24 januar 2011

Navodila za uporabo tega bloga / dnevnika

Jasno mi je, da vas večina zna računalništvo boljše od mene, pa vseeeno: za tiste, ki ste na mojem nivoju: navodila za uporabo:)
- komentiranje: vključila sem možnost anonimnega komentiranja, da lahko komentirate tudi tisti, ki nimate googlovega računa (torej po domače gmaila;). Kadar hočete komentirati post, kliknete na komentarje in odprlo se bo novo okence (to je zdaj drugače), v katerega vnesete tekst, ki ga hočete objaviti in spodaj prepišete črke (to je varnostna reč, da ne puščajo komentarjev računalniki, da ne bi kdo smetil z reklamami, recimo)
- vračanje na začetno stran: najlažje to naredite tako, da kliknete na naslov dnevnika - torej na modro obarvan "vecna-optimistka" na slikici čisto zgoraj.
- iskanje: imate dve možnosti: kadar vas zanima določena tema, recimo bi radi vedeli, kaj vse se da početi na snegu, najdete ključno besedo v meniju "oznake" na desni strani (razvrščene so po abecedi). Kliknete na želeno oznako in bo vrgel ven (no, naj bi;) vse, kar sem napisala na to temo. Seveda vse vedno ne bo šlo na eno stran, ker sem omejila 7 objav na stran, zato da zadeva dovolj hitro dela. Zato če želite pogledati vse objave, boste morali kdaj kliknit "starejše objave" na dnu strani. Če boste to naredili takrat, ko boste že iskali, bo pokazal samo starejše objave na želeno temo.
Kadar pa si želite najt prav določen post, ki ste ga mogoče kdaj na hitro preleteli, pa bi ga radi prebrali ali vas zanima, če sem sploh kdajkoli pisala o čem takem, lahko uporabite googlov iskalnik znotraj bloga, ki se nahaja tik pod oznakami, prav tako na desni - rečejo mu "preišči ta spletni dnevnik". V polje vpišete iskane besede, ločite z vejico in presledkom  ali date v narekovaje, če iščete frazo in bi moral najt.
Kadar vam je všeč en post, so pod njim napisane oznake, s katerimi sem ga označila in lahko kliknete na kakšno, ki se vam zdi zanimiva in bo vrgel ven vse objave na to temo.
- priljubljene objave so samo predlogi, kaj je bilo do zdaj ljudem najbolj všeč - pomaga vam, da lahko vidite kaj, kar je bilo večini všeč, torej je bolj verjetno, da je zanimivo in pomaga tudi meni, da vem, kaj vam je všeč in pišem več o tem;) Enostavno kliknete na slikico (kadar je) ali na naslov objave, ki je desno od slikice modro ali sivo obarvan
- statistika verjetno večine ne zanima, to je bolj zame, da vem, da to sploh kdo bere, da se mi da še naprej pisat;)
- spremljevalci: tisti, ki tudi pišete blog ali imate gmail, lahko postanete spremljevalci, za ostale pa nisem prepričana. O plusih in minusih tega še ne vem kaj dosti, tako da moram to še malo raziskat.
- arhiv spletnega dnevnika, ki se prav tako nahaja na desni, pod spremljevalci, je seznam vseh objav, ki sem jih do zdaj objavila, urejen po datumu. Torej: če iščete neko objavo, za katero se spomnite, da je bila objavljena lani oktobra, kliknete na tisti trikotniček ob letnici 2010, da se odpre ariv od lani, nakar izberete mesec (v tem primeru oktober) in kliknete na trikotniček ob mesecu in se bodo odprle vse objave iz lanskega oktobra. Enako kot ste arhiv odprli, ga lahko spet zaprete, tako da kliknete spet na trikotniček, ki zdaj kaže dol in arhiv se bo skril znotraj letnice oz. meseca.
Če kliknete direktno na letnico ali na mesec, se bo arhiv prav tako odprl, hkrati pa bo cel dnevnik skočil na zadnjo objavo leta 2010 oz. meseca oktobra, če boste kliknili na mesec, hkrati pa bo arhiv raztegnil leto 2010 in skril 2011.
- povezave: to je sicer banalno, ampak se vseeno mogoče kdaj zgodi, da kdo ne ve, meni je bila to čista aha izkušnja, ko sem (pred leti) ugotovila tele povezave;): kadar je beseda v kakem mojem postu obarvana modro ali sivo, ne pa črno, se za njo skriva povezava na nekaj v zvezi s to besedo (lahko na moj starejši post, lahko na kako drugo spletno stran, povezano s temo, o kateri govorim); do nje pridete enostavno tako, da nanjo kliknete. Modro so obarvane besede, na katere iz vašega raččuna še niste klikali, sivo pa tiste, katere ste si že ogledovali, če prav razumem (vsaj tako je pri meni, ne vem, če je pri vseh tako).

6 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Super da si dodala tudi za anonimne, tako bomo lahko tudi ostali kaj komentirali! LP, Kristina (xyz)

Anonimni pravi ...

Ronja vse pohvale. Rada prebiram tvoj blog, super je. Čisto neverjetno kaj vse vam rata narest. Kot da ima tvoj dan kaj več ur kot moj :). Bi včasih kar mojega januarčka k vam poslala :)

Pozdravček Hijacinta

Anonimni pravi ...

Ronja, z veseljem prebiram in požiram tvoj blog!

Eno prošnjo imam: rada bi si uredila vrtiček na balkonu - za paprike, paradižnike, mlado čebulo. Lepo prosim za namige, ker sem čisto leva v vrtnarjenju. Katere posode, katero zemljo, kako za zemljo skrbeti... Pa hvala tisočkrat! :)
Mimika

veri pravi ...

Hehe,sva že dve;) Pri nas je sicer ljubi samček nor na vrtnarjenje, ampak nekaj sem uspela sproti pobrat;) Torej: zemlja, ki jo uporabiš, naj bo sterilna, torej ne da jo vzameš nekomu na vrtu, ampak da jo rajši kupiš - za tistih nekaj teglcev se splača, ker ni tako drago, si pa tako nobenega škodljivca oz. bolezni ne prineseš gor. To je pomembno predvsem za sadike.

Kar se tiče zelenjave, ki si jo navedla, rabita vsaj paradižnik in paprika kar precej sonca in tudi precej vode (beri: neki dolgi dopusti odpadejo, če nimaš prijaznih sosedov) torej dokaj dolgo poletje. Paradižnike poseješ 6-8 tednov, predno jih boš dala ven, paprike pa 8-10 tednov prej. Vmes jih moraš še prepikirat - to je: presadit v večje lončke, pri čemer se potrga malo korenin, kar je baje fajn zanje. Ko se klična lista postavita vodoravno, jih prepikiraš in jih posadiš precej globlje - do kličnih listov. ko jih presadiš v prave lonce, v katerih jih boš imela, pa jih lahko posadiš še globlje. Paradižnik se kar razraste, tako da računaj, da bo notri malo bolj senčno, če bo pred oknom par paradižnikov.
Lubi ima veliko sort paradižnika in ti lahko kaka semena pošlje, pravi.

Seme poseješ in imaš sadike najprej notri, potem pa je fajn, da jih čez noč daješ najprej še not, da ne pomrznejo, čez dan jih daš pa ven, da se utrdijo. Pazi, da ti ne bo na balkonu kako perilo ali deli kake ponjave udrihalo po njih, ker jih lahko polomi (ne me vprašat, kako to vem;).

Anonimni pravi ...

Dober dan :). Zanimiv in poučen blog. Ne vem sicer od kje jemlješ energijo za vse tole, samo drugega ne morem rečt kot vsa čast.

PS: Tvojega moža pa od nekje poznam, pa mi ni niti slučajno jasno od kje.

Kalbo

veri pravi ...

Hvala:) Za energijo ne vem - to me že od malega vsi sprašujejo, od kod mi energija - verjetno iz hrane, pojem res veliko za svoje kile;). Meni se zdi pa, da bi lahko naredila še tooooliko več... Samo kot rečeno - ma dan premalo ur, dostikrat sem pa enostavno lena;) This will do for now;)

Mojega "moža" pa najverjetneje poznaš iz basketa - včasih se mi je zdelo, da je on že z vsemi moškimi v Lj. basket igral, hehe. Še ko sva šla na Kubo sva srečala njegove basketaše po par metrih na eni xy ulici, hehe. Možno?