11 maj 2020

Domači spreji za otroško ustvarjanje

Še ena zelo luštna ideja, ki nam je popestrila prvomajske počitnice:) Sicer nam je doma čisto lepo, ampak ko smo ob 10h zvečer slišali, da so sprostili meje med občinami in sem predlagala, da bi šli k dediju, se je slišalo samo tuljenje sreče:). Na srečo je moj alfa samec enako spontane narave in tako smo ob 24h že vsi sedeli v avtu in se peljali po avtocesti k dediju na morje:). Ker nismo šli nikamor, ne mi, ne on, se nismo bali, da bi mu karkoli prinesli:)
 Ampak ker smo vedeli, da se zunaj še vedno ne smemo zadrževati, cel dan se pa nikomur ne bo dalo pohajkovat, sem vzela s seboj še tele doma narejene sprejčke, da bo hitreje minilo, če bo dež... Tako so na sprehodu nabrali školjkice in kamenčke... in jih doma razporedili po risalnih listih (mimogrede: spodaj je naša podlaga za ustvarjanje, ki ji rečemo "pujsika" - ker se lahko umaže - prinesel nam jo je dedek Mraz pred nekaj leti in nam še vedno krasno služi - je pa to sicer zavesa za tuš - super za zaščito mize ali tal pred otroško (in odraslo;) packarijo - je veliiiika, vodoodporna, lepo se sčisti (razen, če so akrili, ti se posušijo gor, ampak ti se potem tudi ne primejo na nove projekte, tako da nič hudega - zato ima naša originalno rumena pujsika zdaj rdeč vzorec;) in čisto na malo se zloži - popolna, skratka! In še zelo poceni reč:).
 
In potem so začeli veselo špricat - za svoje lastne spreje lahko uporabite odslužene škropilke od raznoraznih sprejev, ki niso na pritisk (tiste kovinske) - dobro se obnesejo škropilke od Autana - teh smo včasih veliko porabili na morju (zdaj delamo svoj protimrčesni zvarek, ki deluje še boljše, je naraven in ne škodi ne otrokom ne okolju, tako da jih ne porabimo več toliko, zato sem sama te škopilke za doma kupila - dobite jih pri kitajcu ali v Sanolaborju ali v ustvarjalnih trgovinicah). Doma imam pa še vedno eno za vodo, v kateri je bil pred 20+ leti deodorant:D. Super dela in je zelo lepa, ker je steklena. Poglejte, večinoma vse delujejo za take projekte:). Reciklirane navadno še boljše, ker so dizajnirane za gostejše tekočine (lake, deodorante ipd).
Kako naredimo domače spreje? V plastenko ali stekleničko nalijete malo barve, recimo 1/10 do 1/3 volumna - lahko so to temperke (če bodo iz tube, jih dajte malo manj, ker so bolj koncentrirane kot tiste iz velike flaše), tuši (pazite, veliko jih ne gre dol iz oblek!) ali pa zidni pigmenti (Dipi, v trgovinah za domače mojstre, za obarvat barvo za pleskanje), tudi akrile lahko uporabite, samo potem morate zelo pazit, da dobro sperete špriclast del, saj se bo sicer zamašil. Če imate tekoče vodenke, še boljše, tudi živilske barve se obnesejo, samo grejo težko iz obleke včasih... Vodenke v ponvicah (torej take normalne šolske vodenke) boste morali pa kar lep čas raztapljati, da boste dobili dovolj močno barvo, ampak vse se da, če se hoče:). Mislim, da sem sama preizkusila že čisto vse te možnosti in za odraslo ustvarjanje so super tuši, ker ne mašijo toliko in so zelo intenzivnih barv, vendar otrokom rajši dam kaj malo bolj reverzibilnega:D. Za otroke je super tempera, ker je vodotopna in če že zamašiš škropilko, se jo navadno da odmašit z malo tople vode, buciko in malo več pozornosti.
Dodate vodo, zamašite, dobro pretresite (pri tem vam bojo gotovo radi pomagali mali) in to je to. Koliko barve je odvisno od tega, kako intenziven ton želite dosešt in od tega, kako gosto tekočino prenese vaša škorpilka - ena naša se je ves čas mašila, zato je škropila take velike kaplje (poglejte modro na sliki), rumena in rdeča pa sta imeli lepšo teksturo čisto finih kapljic. Odvisno tudi, kaj želite doseči, za kako reč so velike kaplje super.
 Pri nas so škropili vsi hkrati, poskušali pa smo se držat pravila, da ne vsi trije vsak s svojo barvo na istem delu - ker potem hitro nastane grda blatna barva (sivo-rjava). Kombinirajte rumena+ rdeča ali rumena+modra ali rdeča+modra, pa bo lepo:)
 Če imate doma vsaj dve pršilki in neko barvo, kakršnokoli-že, lahko to naredite čisto tako mimogrede. Ker verjetno nimate stare zavese za tuš, ki bi jo lahko žrtvovali, dajte spodaj časopisni papir ali kaj, česar ni škoda. To je edini hakeljc tukaj. In seveda otroke oblečite v obleke za ustvarjat - mi imamo celi pri dediju en set prevelikih majic za ustvarjanje. Vem, da izgleda mogoče ena velika packarija, ampak verjemite, da pri dediju ne bi upala delat ne vem kakšne hude svinjarije;). NI tako hudo, če se pravilno pripravite - zaščitite podlago in obleke in potem otrokom date v roke tisto močo za pobrisat tla;). Veliko muzike (veselja) za malo denarja (ker je večina stvari recikliranih, zastonj ali pa zelo poceni;).

4 komentarji:

Anja pravi ...

Spet ena super ideja! Misliš, da bi plastenke od čistil s šprico tudi služile namenu?

veri pravi ...

Seveda, komot! Edino lahko da bo imela taka špricla malo večji radij (torej večji krog) špricanja - prilagodite daljino, od koder šprica in seveda velikost papirja, pa bo vse v redu. Za čisto male je to še boljše, ker lažje stiskajo z več prstki k sebi kot pa z enim prstkom dol kot je treba pri teh malih sprejčkih. Poročaj, kako bo uspelo!:)

Anonimni pravi ...

evo pa sem dobila idejo za na plažo..šprice in jedilne barve in lahko pošpricajo vse kamenčke po plaži, vejice storže..extra hvala za tole..
če maš še kakšno igro za na plažo na zalogi je sedaj pravi čas da jo poveš ker mi kmalu odhajamo na dopust:))) aja pa kakšno razpršilo delate proti komarjem če ni skrivnost..hvala ker si se vrnila-te spremljam še od objav na RR:)

veri pravi ...

O, dobro, da si me spomnila, moram napisat domači sprej proti mrčesu, ja! In domačo sončno kremo, varna še za dojenčke:). Čeprav te sem jaz rajši v senci držala, ampak vsekakor boljše to kot pa kako kupljeno s* z milijon stabilizatorji, ki naredijo več škode kot samo sonce;). Oboje je čisto lahko naredit:). Pa hvala za zvestobo:) Zdaj nimam pojma, kje se mlade mamice zbirajo, tako da ta blog visi nekje v zraku, ampak ker malim tako dogaja, ga pišem, hehe. Če pa poznaš koga, ki bi mu lahko pomagal, pa le deli naprej, za to je pisan, nobenega drobnega tiska zadaj:).