14 januar 2011

Blejsko jezero - zimski izleti 1

Ja, vem, zadnjič sem s tistimi pisanimi fotkami naredila skomine vsem normalnim ljudem (beri: tistim, ki ne marajo zime in komaj čakajo, da vidijo spet zelenje na drevesih;) - baje obstajajo tudi taki, ki imajo rajši mraz, ampak še vedno dvomim v to - po moje je to samo mit;) In zdaj se vsem toži po teh toplih dneh in javkamo notri, kaj vse bi, če bi... 
Zato tokrat nekaj jesensko/zimskih idej; naj vas ne zavedejo kratki rokavi - če nosiš otroka s 14 kilami in nisi jaz, ti hitro postane vroče - tole je bilo slikano konec oktobra in jaz sem bila konkretno bolj oblečena:
Če spadate v prvo skupino, ki ne mara zime, potem boste veseli, da obstajajo vseeno izleti, ki so čisto primerni tudi za nizke temperature, ušivo (torej deževno/sneženo) vreme, sivo nebo in kratek dan - torej na kratko: za pozimi in to z malčki, ki jih seveda hitreje prezebe, postanejo sitni, morajo spat opoldne, itd... Če spadate v drugo skupino tistih "čudakov", ki imajo dejansko zelo radi zimo in vse njene pritikline (mrzlo, temno,...), potem itak že veste, da se svašta da in lahko vi meni napišete kakšne ideje (se priporočam).
Torej, kakšne ideje/izlete izščemo pozimi? Če imaš male otročičke, potem pozimi ne moreš bit cel dan zunaj, ker jih zazebe. Pa ker grejo malčki navadno opoldne še spat. Pa ker rabijo nekaj toplega za pojest in čisto vsak dan tudi ne nosiš termoske za hrano s sabo.
Zato so zimski izleti kratki, taki, da jih lahko poljubno skrajšaš, da ni problem končat, če se vreme poslabša, če se vmes stemni ali če ratajo mali sitni; da nisi recimo na eni dolgi krožni poti in nočeš nazaj - mi nismo šli okoli in okoli, ker bi trajalo cel dan, malidve pa sta meli že počasi dosti: Lejlo sva sicer vozila:
Ampak Ronja je bila pa s poganjalčkom in ni šans, da ona odpoganja vseh 5 km ali koliko je okoli jezera: 
Pozimi je dobro izkoristit vse tiste lokacije, ki so mogoče malo dlje, vendar pa tam ni prav dolgo za bit - torej da se dolgo časa voziš v avtu, potem pa si tam uro ali dve, mogoče 3, potem je pa počasi že tema. 
Z avtom se je pozimi dostikrat bolj udobno vozit kot poleti, vsaj tistim, ki jim je vroče (meni je vse bolj udobno poleti, samo sem baje izjema). Pozimi pa lahko izkoristimo tisti čas, ko se že temni za vožnjo nazaj in s tem izkoristimo tistih par ur sonca, če seveda uspe pogledat skozi oblake.
Tak primer je recimo izlet okoli Blejskega jezera. Do tja se voziš kako uro (ja, vem, tisti, ki tam živite, pridete v Lj. veliko prej, ampak z dvema malima se samo pokaš v avto vsaj 10 min;)), potem se sparkiraš in greš okoli. Mi smo se kot rečeno vmes obrnili, bomo šli pa enkrat s prikolico okoli in okoli.
Tale labod, ki zgleda tako prijazen in sva ga oba futrala, je potem, ko smo se slikali vsi 4je (zgoraj) prišel za nami (lahko ga vidite zadaj na sliki) in kljunil lubija - bil je zelo jezen, ker smo šli in ga nismo še dalje futrali in to konkretno pokazal;)

6 komentarjev:

valentina pravi ...

Tole je bil gotovo lušten izlet.Čeprav sama menda nisem nikoli svoje mladine peljala tako majhne tja.Sem se nekako izogibala preveč turističnih destinacij.
Tudi prejšnja objava je luštna.In se z vsem recikliranjem popolnoma strinjam.

Trenutno,ko je na celini mraz pa vam priporočam izlet na Izliv Soče.Čudovito je.Hodiš kolikor ti dopuščajo mali koraki,potem se pa obrneš.Če greš do konca,torej do točke x pa si rezerviraš kar cel dan.Trenutno je živali tam zelo veliko,sploh ptic,ki so tja prišle na prezimovanje s severa Evrope.Toplo priporočam.
Pa tudi akvarij v Trstu je zelo lušten,tako za staro kot mlado.

lp

veri pravi ...

Ma, klinc, sem hotela popravit, je pa zbrisalo, očitno se popravljat komentarja ne da. Skratka, Sočo imamo že v planu, je bila obema zelo všeč:)

Meni se zdijo pa prav turistične destinacije primerne za malčke - navadno je vse dokaj ravno, zavarovano, ker je namenjeno velikim množicam, pa tudi starejšim in otrokom,... Veliko lažje kot plezat čez skalovje (preverjeno;). Vidiš več kot 5 kamnov, hehe. Čeprav imajo tudi divje stvari svoj čar, samo včasih moraš potem ves čas na male gledat, da jih ne moreš čisto uživat.

Za v Trst rabimo pa zemljevid, ne da se nama več zgubljat po njem, ne greva brez zemljevida, hehe.

valentina pravi ...

Ja,mogoče res,so bolj varne....
Ampak moji so bili itak že v plenicah hribolazci,tako da ni bilo panike.

V Trstu pa nimaš kaj zgrešit.Ena sama cesta gre ob morju in Aquarium je skoraj pol v morju pol na obali.Parking je pa tudi spredaj.

In sedaj vabljeni tudi na Cerkniško jezero.Trenutno je veliko ptic,med njimi so tudi žerjavi,letos prvič v tako velikem številu.
Zdajle je fajn,ko še ni komarjev.le gumijasti škornji so zelo dobrodošli.

lp

veri pravi ...

Mojidve je bilo treba lani navkreber še kar nosit (letos še nismo šli kam v gore) in prav v gore mi tudi ni za nosit 10 kil plus...) Saj ne da ne gresta nič, Ronja sploh zelo lepo hodi, vendar pa je to počasi in seveda tako ne prideš prav daleč - torej kaki daljši izleti odpadejo, če ju ne nosiva. kako ste vi to rešili?

valentina pravi ...

Joj,ni bilo nič hudega.Ali pa da ne bi hoteli hodit.Pa jih tudi silila nebi,če bi bila hoja težava.
Je pa na vsakem vrhu gorski škrat pod skalo ali klopjo vedno pustil sporočilce veš.
včasih samo frutabelo ali pa lonček jagod.pa tudi kakšne karte za lutkovno gledališče je nosil.Fajn prijazen je bil tale gorski škrat.
Smo pa ,no saj še vedno vodimo pohodniški dnevnik.
Notri je obvezno slikca z vrha,kakšen spominek z vrha(iglica ruševja,listek regrata,cvet kakšnega zelišča,pa vedno smo z vrha prinesli kamenček in na njega napisali datum,vrh in višino.
Teh dnevnikov imam že kar nekaj.Leto,ko smo bili najbolj pridni ima čez 100 vpisov.To so eni najlepših spominov.
Sem že razmišljala,če bi knjigo spisala.

lp

veri pravi ...

Ja, samo vse to deluje pri otrocih nekje 3+. Vsaj pri mojih 2 letnicah to ne pali (pri Ronji zdaj ja, lani pa še ni, pri Lejli letos tudi še ne). Vi ste res z otroci pri 1 ali 2 letih že hodili po vršacih? In jih je škrat pri teh letih navduševal? Lejle zdajle niti približno ne podkupiš s tem. Mogoče različne starosti razumemo pod malčki;) (pa tudi mojidve sta že doooolgo iz plenic, hehe).