26 maj 2020

Družabna igra za učenje

Dobra stran tega, ko en čas otroke učiš "na drugačen način", je to, da začnejo prej ali slej to početi še sami - in takrat si v principu iz "tahudega";). Ko otroci znajo sami sebe prepričat, da si naredijo snov zanimivo, takrat si zmagal/a!
Ne me razumet narobe - ne rečem, da bojo potem vedno vse znali, niti, da se jim bo vedno dalo učit, niti  da ne bo več kriz... Samo pravim, da takrat imaš nekje zadaj občutek, da se bo vse to dalo rešit, da so na pravi poti... Še dolgo bomo verjetno malo popravljali njihovo pot, ampak vedno manj in ko vidiš, da gre v principu v pravo smer, si malo bolj miren... Ker ni tako važno točno kdaj in točno kam, samo da prispe nekam, kjer je hrana;)
Temnolaska je dobila v šoli za nalogo naredit družabno igro - ampak tale ni njena - njena je še v delu;). Zlatolaska je to videla in se spomnila, da bi si lahko naredila družabno igro za učenje nemščine! In je naredila en kup listkov z raznoraznimi nalogami - štet po nemško, prevest v eno ali drugo smer, itd... In za vsako dobiš neke točke in štejejo različno, glede na to, kako so težke... Zakomplicirano, skratka (saj je mamino dete, ne;)
Imajo kar zahtevno nemščino in učitelja, ki se dejansko trudi s temi malimi glavicami in ne boste verjeli - to se pozna;). Čeprav je bila milo rečeno zelo frustrirana, ko se je učila, pa se je sredi vse te frustracije odločila, da gre naslednje leto spet na nemščino... In si šla potem za vikend pred kontrolko delat tole igrico:
Vem, kaj boste rekli, mar bi se tačas rajši učila! Ampak čisto ste zgrešili smisel - to JE učenje - malo drugačno, priprava traja malo dlje, to vse priznam. Ampak če se na koncu otrok RAD uči, potem se vse splača. Pa navsezadnje si jo je sama izmislila in naredila, meni ni bilo treba nič (kar je vedno bonus za vsako mamo:D). In tako se bo dejansko učila tudi po kontrolki - pa rečite to za klasično učenje, če lahko;). Saj se ne učijo samo za ocene, ne?;) 
PS: Na koncu sva ugotovili, da bi lahko naredili takole kačo na eno ornk desko in bi jo imela za učenje vsega mogočega - pa samo naredi vsakič nove kartice:). 

Ni komentarjev: