22 oktober 2012

Košarica /zabojček /zaklad za dojenčka

No, tole sem vam tudi že obljubila tule, kajne? Dojenčkove košarice, zabojčki, škatle, zakladi,... kakorkoli pač temu rečete.

Ideja je silno preprosta: vzameš eno luštno košarico ali zabojček ali pladenjček ali pač nekaj, kamor boš nadevat reči za raziskovanje in daš not različne stvari. Huda znanost, a ne?:D

Luštno je, če je zabojček iz naravnega materiala, ker so pač ti materiali tako dojenčku prijazni. Kar se predmetov tiče: lahko so čimbolj različni, lahko sledite eni temi in imajo nekaj skupnega (recimo barvo, obliko, material, teksturo ali pa so vsi na eno vižo - recimo vse za delat ropot, ali pa 5 različnih jajčnikov:D, itd... - to je vse po želji:)

Tema na teh slikicah je kuhinja, ker so mu pač ti predmeti najbolj všeč. Poizkusila sem poiskat čim bolj različne (po materialih: porcelan, les, silikon, plastika, kovina in po obliki: jajčnik, kuhalnica, stepalo, tolkač od možnarja)

Najbolj mu je bila všeč stepalka, nad to je sploh fasciniran. Vse te žice... Najljubši alfa samček ga ves čas predispozicionira, da bo tehničar:D. No, saj met enega v družini sploh ni slabo:) Pa še mami bi prišla na svoj račun in delala razne poizkuse z žičkami:)

Kar se tiče tega, da bi bili vsi predmeti iz naravnih materialov, je sicer lepa ideja in za prvorojence tudi izvedljiva:)
 
Moj tretji sinko pa nima te možnosti:D. Tudi predmeti naj bi ostajali nekaj časa isti not, vendar se njemu precej hitro menjajo, kot lahko vidite - na dveh slikah niso isti, se mi zdi:D. Sestrici tako pridno skrbita, da mu ni dolgčas, da so te rotacije precej bolj ekspresne kot sem si zamislila:):

Evo, tu ima notri že lesene in kvačkane igračke... No, dokler se on ne pritožuje oz. če mu je všeč, kdo sem jaz, da določam, kako naj se igrajo, a ne? Oni so precej bolj kvalificirani za igro - navsezadnje so oni otroci:)

Če bo kdo iskal ideje za tele košarice, jim v angleščini kunšnto rečejo "sensory bin" ali pa "baby treasure basket", kar se sliši strašno fensi, kot da vemo, kaj hočemo s tem pri otroku spodbudit in smo vse naštudirali... V resnici pa hočemo samo 5 minut miru, hehe:D. Ampak glavno, da dela, a ne?:)

2 komentarja:

Marija Jakopin pravi ...

Ojoj! Model je totalno srčkan. Lep, krepek, s špičasto šobo (ki jo imajo samo dojenčki), zavzet, čeprav je še majhen. Čestitam!

Sunshine pravi ...

Ojla! Mene pa čisto off topic zanima kaj imaste to za enr blayine po tleh? Hvala za odgovor! ;)