27 oktober 2016

Indijska pojedina na tleh - za divali

Ker vedno pišem PO praznikih, kaj se je dogajalo, kar je malo nesramno, ker si s tem ne more več nihče nič pomagat, tokrat za spremembo napišem prej, da vas spomnim, če bi še kdo rad jedel po indijsko;). Na žalost pade divali vedno ravno nekam med naše praznike: ali direkt na Martinovo (lani in predlani) ali pa kot letos, tik pred dan reformacije, ki mu sledi še dan mrtvih. Ampak lučk ni v teh vedno temnejših dneh nikoli preveč;). In divali traja 5 dni, tako da lahko praznujete še do 3.11., v tem času se pa že najde kak dan za popestritev;).
Lani sem že pisala o kosilu na tleh za indijski praznik luči, Divali (še vedno ne vem, ali se piše z veliko ali ne, slavistke na pomoč! Videla sem že oboje...) Ker jim je bilo tako všeč, smo seveda zadevo lani ponovili, tokrat smo se lahko razkomotili na tleh v pravi kuhinji, hehe:) Samo meni smo malo spremenili, ker pač radi preizkušamo nove recepte in ker kuhamo glede na to, kaj imamo doma:)
 Spet smo naredili purije (poori), indijske ocvrte tenke kruke - kot neki ocvrti mlinci, samo da so bili tokrat delno iz čičerikine moke in so nam bili še bolj všeč kot tisti od prej,med drugim spijejo manj olja, vsaj tak občutek smo dobili mi:
 Namesto paradižnikovega čatnija je služila paradižnikova omaka od testenin, ki nam je ostala od prejšnjega dne, zraven smo naredili še in pakoro - to je ocvrta zelenjava v čičerikinem testu. Podobno kot naša ocvrta čebula v pivskem testu, samo da je lahko katerakoli zelenjava in da je moka čičerikina (sem kar zmlela celo čičeriko v blenderju:). Podobno reč smo že delali - japonsko tempuro z riževo moko, vendar nam je tale s čičeriko bolj všeč:).
Še za vse tiste, ki se sprašujete, kako prepričati v ta praznovanja moža/dragega/lubija/najljubšega alfa samčka... No, najprej imam srečo ali pa pamet, da sem izbrala enega radovednega samčka,ki je pripravljen marsikaj poskusit. Če imate nekoga, ki se mu nič ne da, ne vem točno, kako postopat, se pa vseeno splača poskusit, pa kaj se jim vedno da;). Potem je fino poskrbet, da na ta dan nima ravno nekih obveznosti - skratka: ne delat praznikov, kjer naj bi bil zraven, če ima ravno nek svoj šport zvečer, ker se mu bo mudilo in bo siten ali pa ne bo šel in bo sploh siten - learned the hard way;).
Še en nasvet je, da vsaj na začetku ne pričakujete nekega strašnega sodelovanja - vabljen, da se pridruži, če želi, ni mu pa treba recimo plesat trebušnega plesa, če noče;). Navadno pridejo vedno pogledat, kadar se otroci navdušeno smejejo, ker jih firbec matra tako kot nas;). In to je v bistvu že zmaga:). Od tam naprej bojo tako otroci naredili svoje, hehe;). Ko pa vaši resneži vidijo, da je to fajn, bojo itak za - mogoče ne uradno, ampak glavno, da so potihem za in se potiho veselijo, tudi če nočejo priznat, saj prebrat jih tako znate;). Lahko pa vas bojo presenetili in vam čisto direkt povedali, da jim je to všeč:). Očetje so dostikrat celo prej za razne traparije kot mame, tako da izkoristite to;).

1 komentar:

Živa pravi ...

Živjo,

vesela nove objave! Super ideja za popestritev počitnic. Samo še ne vem, kako bom skuhala kakšno od teh poslastic. No, pakore znam, tisti indijski kruhki so mi pa uganka...Sicer so mi ful dobri, če jih imam priložnost jesti kje zunaj...
Verjetno je pa bistvo, da je pojedina na tleh, da so lučke zraven in bodo otroci gotovo zadovoljni:)

Lep pozdrav,
Živa