pravi ...

Aja še nekaj sem se domislila. LJ Barje.Vem da si že napisala, ampak z malo sreče (in pravim letnim časim, najbolje spomladi) je to prekrasen izlet, kjer vidiš tisoč in eno srno, pa zajce, lisice...ni da ni! Sredi poletja pa skoraj raje ne-komarji :-))) Tam sem doma, lepo je!!!!
Hedi

veri pravi ...

Takole: sem dodala še vaše predloge kar v osnovni post. Zdaj grem pa napisat še enega o ostalih aktivnostih:)

Helena pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.
Helena pravi ...

Mi smo bili poleti z našo šestletnico in štiriletnikom v Planinski jami (http://www.planina.si/modules/vsebina/category.php?categoryid=4). Tudi lušno, noter se hodi z baterijami, ker ni druge razsvetljave, kar je otrokom še toliko bolj zanimivo. Ni pa nekih hudih kapnikov in tega, bolj je zanimivo z vidika "biti v jami", zelo je vse natur, vendar varno. Je pa fino obuti gojzarje oz. kakšno močnejšo obutev zaradi blata. Jama je zelo malo obiskana, zato smo bili na turi sami z vodičko in je bilo fino, ker smo tempo hoje prilagajali našemu najmlajšemu.
Za tiste s starejšimi otroki pa bo morda zanimiv izlet po jami s čolni. Še nismo bili, bomo to opravili čez par let...

Helena pravi ...

Pa še idrijski rudnik živega srebra, ta je tudi zanimiv!! Še posebno za kakšne deževne dni, ko se ne da biti zunaj.
V rudniku je potrebno nositi čelade, zato smo mi za otroke vzeli kar kolesarske, ker tam (vsaj takrat je bilo tako) nimajo čelad za tako majhne bučke.

teja pravi ...

Živjo Veri!
Po pol leta se spet oglašam pod tale post, ker sem obljubila obveščanje o stanju Cerkniškega jezera. Še v mesecu maju je bilo čisto suho in sem bila žalostna, kje se bomo kopali letos, ampak junijsko deževje ga je do vrha napolnilo s svežo vodo, zadnji teden sončka pa je vodo segrel do primernih temperatur za kopanje. Takšno stanje traja le dva do tri tedne (odvisno od količine padavin), zato ni za odlašat. Kratko in sladko!

Zelo rada berem tvoj blog, kar tako naprej!

Lepo se imejte!

Teja

veri pravi ...

Hvala za poročanje! Ta vikend imamo že zaseden, boste brali;), mogoče pa nam uspe naslednji vikend - malidve bi se strašno radi šli kopat in že prejšnji vikend sem jima obljubila kopanje, ko smo bili na morju, pa je bilo mraz in pihalo:( Prej ko slej nam bo ratalo vse podelat, hehe.
Hvala še enkrat!

Tomaž pravi ...

Odlične ideje za nedeljske izete. Hvala

veri pravi ...

Tomaž, ni zakaj, dobre ideje je treba delit:). Sama sem toliko dobila iz neta, da je edino fer, da poskušam dat kaj nazaj. Sicer je pa prav zanimivo brat post izpred let, ko še ni bilo malega in smo živeli drugje in še bolj zanimivo je to, da smo pa vseeno veliko takrat neizpolnjenih idej vseeno že uresničili:). Zdaj bi morala naredit eno koronsko verzijo, hehe:D.

verzi za rojstni dan pravi ...

Lep blog z zanimivimi idejami za izlete, ki so že delno realizirane, z zanimivimi nasveti in koristnimi informacijami.