21 julij 2012

Priprave na rojstni dan

Moji otroci imajo to smolo, da nimajo organiziranih rojstnih dni v raznoraznih temu namenjenih prostorih s specializiranimi animatorji (v svoj zagovor naj povem, da šparamo za večje stanovanje in to predvsem zato, da bojo ONI imeli vsak svojo sobico, ko bojo večji;). No, imajo pa to srečo, da to še ne pomeni, da nimajo "organiziranih" rojstnih dni, samo da so bolj "amaterska", pa zato z malo več domišljije:D. 
Seveda se zato včasih vprašam, če so zato kaj prikrajšani in poizkušam to nadoknadit z izvirnostjo. Včasih imam malo slabo vest, da jim ne morem privoščit vsega, kar lahko nekateri drugi starši, drugič se mi to zdi prednost, ker se naučijo znajt drugače in ker je lahko rojstni dan tako oblikovan točno po njihovih željah:)... Pojma nimam, kako se bojo oni spominjali teh dni - mogoče jim bo všeč, da je bilo točno tako, kot so si zamislili, mogoče pa se bojo počutili opeharjene (v puberteti bom verjetno slišala svašta:D)... Zaenkrat so še mali in se mi zdi, da plusi pretehtajo:).
Torej plusi domačega (doma organiziranega) rojstnega dne: 
- vse je "po željah naročnika": lahko imaš piratske princeske, recimo, ali pa totalno svinjarijo ali kakšne bolj sproščene aktivnosti, ki si jih tuji ljudje ne morejo privoščit,... Tokrat si je Ronja želela kužkast rojstni dan, recimo. Takega težko dobiš na "meniju" organiziranih, je bolj "po naročilu";)
- še večji plus se mi zdi to, da otroci sodelujejo pri pripravah - dostikrat so te vsaj tako zabavne kot samo praznovanje... Vse planiranje, ideje, želje, skupno pripravljanje... enostavno je to otrokom luštno, radi so vključeni v dogajanje, vsaj moji, no;)
- je bolj kreativno, zabavno, lahko si zmisliš kar ti paše...
- in seveda je ceneje (ipak je recesija, gospod predsednik bi bil ponosen name:D)

No, ampak ta post se bo osredotočil na priprave in to, kako jih lahko delamo skup z otroki:). Kaj smo delale za kužkast rojstni dan?
- na prvi sliki vidite vrečke za domov; vanje nadevamo stvari, ki jih udeleženci lahko odnesejo s seboj za spomin na zabavo - otrokom se navadno zelo dobro zdi, če lahko kaj odnesejo - pa čeprav je to navadne porisan balon - ne vprašajte, koliko je bilo veselja, ko smo razdelili balone-ribice lani za Ronjin rd! Sicer pa so to navadne papirnate vrečke, v kakršne dajo v vrtcu malico, recimo;), ki jih nalepimo pasja ušesa in narišemo oči in gobček:) Strašno težko:D.
- oči je napolnil tole vedro vodnih balončkov (sama pa sem jih iskala po štacunah! Ne moreš verjet, da jih nimajo v hipermarketu - če kdo to bere - to je res osnova, no:D) - mala ima pač rojstni dan poleti in je treba to izkoristit, a ne?:)
- na 3. (zgornji) sliki vidite spet našo slavno pinjato - to je enostavno "must" - nujna reč, osnova, kakor hočete, ampak zdi se mi, da naslednjih vsaj 10 let ne bomo mogli imet rojstnega dne brez pinjate, če nočem, da me otročiči prijavijo na CSD:). Kaj je to, sem že pisala lani za Ronjin rd, ampak na hitro: gre za neko reč, ki jo napolnite s sladkarijami in ki jo potem otroci tolčejo s palico, dokler se zadeva ne razturi in sladkarije in mala darilca popadajo ven in si jih vsak otrok nagrabi oz. pobere s tal (zato naj bojo sladkarije v ovojčkih) Tokrat je bila pinjata v obliki pasje utice, če koga zanima, lahko objavim še kako takole reč naredimo, "in action" fotke pa dobite v objavi o samem praznovanju. 

Ne se smejat! To je kost! Če vam ne zgleda kot kost, potem je to vaša domišljija - otroci so vsi videli v tem kost, ok? Najljubši alfa samec pa je imel seveda neke druge ideje, ampak vsak vidi, to kar hoče, ne?;) Kaj je s to kostjo? No, lani smo imeli zakopan zaklad, ki je bil strašanski hit in seveda smo morali tudi letos nekaj zakopat:). Ampak ker kužki (vseeno je to kužkast rojstni dan) ne zakopavajo zakladov, ampak kvečjemu kakšno kost, so naši kužki pač iskali in odkopavali skrito kost (ki je bila pa vseeno napolnjena s sladkarijami:). Narejena je iz embalaže od jogurta in 3 stiropornih kroglic - malidve sta zalepljeni, zgornja pa samo nataknjena, da so lahko kost razdrli, da so prišli do sladkarij).

Tole zgoraj je ena malo bolj konstruktivna aktivnost - po vseh destruktivnih (razbit pinjato, razkopat kost, zmetat vodne balončke,...) Na nalepke sem napisala imena vseh udeležencev, nekaj sem jih še potiskala s štampiljko kužkom in nekaj pasjih sem kupila in samo razrezala na posamične, ter dodala še druge male nalepkice). Z njimi so si lahko otroci okrasili ovratnice. 

Nalepke so mali udeleženci lepili na dolge kartonaste trakove, katerim sem nalepila ježka na oba konca. Potem so si ovratnico z ježki zapeli okoli vratu.

In še pasja ušesa: vsak otrok si je izbral trak kartona in dve ušesi željene barve. Potem smo jih s spenjačem speli na trak in otroci so si trak z ježkom zapeli okoli glave.
To so bile priprave, jutri pa o tem, kako je vse skupaj zgledalo v praksi:)

5 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Res super ideja, učinkovita in domiselna. Srečo imajo tvoji otroci.

Janja Z. pravi ...

Meni se zdi tvoja ideja super. Poznam kar nekaj družin (ki imajo denar, da bi lahko najeli animatorja ali prostor)pa se raje odločijo za piknik varianto z aktivnim ustvarjanjem otrok (za to ponavadi poskrbijo mame). In to je tisto kar pri otrocih šteje. V kino, Atlantis, bowling...gredo lahko vsak dan. Ustvarjalnega dne z družino in prijatelji pa ne morejo imeti vsak dan. Zato tega dne zagotovo ne bodo pozabili. Lahko si ponosna nase in na to kar narediš za svoje otroke. Skromnost je še vedno lepa čednost.

Tatjana pravi ...

Waw! Jst bi tudi tak rojstni dan ;) res, super ideje! Mi do zdaj še nismo vabili prijateljčkov na rojstne dni, drugo leto se mi pa zdi, da se jim ne bomo mogli več izogniti (je bil tavelik letos že povabljen k sošolkama), tako da pridno požiram ideje :D

Marija Jakopin pravi ...

Tista falična kost je res mega. Upam samo, da ne bo komu ostalo nekje globoko v spominu, da imam homo sapiens v luliju lepo veliko belo kost. :)

veri pravi ...

Hvala za spodbude:). Saj se mi zdi, da bosta punci (in čez nekaj let tudi fantek) meli še nekaj časa domače rojstne dni - dokler ne bojo imeli pač drugačnih želja - mogoče bo pa kateremu to še bolj všeč, saj mam tri, mam večje šanse, haha:D

Micka, če jim bo ostala v spominu ideja, da so v "kosti" bonbončki, potem bojo njihovi partnerji zelo srečni, se mi zdi:D...