17 julij 2012

Domači sladoled v kornetu

Dragi Ušek, tale objava je zate:) Za vse, ki ne veste, en fajn fantek je imel malo smolo in ga zdaj uho boli in ker mu ne morem pomagat drugače, ker je med nami cca 100 km, ga lahko mogoče vsaj malo kratkočasim. In ker imajo vsi otroci radi sladoled, ga povabim na sladoled. Ampak ne kakršenkoli sladoled, ki ga lahko kupiš na vsakem vogalu pri "šipcu"! Ne, na sladoled, ki ni iz praška in ima dejansko okus po sestavini, po kateri je poimenovan:D!
Torej Ušek, če bi slučajno kaj zahajal v Ljubljano (zdaj ali kasneje), prepričaj svojo mami, da se oglasita/te, ok? Imata pisno povabilo črno na belem - če bi slučajno kak tvoj genodajalec komplicral;). In da boste verjeli, da je to res pravi sladoled, tu je dokaz - takole se vse skup začne:

Domač sladoled - iz pravega mleka, smetane, jajc, sladkorja... in v tem primeru pistacij. Kolikokrat ste jedli pistacijev sladoled, ki je videl pistacije, ha? Ja, dejansko se pozna;)

Ampak seveda domač sladoled ni čisto dovolj... No, saj je ok, ampak da se stvari zakomplicirat in kot širno vesolje ve - sem pravi človek za stvari zakomplicirat:D... Torej domač sladoled je vsekakor še boljši v domačih kornetih. Kupljeni so ok, kadar se mudi, ko prideš domov in ni nič za pod zob, otroci pa sitni ko muhe... ampak priznajmo si: imajo obupno dolgočasen okus po stiroporu... Domači pa so... njami - kot sladki kornet na ulici, samo da sveži, krki, se stopijo v ustih... skratka - nam so bolj všeč;)

Stvar je zelo enostavna - če imaš tistole mašinco za delat domače kornete - kot za vaflje, samo da ima bolj plitke utore: zmešaš testo, segreješ mašinco, namažeš žlico in pol testa gor, zapreš, ko porjavi, vzameš dol in zviješ na tem stožcu. Ker se bo gotovo kdo našel s "kje si pa to dobila/kupila?", naj kar takoj odgovorim: na amazonu, tam je skoraj vse in tale reč niti ni astronomsko draga:D. Kaj se splača, je seveda relativno, ampak recimo zdaj, ko sem naložila tele slike na račko, je bila takoj cela drama - kdaj bomo spet delali te kornete - ker jih že takoooooo dolgooooo nismo - od ponedeljka! (ja, večeraj:D) Tak da - ja, glede na to, da imaš takole zadevico za več let, se mi zdi, da se splača - več let otroškega smeha je ipak nekaj vredno;).

Recept za kornete z mašinco:
- četrt skodelice sladkorja
- 1 veliko ali 2 mali jajci
- 5 žlic stopljenega masla ali margarine za tiste, ki so alergični, lahko date tudi malo manj olja in bo ok
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- tretjino skodelice moke
Penasto vmešaj sladkor in jajca, dodaj maslo, ekstrakt in na koncu previdno vmešaj moko. Če nimaš malih otrok, potem počakaj 15 min., da testo odstoji. Če imaš male otroke, potem takoj nadaljuj s peko, če ti je život drag:D.
 Takole Ronja resno motri, ali bo njen sladoled v redu - če ga je dovolj, če so tisti okusi, ki jh je naročila... Ni kaj, sladoled je resna stvari pri nas:D...
Aja, rabite recept? Za kaj - sladoled ali kornete? Če prvo - katere vrste, z jajci, brez jajc, z mlekom, smetano, brez? Evo, dodano željeno:).
Sladoled brez mleka in mlečnih izdelkov:
brez mleka in mlečnih izdelkov so praktično vsi sorbeti in granite, tako da če kdaj kdo išče tak recept, je najlažje po tem iskat:). Sicer pa je tale pri nas 1000x preverjen


Recept za  LUČKE - sadni sorbet - sadni sladoled brez mleka in jajc:
- 100 ml sladkornega sirupa (sladkor + voda)
- 400 ml sadnega pireja
Sladkorni sirup skuhate iz enakih deležev (masnih) vode in sladkorja: torej recimo 100 g sladkorja in 100 ml vode - zavrete, kuhate in kuhljate dokler se zadeva malo ne zgosti, cca 10 - 15 min (odvisno od količine). Splača se naredit večjo količino in ohlajenega dat stekleničko, ki se dobro zapira in v hladilnik. Tako imaš potem vedno na razpolago, kadar rabiš.
Seveda lahko daste manj sladkornega sirupa, če je sadje zelo sladko, vendar pa če boste preveč ohrni (šparovni/ preveč skrbeli za zdravje;)) in dali premalo sirupa, bojo lučke bolj trde. Po želji lahko dodate še arome, ampak meni se zdi škoda kvarit pravo aromo sadja na vrhuncu:).
Sadni pire naredite tako, da sadje po potrebi olupite, izkoščičite in zmiksate (breskve, marelice,...), nekateri razno jagodičevje še precedijo (maline, borovnice, da ni not pikic - mi nismo tako zelo haklih in se mi navadno ne da s tem zezat, samo zmiksam z blenderjem in to je to). Pomaranče ali limone pa samo stisneš in to je to. Pomarančna je zelo dobra, borovničeva, malinova, pa raznozrane kombinacije pa tudi:).
Napolniš lučke, daš zamrznit in razsodba danes:
Ronja je vzela kupljeno pomarančno lučko, Lejla pa domačo: potem je Ronja Lejli kradla in rekla, da bo naslednjič pa tudi ona vzela domačo, ker so boljše. Brez pranja možgan, lepo prosim:) Otroci niso neumni:).

No, pa je poizkusila in potem ni bilo več dvoma - je bilo vse pravilno, ufa, dobro smo jo odnesli, hehe. Korneti so fajn, ker jih pečeš po kosilu, ko so otroci že ravno dovolj siti, da niso tečni, pa nekaj časa traja vse skup in se ne nažremo vsi ko pujčeki v pol ure, pa enostavno imajo en uvau faktor. Verjetno ni treba omenjat, da je otrokom to "precej zanimivo";).

PS: če nimate mašince za delat kornete, se jim seveda še ni treba odpovedat - spečite jih v pečici:
Recept za kornete v pečici:
- 3/4 skodelice sladkorja
- 1 veliko jajce ali dve majhni
- 2 žlici stopljenega masla ali margarine ali malo manj olja
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- četrt skodelice mleka - če ga otrok ne sme, dajte recimo kokosovo mleko
- pol skodelice moke
Testo naredite kot zgoraj: penasto vmešate jajce s sladkorjem, dodate maščobo in ekstrakt (lahko je tudi mandljev ali kateri drugi, po želji) ter narahlo vmešate moko.  Pečete pri 150°C, dokler rahlo ne porjavijo.

Testo iz jajc, moke, sladkorja in dodatkov  (dela tudi kar testo za janeževe upognjence) razmažite v tanke kroge, spečite in jih potem hitro zvite v kornete ter postavite v kozarce (nekak računam, da če nimate kornetarja, potem tudi nimate tistega stožca za oblikovat kornete, ki pride zraven;).  So tudi dobri, samo strukture ne bojo meli iste, pa malo bolj se boste morali potrudit, da boste vse dovolj hitro zvili, predno se strdijo (če se to zgodi, jih dajte nazaj v pečico, samo toliko, da se spet ogrejejo, pa jih potem ponovno zvijte).

9 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Brez melka in melčnih izdelkov - naš mulček ne sme. Zelo bi bila vesela recepta za sladoled in kornet.
Ful rada prebiram tvoje dogodivščine. Koma čakam na vsako objavo.
LP, Urša

veri pravi ...

"To je pa bilo hitro ;) Iz srca hvala...čudežno ga ne boli več toliko in komot bi prestal vožnjo do Ljubljane ;) še včeraj pa mu je delalo pet kilometrov neznosne probleme in težave...
Pravi , da so si dobro (mamo) izbrali Ronja , Lejla in Svit ;)Uživajte in prišparajte kakšen kornetek... "
Ta komentar je priletel na mail, ap ga je očitno tu ven vrglo? No, super, da je pomagalo:) Očitno so še angelčki tu nekje nad/med nami, hehe;) Bom vsak dan objavila nekaj do petka, obljubim, ok? Da mu ne bo dolgčas:)

anonimna, bom dodala recepte kar gor v post, ok?

Anonimni pravi ...

Upam, da bo vsaj to na blogu ;) in da ne bom spet poslala nekam neznano v virtualo...
Hvala ti. Vsaka mi pride prav, da ga za sekundo deložiram z objema ;)Sicer se mi zdi, da je za spoznanje boljše...upam, da ni le "domačisladoled" efekt ;)

veri pravi ...

Držim pesti za vas in da se ta teden ne vidimo:), povabilo za sladoled pa ostane:)

Urša, dober recept brez mleka je recimo če vzameš klasični recept za kokosov sladoled in zamenjaš mleko s kokosovim mlekom (jajca s sladkorjem, not vliješ vroče mleko, itd...) Sladoled je čudovito kremast, ima še več okusa po kokosu in je res dober - tudi preverjeno:)
Tudi sicer lahko v sladkih rečeh večinoma narediš to zamenjavo, saj se večinoma kokos kar dobro ujame s sadjem, čokolado,... skoraj vsem sladkim;) in tudi okus se precej skrije, ker ni tako izrazit.

jana pravi ...

a lahko proooosim še recept za sladoled z mlekom? hvala!!

N pravi ...

Neverjetno, česa vsega ne zvem na tem blogu. Niti v sanjah si nisem mislila, da se da kornete delati doma - ravno kakšen teden nazaj sem razmišljala kje bi dobila sladke kornete ker ti 'navadni' kupljeni korneti so komaj primerni za jest. Ampak ne verjamem, da imam tvojo energijo, da bi delala in domač sladoled in domače kornete. Pisala si, da imaš sladoledarja, ki ti sproti zmrzuje lahko okvirno napišeš koliko ste odšteli zanj? S tistim z vložkom, ki ga daš v skrinjo nimam ravno dobrih izkušenj.
Nam se je tudi letos zgodilo to, kar se je vajini drugorojeni. Zdaj pa odštevamo.

veri pravi ...

jana, kateri okus te zanima? Navadno daš 4-5 rumenjakov, sladkor je potem odvisen od tega, kaj bo zraven (če je čokolada, potem manj sladkorja, recimo), pa od četrt do pol litra mleka - iz tega narediš jajčno kremo (pač z dodatki glede na okus), ko se shladi (najbolje čez noč v hladilniku) pa dodaš še smetano (navadno četrt litra).

N, okvirno je bilo 248€, če se prav spomnim;). Kupljen v Italiji, so ga pa čez nekaj let imeli tudi v Merkurju (samo druge znamke), zdaj ne vem, kako je z Merkurjem, nisem glih na tekočem... Imamo pa takega s posodo za v zmrzovalnik na morju in pred tem mojim sem imela take in nimam tako slabih izkušenj z njimi - naredijo enako dobro, samo da so kakšni tapoceni pač slabo narejeni: eni posodi se je teflon spraskal od obrabe, druga je začela puščat, eni se je en del zlomil in ga ne moreš kupit... Sem pa tudi temu že kupovala nove lopatke, ker enostavno ti plastični deli ne zdržijo naše "industrijske" uporabe:D.
Upam, da bo letos tisti s posodo na morju še ok.

Ja, mi štejemo do petka, upam:) No, saj bom objavila naše prigode in nezgode;)

Anonimni pravi ...

Najlepša hvala.
LP, Urša

jana pravi ...

Hvala!