23 november 2012

Pinjata mušnica

Kooončno navodila za pinjato! Tudi ta je bila narejena že pred skoraj 1 letom:D in tudi ta za Lejlin rojstni dan. Kaj je pinjata, verjetno že veste, če pa slučajno kdo še ni slišal zanjo, pa je to ena fajn zabava za otroke:) To je nekaj, kar je votlo, napolnjeno s sladkarijami in malenkostmi za otroke, ki to potem tolčejo, da se zadeva razbije in vse dobrote popadajo ven, nakar seveda planejo nanje ko lev na gazelo;)
Kot ste lakho že prebrali, izvira iz Italije, kjer so bile pinjate iz glinenih lončkov, najbolj poznana pa je v Mehiki, kjer delajo krasne in jih lahko tudi kupiš, čeprav se baje nekatere zaposlene mame tam znajdejo kar s škatlo od čevljev, ki jo zavijejo v lep ovojni papir, pa je. No, mi seveda moramo zakomplicirat (saj niste pričakovali kaj drugega, ne?;)

Za okrogloglaste pinjate so najbolj primerni baloni, za za mušnico seveda rabimo dva: enega okroglega za klobuk in podolgovatega za bet. Najprej natrgamo časopisni papir na manjše koščke in si pripravimo lepilo za tapete (malo bolj gosto, sicer pa po navodilu na škatlici - zmešaš vodo z žličko lepila, pretreseš in to je to. V to reč potem pomakaš časopis in z njim oblepiš svojo oblikico. Več kot je plasti, trdnejša bo, v principu je treba vmes pustit posušit, mi nikoil nimamo toliko časa in pač naredimo par plasti hkrati, pa je pinjate vseeno kar težko razbit;)

Ko se zadeva dobro posuši, jo obrežemo, da pašeta dela lepo skup, napolnimo bet s sladkarijami, zgoraj vstavimo žico, ki jo z notranje strani dobro pritrsestavimo oba dela z lepilnimi trakovi in še enkrat kaširamo (torej oblepimo s prepojenimi časopisnimi trakovi) vse stike, da bo trdna. Ko se vse posuši, prebarvamo vse z belo, da prekrijemo barvo časopisnega papirja in nato pobarvamo po želji.

Na zabavi jo obesimo nekam, kjer jo otroci s pomočjo palice dosežejo in že je pinjata v akciji:) Pri malih otrocih rajši namesto prave palice vzemite kako plastično reč, recimo obuvalko čevljev:D (če se slučajno kdo mahne;). 
Naslednjič dobite še nekaj slikic iz Lejline zabave, ker sem ugotovila, da sem objavila napačne slike - tiste, kjer se nič ne vidi:D. Enkrat v kratkem pa dobite še postopek za izdelavo oglate pinjate - če se spomnite pasje utice iz Ronjinega rojstnega dne. Potem pa se spet počasi preselimo v sedanjost, sicer se mi bo spet preveč nabralo:D

2 komentarja:

Kuhinje Gros Novak pravi ...

A bi se dalo tudi z mekolom lepit al mora bit mus lepilo za tapete?

veri pravi ...

Ja, seveda je lahko tudi razredčen mekol. Čisti bo pregost in boš težko mazala. Lahko je tudi lepilo iz moke in vode, samo to za tapete ostane dalj časa in je manj packarije, zato to uporabljam:). Ker za tiste malčke, ki jim še ne smeš dat lepila, tudi časopis ni glih najbolj priporočljiv, ker so tiskarske barve precej bolj strupene od mekola...