19 november 2020

Ustvarjalni kotiček

V lepem okolju se je lažje učit... Kako svojim malim torej lahko še malo naredimo šolanje na domu ali življenje na splošno lepše? Če imate prostor, jim uredite kotiček za ustvarjanje, ločen od kotička za šolo (pri nas je slednje kar kuhinjska miza, ker je edina dovolj velika za tak projekt)... Šola je v bistvu čisto zraven, vseeno je pa fajn, če imajo otroci tudi kotiček za "nešolo". To jih motivira, da šolo čim prej končajo;) (premetena mami, hehe;)...
 Sama sem načrtovala ustvarjalni kotiček že ob vselitvi in ga imamo že vrsto let, zato je zelo zelo preizkušen (in ne, nikoli ni tako lepo pospravljen:D, ampak dela pa! - zato pa ni tako lepo pospravljen;)). Glavna zvezda je seveda otroška mizica (plošča je taka kot za pult in se zelo dobro čisti, če jo kdo počisti, seveda;)) in pod ploščo so tri poličke z izvlečno ploščo, na kateri lahko slikaš in potem sliko s ploščo vred potisneš pod mizo, da se posuši, lepo na varnem in ni napoti - izredno uporaben sistem - hvala dedi, da si upošteval moje kaprice in nam naredil točno tako:)! Zdaj ga pa fehtamo, če lahko mizico malo dvigne, saj je mladež zrasla;)... Poleg mize so seveda klopce, ki nam jih je prav tako naredil dedi in kjer lahko gor sedijo tudi vsi trije, če je treba (eno smo žrtvovali za akvarij). Tista bela škatla spodaj je pa šivalni stroj, na katerem se najstarejša od časa do časa uči šivat in zaenkrat nima boljšega mesta...)
Ampak zdaj, ko imamo tole šolo na domu, je naš ljubi otroški ustvarjalni kotiček,kar nekak postal odlagališče vsega šolskega (delovni zvezki, puščice, itd... vse, kar še čaka, da bo danes narejeno, rado okupira mizico...) - kar je seveda smrt za ustvarjanje, ker šola še nikoli ni ravno podpirala ustvarjalnosti in kupi zvezkov in učbenikov res niso navdihujoči:D... Tako smo ga morali rešit. Ker pa  moramo sedaj nekam dat tri računalnike (in ne morejo stalno bivat v šolski coni na kuhinjski mizi iz očitnih razlogov - moramo tudi jest - veliko in pogosto;), imajo zdaj črne zverine začasno svoj prostor na klopci, saj tam trenutno nihče ne sedi... Kompromis pač;). Ustvarjalna mizica je pa spet fraj - vsaj zvečer:). kuhinjska pa nikoli, ampak to je druga zgodba:D.
Na steni za mizo so "žepki" z ustvarjalnimi potrebščinami. Sešiti so iz platna in jih celo nisem sama šivala, ampak sem jih podedovala. Na veliko srečo grejo lepo not posodice od pasirane skute ali tamale konzerve, tako da jih lahko po potrebi menjamo:) Tako so v eni posodici barvice, v drugi flukiji, v tretji voščenke, v četrti radirke in šilčki... Zgoraj pa škarje, lepila in ravnila... In ob strani mape z listi, šablonami in velika ravnila. 
Zakaj toliko škarij? Ker imam več otrok, ker imajo včasih tudi obiske in ker so ene cikcakaste. Pa še kak svinčnik in šestilo se najde - skratka vse, kar otroci uporabljajo bolj ali manj vsak dan... Tako je to enostavno pospravit nazaj, kar poveča verjetnost, da se bo to zgodilo (ker je to živ sistem, verjetnost nikoli ni 100%;) - če boste postavljali kaj podobnega, ne pričakujte čudežev, samo veselje, to vam pa lahko garantiram;).

Seveda to ni ves ustvarjalni material - kaj ste pa mislili? Mali imajo v kuhinji še dva konkretna velika predala! V enem je material za risat in modelirat, torej: barvice, flumastri, voščenke, čopiči, modelirni vosek, pripomočki za oblikovanje slanega testa in podobno... "Čakaj, a nisi napisala, da imajo to že tam ob mizici?" Ja, tam so raznorazne barvice in flukiji, ki so ostale iz različnih setov, od šolskih barvic itd... ki so za sprotno uporabo, te v predalu pa so še lepe in jih uporabljajo, ko se nameravjo nekaj potrudit, so pa še vedno lepo dostopne. Moj mali strašno rad riše, zato so njegove velike barvice (set 64 ali kolikože, velika škatla pač, ki je ne moreš imet ves čas na mizi) lepo pospravljene v predalu, vendar čisto na vrh, da jih lahko zelo hitro vzame).
V drugem predalu pa večinoma za slikanje: vodenke, tempere, vodotopne voščenke, palete, stare majice za zaščito oblačil, "pujsika" (to je zavesa za tuš, ki jo uporabljamo za zaščito mize, kadar delamo kaj res usranega;), mali kosi zaščit za podlago za ustvarjanje, kadar se samo en otrok spravi nekaj slikat, pa razne stekleničke za barvo, krpe za brisat, lončki za vodo, gobice  - torej stvrai, ki jih bojo najverjetneje rabili skupaj in pa plastelin (ki je trd in se naj ne bi družil s tisto stiskalnico za slano testo - zato sta ločena, tudi to ni naključje;).
Imate kaj podobnega pri vas doma? Lahko zadevo organizirate tudi v otroški sobi, ni problema, samo da ima otrok nekje prostor za svoje ustvarjanje, kjer mu/ji je vse dostopno (če so dovolj stari), lepo organizirano in ni problem pospravit nazaj (to zadnje je predvsem dobro za starše;). Če nimate mizarsko navdahnjenega dida, lahko kupite ali dobite zastonj kakšno mizo praktično kjerkoli (mize so kot majce - to se vedno dobi tudi zastonj, če nisi ravno izbirčen;). Če ni drugega, lahko organizirate eno večjo škatlo, kjer bo imel otrok vse na kupu.

Moj nasvet je, da
- razmislite, kako stvari vaše dete uporablja in naj bojo tiste potrebščine, ki jih uporbalja skupaj, tudi pospravljene skupaj (recimo tempere in stara majca, pa krpe, lončki za vodo itd...)
- razmislite, kaj hočete, da otrok lahko vzame in pospravi sam, za kaj bi pa rajši, da vas prej vpraša  oz. mu/ji jih sami daste (sekundnega lepila recimo še lep čas ne bom dajala tja;)... Bleščice rajši ne bojo nekje na "vsakdanjem mestu", razen če očiju ni problem hodit v službo v bleščeči majici;)...
- vsake toliko osvežite ves sistem, naj bo živ in naj raste z otrokom - otroci rastejo, zanimanja se spreminjajo... Nekaj, kar so nekoč vsak dan uporabljali, bo sedaj samevalo... Seveda je precej tudi zimzelenih potrebščin: škarje, ravnilo, svinčnik, radirka, barvice,... 
- prilagodite potrebščine svojemu otroku - kaj ima rad, s čim najrajši ustvarja, kaj ga pomiri ali karkoli pač hočete, da se v tem čarobnem kotičku zgodi... Mogoče bo nekdo želel imet med najbolj dosegljivimi stvarmi koščke blaga, filcin googly učke... Ali origami papir. Pač kakorkoli ustvarjajo,tole tu je en predlog, precej osnoven, potem si pa prilagodite po svoje. Ker imam 3 otroke, je skoraj nujno, da pride ven nekaj precej osnovnega, saj se ekstremi porežejo, ko iščemo skupne točke:D... Ekstremi so potem v predalih, hehe.
- naredite stvari "čim lažje za pospravit" - to v teoriji poveča možnost, da "se pospravijo" brez posredovanja ljudi, ki jih nered veliko bolj moti in se jim po domače reče "mame";)
 
Uživajte v času, ki ga imate skupaj! Saj veste, kaj babice vedno trdijo: "Pa tako hitro odrastejo!" Če boste z njimi naredili kak kotiček za ustvarjanje, bojo mogoče en mičken dlje ostali otroci - vsaj po duši - in to je tisto, kar šteje;)

Ni komentarjev: