22 junij 2015

Male skrivnosti še manjših popotnikov

Ker se približuje čas dopustov = čas potovanj, mogoče komu pride prav kakšna mala ideja, kako popestrit dolge vožnje otrokom, da niso popolnoma zdolgočaseni in/ali lačni/žejni (oboje beri: tečni) v avtu/na avionu,... Na kaj vse mora bit torej starš pozoren in kaj mora spakirat, da se otroci ne bojo na smrt skregali med potjo in bo na cilju cela družina še vedno dobre volje in srečna, da je skupaj?
 HRANA: pri nas zelooooo pomembna zadeva! Vzamite za na pot nekaj, kar imajo vaši zelooo radi! Če so to sendviči, super, če pa imajo kaj drugega rajši, pa naredite še kaj drugega. Tako ne bo problem preživet dneva na poti "brez pravega kosila". To "pravo tj. toplo kosilo" je tako in tako bolj naša kaprica, otroci so čisto zadovoljni z mrzlo pico;). Seveda se lahko tudi ustavite v bližnji restavraciji in si naročite pravo kosilo, ampak če potujete "on budget", đabičarsko oz. morate pač malo pazit na finance, si lahko pričarate ravno tako dobro kosilo, ki ga prinesete od doma. Mi smo se tokrat odločili za pice:). Domača pica je nekaj, kar vse moje najljubše spravi v dobro voljo in je zato idealna za na pot:). Dobra je mrzla in če se vam zdi vse skupaj preveč packasto, lahko naredite prepognjenke. Tele je sicer spekel najbljubši alfa samček:).
Ostale ideje bi bile: slani mafini, sendviči, gazpačo (paradižnikova juha, ki se je hladna), zelo dobro se našim zelnjavoljubom obnese za zraven na palčke narezana zelenjava s smetanovo omakico v lončku (smetana in začimbe, recimo drobnjak, sol, za večje lahko poper, itd)...
* Veliko ljudi pravi, da je otrokom manj slabo po slani in konkretni hrani kot po kakih jogurtih s kosmiči in sladkarijah - razmislite oz. bodite pozorni, če boste potovali po kakih hudih ovinkih in imate topogledno občutljivega otroka.
 CRKLJANJE: v avtu smo ves čas skupaj, to je res, vendar se ne dotikamo. Otroci pa rabijo naše dotike, navajeni so, da se toliko in toliko časa na dan crkljamo (vsaj moji, no;). Zato se spomnite in jih pocmulite na počivališčih. Kakršen koli stik pač rabijo - eni bolj nežno muckanje, drugi bolj divje prevračanje in obračanje na glavo;). Na splošno naj se vam na postankih čim manj mudi. Se splača. Če je postanek umirjen, bojo otroci veliko dalj časa umirjeni v avtu in boste lahko naredili malo manj postankov in prišli hitreje in z bolj spočitimi ušesi;).
 PIJAČA: to je še pomembnejše kot hrana - s seboj imejte vedno dovolj vode (navadne vode brez česarkoli, ker jo boste kdaj rabili tudi za kaj/koga umit;) in ker najbolj odžeja in se najmanj pokvari). Vode ni problem stran zlit, če je pa nimaš, jo je pa včasih problem dobit, če potuješ kam, kjer voda ni pitna (ali ne veš, če je in z malimi nočeš sprobavat;). Kar je pri tem pomembno, je to, da se spomnimo vzet bidone v kabino avtomobila, ker ti v prtljažniku ne pomagajo kaj dosti, ko so otroci žejni;). Mene sicer vedno malo skrbi, kaj če v primeru nesreče kdo dobi tak pollitrski bidon v glavo in se zato boljše počutim, če so vsaj plastični, ampak to zna bit malo moja paranoja:D.
 POSTANKI: poskrbite, da se ustavite vsaj za en daljši postanek nekje, kjer imajo igrišče ali vsaj malo več prostora za divjat, na nekem večjem postajališču, skratka.
 In če imate srečo, da nabašete na pravo igrišče, ga seveda izkoristite! In pustite otroke tam divjat minimalno vsaj pol ure! Pri malo večjih malih otrocih je veliko boljše naredit malo daljše postanke, pa kakega manj (za razliko od dojenčka, ki ga je treba pač večkrat dat iz lupinice, da se prediha). Če otroci vejo, da jih na postanku ne boste čez 10 min. preganjali nazaj v avto, bojo tudi rajši počakali še pol ure več do naslednjega. In se vam splača, ker je veliko bolj luštno bit pol ure zunaj s srečnimi otroki kot pa pol ure v avtu s tečnimi otroki:D. Seveda to gre, če imate čas - če lovite trajekt, potem boste pač poslušali tečnobo, če se niste dovolj zgodaj spokali:D.
 Na igrišču se lahko zdivjate tudi starši;). In se hecate z malimi - tako bo vsem lažje zdržat "naslednjo rundo";)
 IGRICE: vzamite s seboj karte in druge igrice, ki ne vzamejo veliko prostora, niso težke, se pa lahko grejo kjerkoli - recimo v leseni hišici na igrišču ali pa v avtu.
 Improvizirajte! Narišite bingo za v avto na pokrovček od topljenega sirčka, recimo;). Razdelite karton (rajši karton kot papir, ta se takoj zmečka, mora bit pa dolgo uporabno;) na 8 delov (za ravnilo lahko vzamete kar kakšno knjigo, kaj za pisat imamo pa tako vsi v avtu) in v vsak delček narišite nekaj, kar boste lahko videli na poti - na primer iglavec, letalo, registrsko tablico z oznako MB, znak za omejitev 80, stop znak, reko, tovornjak, ptiča, itd... Za starejše otroke lahko tudi pišete ali pa si narišejo in napišejo vse skup sami. Naredite toliko kartončkov, kolikor vas bo sodelovalo v igrici in vsak, ki prvi vidi določeno stvar, ki je še nima prečrtane, jo zakliče in lahko prečrta/pobarva. Ostali morajo počakat na novega ptiča/tovornjak/znaka/karkoli pač boste dali gor. Kdor prvi zbere vse, zmaga, igro pa se lahko greste, dokler vsi ne zberejo vseh - in zadnjemu lahok vsi ostali pomagate;). Pri nas smo se zabavali s tem več kot debelo uro! In to na poti nazaj, ko je lilo in ni bilo ravno najbolj primerno za postanke:).
Varno in lepo potujete!

Ni komentarjev: