08 januar 2011

Vremenski koledar

Kako narediti deževne dni zabavne, smo že ugotavljali. No, tu je še ena ideja, ampak je še boljše kot to: kako se razveselit deževnega dne? A, to je pa že težje, priznajte! No, tu je en način...

To idejo sem ukradla na roditeljskem sestanku začetek jeseni: vzgojitejlici sta namreč povedali, da upajo, da jim bo letos končno uspelo narediti vremenski koledar, ki so ga hoteli že lani. Kolikor vem, ga sicer še nimajo, ampak ideja se mi je zdela tako zelo posrečena, da sem jo morala uporabit doma:) In smo enega deževnega blesavega dne naredile vremenski koledar. To je bilo sicer že septembra, kot lahko vidite, ampak sem od takrat idejo še malo okrancljala, ker je pač vmes bilo novo leto in se spodobi imet nov koledar;)
Stvar je lahko čisto preprosta - in tako smo si jo me zastavile (ustvarjanje z malčki (vsaj z mojima živahnima malčicama) je pač po defaultu možno samo s čisto preprostimi projekti), lahko pa si jo poljubno zakomlicirate, če si to želite in imate možnosti (beri: nimate hkrati otrok zraven - ampak če jih že imate (otroke namreč), jih le povabite, ker bojo neskončno uživali):
Ideja kot rečeno je zelo preprosta: izrežemo podolgovat kos kartona (šeleshamer ruls;), lahko pa uporabite tudi škatle od kosmičev, samo tisti karton je malo bolj siv in se bojo štampiljke slabše videle gor - se pa da ta problem rešit na druge načine). Potem narišemo eno podolžno črto (približno na sredini ali malo bolj proti levi, če imate več otrok - da bo lahko vsak otrok natisnil svojo štampiljko vsak dan) in pa toliko prečnih, kolikor je dni v določenem mesecu.
Na levo stran podolžne črte napišemo dneve v mesecu, na desno pa vsak dan narišemo/nalepimo/napišemo/odtisnemo štampiljko s simbolom vremena, kakršno je (oblak - oblačno, sonce - sončno, oblak z dežjem ali pa kaplja - dež, snežinka - sneg, oblak s strelo - nevihta, oblak, ki piha - vetrovno, itd...)
Jaz sem sklučajno imela te štampiljke (glej sliko spodaj), ki sem jih že pred leti kupila, ker so bile luškane in smešno poceni (mislim, da sem jih našla v knjigarni), pa ker sem rahlo udarjena na štampiljke;). In očitno sta tudi tamalidve, ker tako z veseljem štempljata, da ju je užitek gledat (Lejla seveda navadno ne zadane pravega polja (po pravici povedano, se niti ne trudi;), zato pravimo, da je pravi vremenoslovec, saj napoveduje vreme že za mesec naprej:) - gre ji pa približno tako dobro kot našim uradnim, plačanim "vremenkotom";)
Ampak tudi če jih (štempiljk namreč) nimate/ne najdete/niti nimate namena iskati, (pametno, samo zato letat po mestu se res ne splača;), je vremenski koledar čisto fajn ideja, saj lahko simbole pač vsak dan sproti narišete - če je otrok že starejši, bodo verjetno celo njegovi simboli čisto prepoznavni (mojidve sta še v "črta, krog, spirala... " fazi risanja;) 
 Če  pa želite vremenski koledar komu dat za darilo, pa lahko zelo enostavno snamete sončke, oblake in ostalo iz neta (ali pa jih sami narišete v kakšnem grafičnem programu, če bi radi bili edinstveni oz. imate svojo idejo, kako naj bi te zadeve izgledale)  in jih sprintate na nalepke, ter izrežete in daste v različne kuverte, ter priložite koledarju.  Če imate čas, nimate pa printerja, pa lahko na nalepke sami narišete vse te simbole. To namravam sama naredit nečaku za rojstnodnevno dairlo (tako za zraven) - koledar imam že narejen, samo še nalepke manjkajo.
Seveda si tu lahko zadevo poljubno zakomplicirate: lahko namesto samo datuma napišete še dan v tednu (pon., tor,...itd), lahko napišete gor še vse rojstne dneve sorodnikov, prijateljev,... in vse ostalo, kar imate radi na koleadrju, (jaz sem za novo leto recimo naredila takle letni koledar, ki ima gor še svakojake bizarne praznike (recimo dan pingvinov;) ali dan čokoladne torte, sladolednega sendviča, ipd...) vendar pustite zaboga  vsaj en prostorček prazen, samo za te nalepke/risbice/štampiljke...;) Ker to je ves keč vremenskega koledarja. (oz. kot bi rekla Luci: "v tem je cel pojn tega šoa";))
PS: koledarjev za sprintat je na netu ogromno, jaz sem ga snela od tule, ker mi je bil pač tale najbolj simpatičen, sprintala sem ga na A4 format, da je dovolj prostora za štampiljke, nalepke (lepili sta jih malidve, seveda, zato včasih kak rd pade na drug dan, hehe;), ipd... Odprete vsak mesec posebej (odpre se v wordu), potem pa koledar poslovenite, vpišete uradne praznike, rojstne dneve in vse bizarne praznike, ki jih lahko najdete recimo tule. Aja, vam se zdi, da lahko koledar shaja tudi brez "dneva starega rocka" (mimogrede, bil je včeraj)? Pa brez rdeče oblečenega dneva? Ma, ste čudni! Ampak brez dneva pingvinov pa res ne gre, no! Resno, če že srfate, se splača najt dan svoje najljubše hrane in potem ga vpišeš in pomahaš svojemu dragemu/dragi pred nosom: "Veš, kateri dan je danes?";)

2 komentarja:

Unknown pravi ...

luštkano res in enostavno...a imaš mogoče kakšno idejo kako narediti preprosto vremensko hišico?Že dlje časa se spravljam , da bi skupaj z otroki naredili nekaj podobnega tisti klasični "teta striček" vremenski hišici...žal dlje od ideje še nisem prišla ;)

veri pravi ...

V eni fajn knijgi v smislu Naredi sam ali nekaj takega (bom preverila, zdaj oči uspava Ronjo v tisti sobi, ne morem do nje) so fajn navodila za vremensko knjižico in še kup drugih vremenskih reči zraven (tudi čisto pravo vremensko hišico, kjer meriš vse mogoče stvari not - to bomo mi delali čez par let, zdaj sta še premali za tlak in podobne reči;).
Po moje je najboljša kar iz lesa, bo najbolj trpežna. Higrometer lahko narediš s pomočjo dolgih las ali dlak iz konjskega repa (zato, da so dovolj dolge in močne). Te se namreč raztezajo in krčijo glede na vlago v zraku in tako se bo pokazal fantek ali punčka. Sporoči, če ti rata.