10 julij 2012

Tiskanje s krompirjem - žuže in Indijanci

Dolgo že nismo nič rekli o naših temah, ne?;)
Torej: kako smo končale temo žuželk in začele z Indijanci? S tiskanjem s krompirjem - po majicah in papirju:)
Punci sta si zaželeli na majicah vigvam (ta beseda jima je strašno všeč in si je nikakor ne moreta zapomnit, zato me ves čas sprašujeta, kako se že reče:), smrekico in metuljčka (ga še ni, še pride:)

Sami sta najprej vadili na papirju z doma narejenimi prstnimi barvami.
 
 Ronja se je zelo trudila lepo pritisnit krompir na papir, kot je videla mene:

Lejla pa je kot vedno bolj svobodega duha kombirnirala tehnike - s prsti, krompirjem...

No, pa ker smo ravno imele barve, smo jih še malo mešale in ugotavljale, da iz rumene in modre dobiš zeleno (to je na sliki), pa iz rdeče in rumene oranžno in modre in rdeče vijolično.

No, Lejla je seveda zakomplicirala zadevo, ko je videla svoj vigvam prazen... To pa ne gre, mora met Indijanca... Ja, ok, pa naj bo še Indijanec - ga narišemo. Ja, pa zakaj ma samo glavo, kaj pa telo? Sem rekla, da če narišemo telo, bo zgledalo, kot da šotor na glavi nosi in potem sva se strinjali, da Indijanec leži na trebuhu in gleda iz šotora - če kdo ni ugotovil, hehe:)

In še ostale "kreacije" tega dne - zgoraj je Svitova spodnja majčka (narejena iz bodija) - z ribico, ker smo že malo pogrešale očija:)

Tole je želva na majčki za enega fajn fanta, kar tako:)

Še Ronjina majca brez Indijanca:), ki jo je imela na razstavo o Orinoko Indijancih, ki je podaljšana do septembra v Etnografskem muzeju (boste tudi še brali o tem enkrat v prihodnjih dneh).

In zdaj se začnejo žuželke (meni so všeč "mehki" prehodi med temami, ne maram odrezat ene in it na drugo, ker v naravi ni nič tako strogo ločeno... In puncama je to zgleda tudi prav:)). Tole zgoraj je Svitov bodi, ki ga je potem nosil v Arboretum na razstavo gigantskih žuželk.

Pa še ena njegova spodnja majčka s polžkom.
Tile pikapoki sta se znašli na T-majčki za malo sosedo, ki je imela rojstni dan:)

In seveda sta morali dobit tudi punci T majco: no, tole je Ronja sama dizajnirala - želela je pikapolonico z jabolkom (ta je narejen s polovico pravega jabolka), jaz sem se potem trudila samo vse elemente nekak skup spravit;)

 Kaj pa Lejla? Ja, če niso škratki, so pa muce:D. Mala se ne da - briga njo, katera tema je, škratki in mucke bojo vedno zraven, pa pika:). Tako da je ona dobila muco z dvema miškama:) Najprej sem se hotela zmazat samo z glavo, pa me je lepo opomnila, da manjka še telo (pri Indijancu sem še prišla čez, tu pa ni govora, hehe).

Tole pa so "in action shots" iz Volčjega potoka - sem bila vesela, da sem potiskala majici, ker poletne garderobe še nimamo tu in je bilo tisti dan res pasje vroče...
 
 No, Svit in Ronja pa sta sledila temi razstave, hehe.
 
Vem, da sem tiskanje s krompirjem že propagirala, vendar je tako zabavno in poceni, da se ga res splača še kdaj omenit:). Poleg tega imam izgovor, da smo tokrat tiskale po majicah, hehe.

4 komentarji:

Tatjana pravi ...

Super ideja! Saj najbrž si kje že pisala, pa vseeno ... s katerimi barvami tiskaš na blago? Se kar zgubim med temi barvami, potem pa nič ne kupim, da ne falim :D

veri pravi ...

Z barvami za blago (imaš take za svetlo in temno blago - za tiskanje s krompirjem so veliko primernejše tiste za svetlo blago, ker so manj goste in je lažje nanest barvo na štampiljko).

Imaš različne znamke, sama imam Waco in Deka. Slednje naj bi bile boljše, vendar so po mojih izkušnjah slabše (se neprimerno prej sperejo) - go figure. So pa prastare Deka res super - samo teh pa ne dobiš več (tiste iz 70ih, sem jih podedovala od mami in sestre).

Sicer naj bi bile super Pebeo, sama jih imam za porcelan od te firme in so res super, ravno zadnjič enkrat smo razbili šalco, ki sem jo lubiju poslikala leta 2001 (je bila letnica spodaj). Marabu še nisem poizkusila, eni pravijo, da so slabše, imam pa občutek, da je vse hobi barve približno isto.

Sicer imaš pa potem še flumastre za blago, pa barve, ki se napihnejo, itd... Imam ene flumastre za blago neke leve firme, ki super delajo, recimo:D. Se nič ne sperejo. In imam krasne barve, ki grejo po 1. pranju dol... Tak da je včasih malo loterija. Na splošno pa sveže hobi barve bojo držale vsaj nekaj pranj. Pri nas večinoma peremo bele majce na 60°C, pa se vseeno zelo dobro držijo:). Meni je Waco ok, skratka, Deka kakor katera barva, stare barve pa se rajši dol sperejo in tiste za temno blago so tudi bolj haklih. Če bi zdaj kupovala, bi pa verjetno probala Pebeo, ker jih dostikrat hvalijo. Sicer pa ne moreš falit - za otroške obleke bojo vse zdržale tistih nekaj sezon:).

Večja je razlika pri barvah, ki kemično reagirajo - to so tiste, kjer potopiš blago not, tam je ena firma res top (moram preverit ime), samo se je na žalost ne dobi več pri nas. Bom več o tem napisala ko bom objavila kaj takega.

Andreja pravi ...

Super ste se zabavale in krasni izdelki so nastali. So unikatni in edinstveni, ustvarjanje pusti lep pečat v spominu, tako da bravo mami!

Tatjana pravi ...

O, hvala za res izčrpen odgovor! No, tele Waca sem gledala, pa se ravno med tistimi za svetlo in tistimi za temno blago nisem mogla odločit :) še dobro, da se mi jutri pričenja dopust, bo treba v šoping po barve ;)