21 april 2020

Dragi/e učitelji/ce

Ne skrbite, v redu smo, vsaj tisti, ki smo lahko z otroki doma,imamo računalnike in internet in znamo to dvoje uporabljat. Zato bi bilo po mojem najbolj pametno, če bi naši vrli veleumi, ki odločajo o vsem skupaj, letos vsaj za te nižje razrede enostavno ukinili ocenjevanje in pustili učitelje, da se posvetijo otrokom, ki so zdaj res bogi, za ostale bomo že poskrbeli. Če kdo od vas ve za katerega, ki potrebuje pomoč (so starši v službi, ima že tako težave, se sam ne znajde itd) in bi se bil pripravljen učit na daljavo (po telefonu ali kako drugače) z eno zmešano mamico, naju povežite. Rada bi pomagala, pa ne vem niti komu, niti točno kako (imam pa ideje). Slednje bi že zgruntali, po taki kilometrini inštrukcij je že kaj ostalo:).
Za nas šolanje na domu ni tak bavbabu, brez skrbi, otroci se tako večino naučijo doma, tudi če so pol časa v šoli; kar se tiče samega učenja, je tole lažje - težje je vse tisto okoli (iskanje, slikanje, pošiljanje, kaj - komu, pa preverjanje, kdo je kaj naredil, kaj smo že poslali, kaj še moramo, itd). Res je, da bi bilo verjetno vsaj takšnim žvirgeljcem, kot sem jaz, lažje, če bi si vse sami organizirali, ampak tudi zadanemu nekak sledimo, šola je pač šola, ni šala;). Včasih net zeza in včasih je smotano, ker nimamo tiskalnika in moramo iskat po mailih, kje je zdaj tista pesmica, ki smo jo dobili za prebrat pred nekaj dnevi, pa jo je zdaj treba prepisat v zvezek, ampak to so res problemi prvega sveta;). 
Navdušeni smo nad tistimi, ki se trudite, želite povratne informacije preden vas v to "prepriča vodstvo";), prilagajate vsebine in dovoljujete svobodo pri raziskovanju, saj je ta čas res možno naredit šolo zabavno in prijetno, vsaj majčkeno. Hvala tistim za svobodo in zaupanje! Hvala tudi tistim učiteljem, ki se trudite naredit navodila ali/in naloge zabavne, nimate pojma, koliko to pomeni otrokom! Nekatere učiteljiceso odprte za vsa možna raziskovanja, ideje in otroci so tako zelo motivirani!
Vem, da tega ne moremo od vseh pričakovat in vem, da se nekateri veliko boljše znajdete z računalnikom kot drugi, to je jasno. Ampak glede na to, da se vam na plači ne bo poznalo ali se trudite, ali pa delate vse po liniji najmanjšega odpora (kar - roko na srce - v našem šolstvu ni tako zelo redko, po mojih precej pisanih izkušnjah;) - zato bi rada, da vsaj veste, da vidimo! Zdaj starši še malo boljše vidimo, kako se kdo priravi za šolsko uro...
 In to se pozna pri otrocih. Bolj kot si mislite!
Moji mali niso neki ljubitelji tujih jezikov, ampak ko zlatolaska bere navodila za nemščino, se vsi trije krohotajo! In tako dela to nemščino, čeprav ji je od vsega daleč najtežja... Pa naj še kdo reče, da učitelji nimajo nobene moči - če bi bilo tako, mala ne bi več izbrala tega predmeta, saj ni obvezen...

Ni komentarjev: