15 julij 2020

Kruh iz kruhomata, ki vedno rata

Ker je letos oči prvič sam samcat s celo najino ljubo svojatjo na morju in ker so najini otroci že veliki in veliko pojejo in ker nihče od nas ni ravno ljubitelj puhastih kupljenih kruhov, so me prosili, da jim napišem recept za kruh iz kruhopeka, ki vedno uspe (ja, ja, v naslovu ni lepo slovensko, ampak se tako lepo rima, da sem morala pustit;). Ampak ker sta me punci prosili tudi, če napišem še kako objavo na blog, pa ker je to zdaj en od naših načinov povezovanja, pa ker bo mogoče ta recept še koga drugega zanimal, pa da ga bo oči vedno lahko našel (oz. ga bosta punci)... sem se odločila ubit dve muhi na en mah in ga kar na blogu objavit - ampak ker se jim je mudilo, so ga že spekli prej - kot vidite, res vedno uspe:) - vsaj upam, da vidite slikico, če ne, se zbunite:):
Tole je najbolj enostaven osnoven recept za malo bolj bel kruh, ki pa vedno uspe:
- 330-350 ml vode
- 100 g nepšenične moke: koruzna, ajdova, ržena, črna, pirina...
- 400 bele moke
- 1 žlička soli
- 1 žlička sladkorja
- 8 g svežega kvasa ali poravnana žlička in pol suhega
Postopek:
v kruhopek natočiš 330-350 ml vode (ni tako haklih, če je bolj mokra moka, lahko daš 330, če je suha in težka ali če boš dal več kot 100 g druge moke ali če boš dodal kakšne reči, ki pijejo vodo - prosena kaša, ovseni kosmiči itd...) in čez posuješ 100 g "druge" moke (druga moka je lahko koruzna, ajdova, ržena, itd...). Na to posuješ 400 g navadne bele moke in daš v en kot kruhomata žličko soli, v drugega žličko kvasa, v tretjega 8 g svežega ali cca 1 poravnano žličko in pol suhega kvasa in čez potreseš po želji še semena (bučnice, sončnice, sezam, proseno kašo ipd...), ovsene kosmiče, itd... V ajdov kruh pašejo orehi in med namesto sladkorja. V koruznega lahko date namesto vode mleko in namesto sladkorja med. V rženega dajte več soli, v ovsenega in koruznega pa rajši manj.

Rženi kruh:
- 350 ml vode
- 200 g ržene moke
- 300 g bele moke
- 2 žlički soli
- 1 žlička sladkorja ali medu
- 8 g svežega kvasa ali poravnana žlička in pol suhega

Po istem receptu lahko delate tudi pirin ali črn kruh, samo da rženo moko nadomestite s pirino ali črno.

Koruzni kruh:
- 350 ml vode
- 150 g koruzne moke
- 350 g bele moke
- 1 poravnana žlička soli
- 1-2 žlici medu
- 8 g svežega kvasa ali poravnana žlička in pol suhega

Pirin  ali črn kruh lahko delate tudi iz 100% samo pirine ali črne moke, vendar mi navadno na morju mešamo, ker se tam pač teh "drugih" mok ne dobi, bela pa.

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

Hvala za Recept..zanima me po katerem postopku v kruhumatub:
Normalno ali hitri postopek ali beli kruh?Hvala za odgovor.
Lp majda Slabe

veri pravi ...

Uf, se opravičujem, zadnje čase sploh ne dobivam obvestil o komentarjih. Navadno kadar dam delat vnaprej, dam kar na normalni postopek, če pa se nam mudi, dam na hitrega. Je pa malo odvisno od kruhomata - Kenwood ima hitri postopek zelo hiter in pride malo svetel kruh - tak kot je na sliki, ta je verjetno iz hitrega postopka. Če kruhek ne bi dovolj vzhajal, potem dajte več kvasa, ampak pri meni je bilo 8 g dovolj (vsekakor na normalnem programu, ampak v bistvu vedno:D.

Anonimni pravi ...

Mene zanima zakaj je kruh v kruhomatu zmeraj zbit, kaj nebi mogel biti rahel. Prosim ce gdo ve naj mi pove hvala