11 november 2020

Martinovi mlinci

 Navadno smo enkrat čez tele prazinke pri dediju in takrat naredimo mlince, ker jih ima rad in tega navadno ne je ravno vsak dan;). Ker letos ne moremo do njega, smo mu jih poslali (zato smo jih delali že včeraj, da so danes že pri dediju - brez skrbi, mlinci so na pošti cel can in potem jih strese v vrelo vodo - dvomim, da korona to preživi;). Sploh me je pa obvestil, da jih bo pojedl jutri, ker bi si rad kupil pečenko za zraven (to malo težje pošljem po pošti;), tako da brez skrbi.

Takole smo zapakirali mlince - da bi dedi vedel, da v tu not ni računov, ampak nekaj dobrega, smo okrasili še kuverto - in seveda vrečko z mlinci. Gosko in male goskice je izrezala zlatolaska, jaz sem vse skup samo prilepila na kuverto.
Recept je zelo enostaven - letos smo delali take iz moke, soli in vode - nič drugega. Včasih delamo take z jajci, včasih je zraven še olje, receptov je več, ampak tale najbolj đabičarski (poceni, da si ga res lahko vsak privošči:) - in nam je bil dejansko najbolj všeč! Sama vedno dodajam moki vročo vodo - se mi zdi, da se naredi lepše, bolj gladko testo. Ko smo zgnetli testo, ga je bilo treba še na tanko zvaljati... Ja, pri nas doma imamo kakih 5 valjarjev in sploh ni tako redko, da so vsi hkrati v uporabi:D. Večino sem jih dobila, enega podedovala, enega kupila, ker sem rabila doooolgega; vsak je malo drugačen in vedno je zabavno poizkušat, čeprav se na koncu vsi grebemo za tistega najstarejšega, ki sem ga odnesla iz primarnega doma, ker ga tam ni nihče več rabil.
 Nato je treba mlince prešpikat z vilicami... Za ta del se vedno vsi tepejo... Zdaj je vsak prešpikal svojega, da ni bilo kreganja:).
Če koga zanima, je zakaj to potrebno: da se v pečici ne napihnejo preveč ker potem bi se plasti ločile med seboj in bi bili pretanki, ko bi tiste velike mehurje razlomili...
Spečemo jih na cca 220°C - dobrohoten nasvet: bodite nekje v bližini, ker gre hitro (ne, ne povem, kako to vem;) - saj niso bili tako zelo zapečeni, takoj so zmanjkali:D). Če nimate pečice, jih lahko spečete tudi na ponvi (samo pri nas jih naredimo iz vsaj pol kile moke in je v pečici lažje oz. hitreje). Pečene razlomimo in spravimo ali takoj skuhamo v slanem kropu.
Rabi kdo recept? Včeraj nisem merila vode, amapk lahko jo danes, za vas, ker... smo včeraj res naredili testo iz pol kile moke in je prišlo kar precej mlincev, ampak... kako naj rečem - vse so požrli že sproti, čim so prišli iz pečice - komaj sem jih rešila dovolj za dedija! Dejansko so takole samo pečeni čisto fajn prigrizek! Mali so mi naznanili, da bi radi naslednjič na zabavi imeli pečene mlince (ne skuhane) za prigrizek. Ja, ok, zakaj pa ne:D.
 Tako da me čaka tole danes še enkrat... Da bomo res jedli mlince za martinovo - in zraven rdeče zelje in purana - ker purane dobimo od deda in so bio in so bili srečni purani:). Zato je puran in ne goska - ne cel, samo kos - nismo preveč mesojeda družina in kos purana je dovolj, mlincev mora bit pa vsaj kila:D...
Dober tek!
PS: vsako leto naredimo martinovo lučkanje - letos ga iz več kot očitnih razlogov ne moremo, bomo šli pa sami lučkat - nas je samo 5 in živimo v istem gospodinjstvu, tako da verjetno smemo skupaj na sprehod, hehe. Če bi si še kdo rad naredil intimno druženje - najdite par lanternic, toliko, da ima vsak otrok svojo - če jih nimate, jih pa naredite, tukaj je še bolj natančno opisano, kako. Če je tole preveč, jih lahko tudi na hitro zimprovizirate iz kakega kozarca od kumaric in čajne svečke, ki jo postavite not (kozarec zgoraj navežite na žico ali vrvico in vse skup na palico). Pa pojdite na sprehod. Zakaj si ne bi naredili enega lepega večera v tej noriji? Dobite slikice jutri, kako je bilo pri nas;).

Ni komentarjev: