12 november 2020

Divali se začenja

 Ok, divali praznujemo že od leta 2011, ko se začelo čisto nedolžno s par svečkami in barvanjem mandal z namenom, da spoznata punci druge kulture, potem jim je bilo pa tako všeč, da vsako leto še malo bolj zakompliciramo:D (takole smo čistili domek za divali leta 2013, zadevo smo precej zakomplicirali leta 2015, ko smo bili že preseljeni v stanovanje v hiški in smo lahko delali rangoli na dvorišču, imeli smo dovolj prostora na okenski polici za indijski naravni kotiček, naslednje leto sem vam natresla še par idej, kako v te traparije prepričat svoje boljše polovice, leta 2017 pa lahko vidite še punci v sarijih, itd... Ostala leta smo sicer praznovali, nisem pa objavila, zato boste nekaj slik lahko videli danes:). Torej tale praznik ima pri nas že skoraj 10 letno tradicijo!

Ker smo letos doma (razen očija, ki ima vedno neko tako delo, da dela drugje - kot sam pravi: "lucky bastard":D), bomo baje praznovali vseh 5 dni, kolikor povprečno traja divali v Indiji (ponekod celo dlje, na splošno pa praznujejo 5 dni, z vrhuncem na sredini, 3. dan). Danes se divali začne, zato bomo jedli indijsko kosilo na tleh - kot vedno (ta slika iz leta 2018, če se ne motim)
Naredite si indijsko kosilo - vsaj en dan v divaliju! Vsaj letos, ko imajo otroci (in mogoče tudi vi;) poln kufer tele "posebne situacije". Naj bo nekaj luštnega, drugačnega, ampak lepo drugačnega, analognega, intimnega, prijazno posebnega! Da preseka tole šolanje na domu, da vsi za en čas mislimo na nekaj drugega, ne na covid, ne na maske, ne na ukrepe, ne na službe, ne na šolo, ne na zoome, ne na arnes, ne na nič. Ni treba veliko - skuhajte eno čorbo in ji rečite daal (če hočete bit bolj avtentični, pa si izberite recept za pravi dal - ampak karkoli z nekimi stročnicami in zelenjavo bo daal;), narežite zraven še zadnje pridelke paradižnika, paprike ali korenja in skuhajte riž, če si ne bi življenja zakomplicirali z indijskimi kruhki;) So dobri, ampak razumem, če se vam ne da;). Dajte na tla dve svečki in hrano in to je to. Otrokom bo veliko pomenilo, ker bo nekaj drugačnega in bojo lahko za en obrok pozabili na vse ostalo...
Letos ne bomo jedli zunaj, kot lani, ko je bilo dovolj toplo za te podvige... Tole lepo deko mi je prinesla sestra iz Bolivije in ni indijska, vendar je zelo praktična in fajn za sedet, zato jo imamo ves čas v avtu, da lahko kjerkoli naredimo piknik ali delava na njej akrojogo:). Tale pojedina je bila sicer kar na domačem dvorišču - in letos bi bila tudi, če ne bi bilo vreme tako megleno mrzlo:D.
Vseeno pa lahko tudi notri jeste na tleh - umaknite stole in mizo, pa je (poglejte prvo sliko) - ali pa jejte v dnevni sobi okoli klubske mizice, če imate kaj takega in vam ni za jest prav na tleh - tleh.
Takole izgleda ena taka indijska čorba skupaj z njihovimi ocvrtimi kruhki - mislim, da so bili tole puriji. So pa dobri tudi čapatiji (ti niso ocvrti, ampak pečeni, kot neke polnozrnate tortilje).
Ampak kot rečeno, za praznovanje divalija ne rabite nič posebnega:
- eno čorbo, pasulj bo čisto ok, samo rečite mu fižolov daal pa bo;) ali skuhajte kak pravi daal
- kuhan riž (ali kakšne indijske kruhke: čapati, puri, itd...)
- par svečk - tudi čajne so čisto ok ali pač nekih lučk, ampak svečke so res čarobne
- tla
- otroke
Zadnje dvoje verjetno ni problem;). Vse ostalo je "optional" - oz. "po želji":
* po želji lahko po tleh razgrnete kakšno deko, prt, pregrinjalo,...
* po želji lahko naredite zraven še kakšne priloge - lahko čisto enostavno narezano zelenjavo ali pa kaj bolj kompliciranega - reicmo "pakora" - to je v testu ocvrta zelenjava
* zraven lahko poslušate indijsko glasbo
* lahko se oblečete v kako rjuho ali dolg kos blaga in ga zavijete okoli sebe kot sari 
* lahko plešete indijske trebušne plese
* lahko barvate mandale, lahko jih rišete na kamenje, na papir ali na kako darilo za babico; lahko jih izdelate iz raznih stročnic ali kamenčkov, itd...
* lahko posipate obarvano moko, sol ali pesek v obliki zanimivih vzorčkov nekam v bližino svojega praga (rangoli)
* lahko skupaj delate jogo ali se učite meditirat
* lahko (toplo priporočam, vsak izgovor je dober:D) prej počistite stanovanje (Indijci verjamejo, da mora bit na divali vse čisto (brez skrbi, za njihove pojme je verjetno vaše stanovanje bleščeče čisto;), Indija je znana kot najbolj usrana dežela na svetu:D), ampak pred Divalijem naj bi počistili stanovanje, da bo boginja sreče z veseljem prišla tja, ker v svinjarijo noče (jo čisto razumem) - isti namen imajo svečke in lučke - da jo privabijo (in spet jo razumem;).
* lahko kje najdete (kupite, ker trenutno ga zunaj ni) ali naredite kakšno cvetje, če vam ob tem zaigra srček in boste tako rajši doma s svojim podmladkom (ki zna postajat rahlo siten v dani situaciji;).
 
 ** Kako v divali prepričat samca? No, dva načina sta: ali mu zaplešete kak trebušni ples ali pa skuhate tak daal kot veste, da mu bo všeč;). Lahko seveda kombinirate oboje, pritožil se verjetno ne bo;). Ampak za ples bo tudi mesojedec pojedel vegansko kosilo in z dobrim kosilom ste lahko tudi v trenirki, pa bo za;). Fantje niso preveč komplicirana bitja (vsaj v primerjavi z nami ne;)...

Ni komentarjev: