09 oktober 2012

Misu - ponarejeni tiramisu

Kaj zadnje čase delamo ves čas, pa še vedno premalo (according to the one I love;) Ponarejeni tiramisu! Ja, ponarejeni zato, ker bi me gospe kulinaričarke iz kože dale, če bi rekla tiramisu nečemu, kar ne vsebuje mascarponeja in svežih jajc;). Ampak nam je prirejena verzija bolj všeč, ker je lahka in ker z malimi otroki pač nisem navdušena nad recepti s surovimi jajci, pa če kompliciram ali pa ne;)
Krema je torej zelo enostavna: stepena sladka smetana s cca 2 žlicama sladkorja (boljše je, če je to vanilij sladkor, sploh domač, da ima res kak vonj;); če imate rajiš bolj sladko, dajte 50 g, nam je cca 30 g dovolj), zmešana s pol kile skute (mora biti pasirana, nam najboljša je od Vipavskih mlekaren in več okusa bo imel, če bo 3/4 mastna, ne pa 1/4 mastna - logično;). To je to, nobenih rumenjakov, jajc, nič. Ja, vem, to ni pravi tiramisu, saj pravi,, da ni;) Je pa dober:). In lahko ga narediš z eno roko (beri: v drugi imaš lahko dojenčka, ki se zato ne dere:), kar ni zanemarljivo:). Pomaga mikser s stojalom, meni je to en najljubših strojčkov! Nikoli se mi ni dalo držat mikserja, da se stepejo beljaki ali smetana - to takoooo dolgo traja, če moraš zraven stat! Če pa lepo sam meša, pa ti vmes vse ostalo pripraviš in je tiktak:)

Ok, kremo imamo, zdaj ga moramo samo še sestavit. Pomoč navadno sama pride (glej zgoraj) in dejansko tudi ni več samo v napoto;) - se pa pripravite na kuhinjo, kjer bodo tla, pulti in miza, skratka vse govorilo zgodbo o ponarejenem tiramisuju;) pa če želite enakomerno namočene kekse, je pri 3 letnikih še potrebno preverjanje kakovosti ("quality control", če ste kdaj gledali Ramsaya;). 
Potem pa je treba zamotit vse, ki bi radi pomagali pri izdelavi, pa mogoče še niso čisto kvalificirani (glej spodaj;).
Kako torej naredimo ponarejeni tiramisu? V hladno brezkofeinsko kavo ali kakav namočimo bebi piškote (mačji jeziki = lady fingers = otroški piškoti = savoardi = plazma keksi), jih razporedimo po dnu steklene posode ali v kozarce, prekrijemo s kremo, spet nadevamo plast piškotov in spet plast kreme. Na koncu potresemo z grenkim kakavom in to je to.
No, ampak ker tu ne delamo neumnih dojenčkov, hitro ugotovijo, da si jim dal nekaj samo za zamotit se, vržejo na tla in nočejo več videt in seveda protestirajo... No, potem še dojenček pomaga... No, takrat si pa sploh vesel, da v kremi ni surovih jajc:D. Toliko o kvalifikacijah;)
Dober tek!
PS: mali je med pisanjem tega zaspal v slingu in greva z malo delat "misu" (to je iz anekdote, ko dva Dolenjca prideta v gostilno in en naroči tiramisu, drugi pa vpraša: "Kakšnu mesu?")

5 komentarjev:

Anonimni pravi ...

njamaaaaaa, Svit zmaga<3 pa kaj ti sploh delaš, saj ti vse pomagači naredijo;) res ste svetovna familija, rada vas berem;) uživajte še naprej!

N pravi ...

mmm, lušte delaš, jaz pa brez možnosti, da skočim v trgovino po sestavine :-(.Ja tale mikser s stojalom pa jaz že dolgo 'kupujem', mi je zdaj crknil stari in bom šla v novega - maš ti kakšnega finega ali fancy? Kitchen aid? Priporočaš kakšnega?
Veselim se že objave o nosilkah, ki si jo obljubila. Ogledujem mei tai nosilko, pa bi jo morala najprej sprobati. Ti si jo sama zašila - a je komplicirano - misliš, da bi moja tašča, ki ima neko osnovno znanje šivanja s šivalnim strojem (je pa stara šola), znala zašiti? Na netu sem videla tutoriale.

Marija Jakopin pravi ...

Kako si ga prepričala, da se ti ni polula na pult?

veri pravi ...

Svit je brez plenic, tako da mi prej pove, da ga tišči, pa ga dam lulat drugam:).

veri pravi ...

anonimna, hehe, jaz samo pucam za njimi:D...

N, haha, kitchenaid - in my dreams:D. Ja, čez nekaj let (desetletij?), ko se preselimo, odplačamo kredit, ki ga bomo rabili za to,...
Do takrat je pa moj stari Gorenje (vem, da jih vedno hvalim, ampak sem res zadovoljna z njimi) super, pa mi ni treba cele moje plače dat zanj:). Ravno tako lepo dela:) Sem pa kar porabnik tehle stojal in mikserjev, jih zgonim do konca in naprej!
Kar se maitaia tiče - ni ravno ful komplicirano, ni pa to začetniški projekt. Če je že šivala, bi ji verjetno uspelo, ji pa prevedi navodila, če ne zna angleško. Sicer ti še vedno ostane trak, tega niti robit ni nujno treba (je pa lepše, vsaj če ni iz jerseya, tistega res nima smisla robit - to si pa jaz želim 5 metrov luštnega otroško poslikanega jerseya, da bi ga mela za Svita nosit okoli, tega še nisem sprobala, pa bi mi bilo po moje všeč). No, več v objavi o nosilkah, kar krcni me, da napišem, moram najt slike... sem zadnjič štela in sem naredila vsaj 10 nosilk samo zase do zdaj:D, torej različni modeli. Pa seveda še nekatere večkrat za druge...