24 junij 2015

Na potovanju z (malimi) otroki

Ok, niso več tako mali, ampak še vedno niso ravno veliki (3 in 6 in 7 let). Potovanje z dojenčkom je seveda nekaj čisto drugega, saj kot je lepo povedal moški del para, s katerim smo šli v Rim, ko je imela temnolaska 9 mesecev: "Mala zahteva cca 15 min. vzdrževanja na uro.":D (pač dojenčki non stop lulajo, kakajo in se dojijo:D). Z enim dojenčkom se sicer da vse (samo počasneje), ker ga pač voziš ali neseš, kamor češ in v avtu v lupinici kdaj tudi zaspi, tako da se mi zdi to v bistvu zelo enostavno (res pa ne smeš imet zadržkov glede dojenja v javnosti, ti bi zadevo precej zakomplicirali;). Ko je otrok več, postane zadeva malo manj enostavna, ker navadno niso iste starosti in ima vsak svoje potrebe in želje... Male nogice ne grejo tako hitro kot lahko gre voziček itd... Zato je ta objava namenjena bolj družinam s temi, malo starejšimi malimi otroki.
 
VARNOST ali "za vsak slučaj"
- dajte otrokom zapestnice z vašo telefonsko številko in naslovom, če bi se slučajno zgodilo, da bi se kje izgubil. V nekaterih hostlih jo dobiš, za vsak slučaj pa sem jim sama že prej napisala vse to kar na roko z alkoholnim flukijem (vem, ni zdravo z kožo, ampak od enkrat jim ne bo hudega;).
- slikajte otroke preden greste v kako gnečo oz. v večjo obljudeno zadevo (večjo trgovino, festival, itd...) tako boste v primeru, da se otrok izgubi, lahko takoj dali sliko, kako je oblečen zdaj trenutno in vam ne bo treba gruntat, ali je imel rdečo jopico ali vijoličasto in kaj je že imel spodaj... Pa tudi vsi, ki vam bodo pomagali iskat, bojo vedeli točno kako izgleda. Bolje prečiti nego lječiti, ne?
HECI in ZAFRKANCIJE
Potovanja znajo bit naporna že brez otrok, sploh pa z malimi otroki, ko moraš ves čas nosit s seboj dovolj za pit in za jest in za dež in za sonce in za škrate in za vile in za race in za ribe itd...;) Ampak vseeno ne pozabite na male bedarije. Otroci si zapomnijo prav te... In dejansko ne stanejo nič in trajajo par minut. Na dopustu ste, spontanost in oslarije spadajo zraven;).
PARKI in IGRALA
Čeprav bojo najverjetneje zelo podobna igralom na sosednjem igrišču, dva bloka stran, pa si vseeno vzamite čas med obiski raznih znamenitosti za parke in igrala. Otroci se morajo znoret in čeprav bojo od celodnevnega pohajkovanja zmatrani, to ni isto kot znoreni. Vsaj najini to rabijo kot hrano in vodo in se veliko bolj splača to vzet v zakup kot pa se borit s to naravno otroško potrebo, ker tako in tako nimamo možnosti zmage;). Otroci pa vam bodo hvaležni in dobre volje in vam bojo brez prehudega pritoževanja sledili pogledat še kaj, kar bi vas zanimalo;).
ZAČASNI "DOM"
Naredite prenočišče za začasni dom - otroci te prostore zeloooo hitro posvojijo in se udomačijo, tako da ni noben problem, ko rečeš, da gremo potem pa domov v hostel; tako se tudi počutijo bolj varne. Najprej, ko pridete, jim vse razkažite, kje je kuhinja, kje kopalnica in kje wc in jim razložite, kam lahko grejo sami (če prej povejo, seveda), kam pa niti pod razno ne. Vzamite si 10 minut, čeprav boste verjetno zmatrani od dolge vožnje, vendar se 100x splača. Otroci se počutijo varno in tako ne težijo in vedo, kam ne smejo sami, zato jih ne boste izgubili:). Če imate najet apartma, poglejte, če bi se dalo kje kakšen predal namenit samo za otroke (ali za vsakega enega, še boljše, če jih je dovolj - recimo nočne omarice so idealne, če ima vsaka postelja svojo). Da dajo tja svoje male dragocenosti:). Otrokom veliko pomeni, če imajo tudi na potovanju "svoj prostorček", velikost niti ni pomembna. Hkrati se naučijo skrbet za svoje stvari, kar je spet dobro:).
Ne pozabite svoje sobice/šotorčka/apartmaja/... slikat! Otrokom je to vsaj tako pomembno kot tista prekrasna cerkvica ali tisti visoki nebotičnik. Zanje je to tisto, kar je najbolj novo... Živopisane zavese na primer!
Če ima vaše začasno bivališče vrt, bazen, telovadnico ali karkoli podobnega, to izkoristite. Tudi če ne izgleda najbolj obetavno - pojest zajtrk zunaj je vedno lepo, čeprav se mora človek včasih malo bolj oblečt, vendar je to čisto nekaj drugega kot se drenjat za mini mizico na visokih solčkih v mini temni kuhinji. Tudi veliko manj možnosti, da mali kaj razbijejo ali uničijo;). Ali da motijo ostale goste.
Vzamite s seboj kakšno družabno igrico in/ali kake otroške revije/stripe/knjige (na sliki eno bolj zgoraj), da jim zvečer ne bo dolgčas. Zna se namreč zgoditi, da bojo otroci preveč utrujeni za pohajkovanje po mestu zvečer, vendar še ne dovolj zaspani, da bi "doma" dejansko samo padli v posteljo in zaspali. In je fino, če imate zvečer kako tako reč, da se lepo zabavajo in potem umirijo.

3 komentarji:

katja pravi ...

praktični nasveti! Kam ste pa šli?

lpk

veri pravi ...

Prihaja, že napisana objava:) V Bratislavo smo šli za prvomajske:).

katja pravi ...

Hej, krasno..sem morala vprašat ker zgelda tako kot si tudi zapisal, kot bi se slikali kje v ljubljani :-) in sem si rekla pa menda ne da si vse te fotke nardila samo za členke, ne to ni verin stil :-)