14 januar 2011

Postonjska jama - zimski izleti 2

Druga zelo dobra možnost, kam pozimi, so jame. V jamah je celo leto enaka temperatura - in sicer povprečna od kraja, kjer se jama nahaja (da ponovimo OŠ;), zato je dejansko v jame bolj pametno iti pozimi, ker se nam takrat zdi v jami prijetno toplo, medtem ko je poleti tam hladno, sploh ker navadno nimamo s seboj dovolj toplih oblačil, pozimi pa jih seveda imamo že na sebi.
Seveda z malčki ne moreš ravno v vsako jamo in razne jamarske ekskurzije morajo počakat še nekaj let, ko bojo lahko tudi otroci viseli na štriku;) Do takrat nam pa ostanejo "turistične" jame. Za otroke je doživetje že vožnja z vlakcem, čeprav pri malčkih priporočam, da vsak drži enega v naročju - se počutijo precej bolj varne na ta način.
In če imate srečo, da je lepo vreme, se imate lahko zelo lepo tudi, ko pridete iz jame ven. Okoli Postonjske jame je precej velik urejen park, kjer lahko hodite po robnikih:

čez mostičke,... 
Skratka, bilo je lepo:) Priznam pa, da je to kar draga zadeva - mi smo imeli srečo, da smo ravno nabasali na neke dneve prazničnih popustov (smo bili tam malo pred dnevom mrtivih), tako da je bilo še nekak sprejemljivo, ampak če bi dala 2x toliko, bi bilo pa res drago! Samo v opozorilo, da ne bo kdo neprijetno presenečen. Vseeno se je splačalo, ker sta malidve (vsaj Ronja) odnesli od tega veliko več kot bi človek pričakoval (vsaj kot sva midva pričakovala...) Če pa ste tam kje v bližini, se lahko greste samo sprehajat okoli jame, kar je prav tako lepo:
Pa še to: splača se prej pogledat, od kdaj do kdaj delajo, ker pozimi precej hitro zaprejo jamo - mi smo ravno ujeli zadnji vlakec ob 16h in bili čisto paf, da je bil zadnji!
No, to je bila Postonjska jama. V načrtu za letos imamo Škocjanske jame, potem bomo pa naprej razmišljali o kaki nama bolj zanimivi (beri: malo težje dostopni).
Papa!

Ni komentarjev: