16 oktober 2012

Igranje z dojenčkom

Dolgo pričakovana objava za mlade mamice, hehe. Vsi, ki imate otroke, starejše od nekaj mesecev, verjetno ne boste našli tu nobene nove ideje in se boste zmrdovali, da se to pa res vsak sam spomni in da je to brezveze pisat. Ja, vem, slejkoprej se vsak sam spomni, to pišem samo zato, da bi bilo to prej, ne pa slej, ok? Pa verjeli ali ne, obstajamo ljudje, ki nekak nismo vedeli, kako se igrat z nekom, ki še nič ne pove, nič ne drži, hoče pa bit non stop zraven;). Za starejše otroke mrgoli idej, ogromno se še spomnimo iz svojega otroštva, Oš,..., dojenčki naj bi pa spali po 16 do celo 20 ur na dan (kar je čista laž, da smo si na jasnem) in zato zanje ni ravno veliko literature, ki bi imela kak res uporaben nasvet, ena redkih knjig na to temo je Igre z dojenčkom, ki smo jih mamice leta 2007 dobile v porodnišnici:).
Torej, kako se lahko igramo z dojenčkom? Dokler je dojenček še čisto mali, nimate ravno strašnega manevrskega prostora, saj še ne more dobesedno niti prijeti nobene reči v roke.  Na začetku gre torej vsa komunikacija bolj v eno smer, vi delate, otrok pa se nasmeji ali zjoka:D. 
Seveda je reakcija odvisna predvsem od njegove trenutne volje in jim bo mogoče ista stvar, na katero se enkrat repenčijo, kasneje všeč in seveda obratno. Svit ima sicer zelo rad ogledala (kot vsi otroci), ampak tu zgoraj mu pa nekaj ni bilo všeč - mogoče to, da ga je oči dal iz slinga, hehe;). Torej ne obupat prvič;). OGLEDALA: kot vidite, so ogledala zakon, tudi ko so otroci starejši! Delajo tako dobro, da lahko pripraviš vso zelenjavo za kosilo vmes:)
PLES in PETJE, glasba na splošno: večinoma jim je všeč petje, mamin glas poznajo, zato jim je všeč tudi, ko pridejo ven, ker jih pomirja vsaj ena znana reč:). Radi imajo tudi ples z njimi v naročju (lahko se gresta z očijem tudi sendvič in vmes stisneta dojenčka:) - lažje je, ko že drži glavico, seveda. lahko pa plešete z njim v slingu oz. nosilki, to je praktično, če imate več otrok, ki bi vsi hkrati radi plesali z vami - zaenkrat sem poizkusila max. 3 (en v slingu, pa v vsaki roki eden;). Kar se tiče igranja na inštrumente, je to odvisno od otroka do otroka, večinoma bojo pa vsi radi brenkali po kitari, če jim boste to dovolili (in če jo seveda imate;)
MASAŽA in IGRICE S PRSTI: skoraj vsi ljudje uživamo v masaži in tudi dojenčki, edini problem pri tem je, da jih hitro začne zebst, zato je veliko lažje izvedljiva v toplih mesecih ali pa čez obleko. V vseh časih pa se lahko greste igrice s prstki, izštevanke, biba leze na 101 način (ne me vprašat za prave, mi si jih sproti izmišljujemo, ker sva totalno neumna za te bedarije;).
IMPRO IGRAČKE: dojenčki, pa tudi mali otroci na splošno imajo po mojih izkušnjah zelo radi doma narejene igračke, kot je na primer tale ropotuljica na sliki zgoraj. Ne vem, ali sem jo že objavila, ko smo jih delale, je pa zelo enostavna reč in Svit jo obožuje. Seveda moraš bit zraven, če se mali otrok igra z nečim, kar ima male delce (čeprav ti gumbi niti niso tako zelo mali, ampak ziher je ziher;). Na splošno je hit vse, iz česar visijo trakci, pa sploh je fajn, če je kak trši del, na katerem si lahko brusiš zobke:). Zanimivo je tudi vse, kar ropota. Tale igračka je 2 v 1, zato jo ima tako rad:). Pa še pisana je:).

KOCKE: ko smo ravno pri trših rečeh, dojenčki imajo navadno zelo radi lesene reči - ravno zaradi izraščajočih zobkov, verjetno. Zato so lesene kocke vedno dobro darilo za male otroke. Najprej jih gloda, kasneje sestavlja:) Sicer pa se s kockami lahko tudi igramo z dojenčkom: lahko mu damo najprej eno, potem drugo, da mora prijet obe, lahko še 3, da se znajde po svoje, lahko pa ko ima dve v rokah, potrkamo z dvema kockama skupaj in ga spodbujamo, da nas posnema. Lahko kocke skupaj mečemo v lonček (oz. škatlo ali zaboj, kjer so pospravljene - dve muhi na en mah:D) Lahko jih zlagamo v stolp ali vrstico.
GRIZALA: ko smo ravno pri raznoraznih rečeh za grizenje: obstajajo tudi taka, ki so polnjena z vodo in jih lahko daš v zmrzovalnik, da voda zmrzne, daš dojenčku da grize in si hladi čeljusti. Navadno jim je najbolj všeč, ko ni več čisto zmrznjeno, je pa še hladno. Ima pa tu vsak otrok svoje preference: Leja je vse svoje zobe zdrgnila s kamni (zaobljeni prodniki na morju), za silo je prišel v poštev tudi les, Ronja ni marala skoraj nobenih grizal in je hotela, da ji jaz masiram dlesni s prstom, Svit prisega na les, kamnov ne šmirgla, grize pa tudi dve plastični zadevi, ki jih sestrici nista niti povohali, pa na tegale pingvina z vodo. Poizkusite, kaj bo všeč vašemu, ker vedet vnaprej ne morete;)
IGRAČE: fajn je, če so pisane (drugačne boste tudi težko dobili;) sicer pa prosim, ne dajajte fantku samo modrih igrač, oni imajo tudi radi roza in rdeče:), preverjeno!) Super je, če jim kaj štrli stran, vsi so imeli najrajši tiste listke, kjer je napisano, kako se igračo vzdržuje - to je bilo bolj zanimivo od tega, česar se je listek držal! Tavelika se je sploh izključno z listki igrala! 
Ampak niso vsi dojenčki nori na igrače. Ronji ni bila nobena igrača zanimiva sama po sebi, enih se je celo bala! (Na ležalniku so bili 3je medvedki, rdečega je imea rada, modrega je tolerirala, turkiznega se je bala - začela je jokat, če ga je videla... pa so bili sicer identični! Mlajša dva nista ločevala med njimi...) Taveliki je bil žur samo to, da igračo vrže in jo mi poberemo ali da mahamo z njo pred njo ali da se pogovarjamo z igračo - skratka moral je bit NEKDO zraven, da se je igral z igračo, same igrače je niso zanimale res zelo dolgo, ni se igrala s punčkami zeloooo dolgo, do kakih 2 let, od takrat naprej pa ves čas! Tamaldva gledata igrače in se igrata z njimi (res pa jima jih tudi kdo pobere, če padejo;).
NEIGRAČE: spet nekaj, kar je skupno vsem mojim trem otrokom in množici otrok iz okolice: najboljše igrače so NEIGRAČE! Neigrače so vse ostalo - in to je seveda boljše od igrač! Super so cedilca za čaj, super so raznorazni kabli, orodje, tipkovnica, miška, otroci imajo sploh en tak občutek za to, kaj bi lahko bilo nevarno ali ultra umazano in to dvoje je vsekakor na vrhu lestvice priljubljenosti - nekaj jih vleče tja, še predno sploh prepoveš! Takoj tretje na lestvici je seveda vse, kar je zelo drago ali dragoceno - sploh če se da enostavno uničit! Velika večina otrok je nora na mobitele, daljince, fotoaparate,...
KUHINJA: poleg trakcev in trdih reči obstaja še ena zmagovita tema: kuhinja. Dojenčki obožujejo kuhinje in vse, kar je notri. Radi odpirajo in zapirajo posode, radi prežvečijo stepalke (te so sploh naj, ker imajo toliko zavitih žic), radi grizejo kuhle (spet zobki in les), radi tresejo zaprte posodice, kamor damo not riž ali makarone (spet ga je treba gledat, ampak dojenčke je tako treba skoz gledat, da ne naredijo kake neumnosti - no, v bistvu se to ne konča s koncem dojenja:D) Tudi čiste kuhinjske krpe radi žvečijo (no, umazane seveda še rajši, samo tega mame ne maramo, iz njihovega vidika pa: bolj je umazano, boljše je;).

HRANA: in seveda hrana! Dojenčki obožujejo vse, kar lahko raziščejo z usti, je različnih tekstur, vonjev in okusov, torej je hrana ena najnaravnejših in najprimernejših igrač (spet morate bit zraven, da gledate, da ne odlomi kakega večjega koščka, s katerim bi se lahko zadušil) - ampak saj če se igrate z dojenčkom, itak ne morete bit prav daleč;). 
"Ja, kaj naj mu pa dam?"
Sadje: celo jabolko/ hruško/..., ki ste mu/ji odgriznili en del, da lahko tam liže ven sok, pa hkrati brusi dlesni/zobke na ostalih delih (dobro oprano, pa tega vam verjetno ni treba rečt, tako blesav pa ja nihče ni, da bi neoprano sadje dajal otroku;), fajn je, če je neškropljeno, ampak dojenček verjetno ne bo pojedel nič lupine, ker je ne more zgrist in jo bo pljunil ven, tako da neka strašna katastrofa tudi ne bo, če bo dobro oprano, seveda). Polovico slive, breskve, marelice,... (peško je pač priporočjlivo prej ven dat)...
- Zelenjava: olupljeno razpečkano in razpolovljeno kumaro - to obožujejo, sploh če je iz hladilnika in jih bolijo dlesni. Korenček - ja, cel, opran in ostrgan surov korenček - je super grizalo:). Kolerabo, zeleno,... Ma skoraj karkoli:) Pa še na različne okuse se tako navadijo, kar je tudi fajn:).
In tudi kadar jejo dojenčki kašice, jim pustite packat! Vsaj dokler so takole majčkeni, ok?;) Ker bojo neznansko uživali, garantirano! Prežvečili bojo posodico, pokrovček žličko,... in pojedli skoraj nič, ampak se bojo pa navadili teh okusov in bojo kasneje lepo jedli zelenjavo (saj ste spraševali, kaj sem naredila, da tamalidve tako lepo jesta zelenjad, ne?;) no, saj vem, mogoče je pa ta ne bo - ampak škodit ne more:) 
Ja, vem, kaj boste rekli: da je izi takole, na morju, kjer ga potem flikneš v bano, pa je... Kaj pa doma? Doma ga pa NAJPREJ fliknite v bano, oblečenega v nekaj, kar bo itak šlo v pranje (saj itak gre njegova obleka v 90% v pranje po kosilu, a ne?;)), dajte mu žličko in posodico s hrano in naj uživa. Potem ga slečete, umijete in preoblečete, pa je:).

SESTRICE in BRATCI: Ampak ni ga čez dobro družbo! Dojenčki imajo sicer radi mame, ampak starejši sorojenci so pa zakon! Enostavno se njim da bolj otročje igrat z njimi, da se jim pačit, rigat in hrkat, pihat in spuščat najrazličnejše glasove, da se jim 100x naredit kuku in biba leze (še dve zadevi, ki jih dojenčki obožujejo), da se jim res ukvarjat s svojim bratcem, skratka (naj vas pogled ne zavede - ta je bil namenjen mami, ki ju moti;) 

Ampak ne obožujejo samo oni njih, ampak tudi obratno! Takole punci z veseljem SAMOINICIATIVNO!!! pripravita igračke za Svita! To bi lahko naredili 10x na dan (če bi jima pustila), pa se ne bi naveličali (bi se pa mama, ki mora potem okoli tega hodit;), ker pač postavita sredi kuhinje, da ne bo mali sam:D.
VODA: pa seveda voda! Dojenčki in sploh otroci, ki niso imeli kake negativne izkušnje z vodo, jo obožujejo! Doma v bani, v bazenu (NE it v navaden bazen ali sploh ne v topice z dojenčkom! Tam je preveč bakterij in v toplicah tudi preveč mineralov zanje! So pa bazeni, kjer je organizirano plavanje dojenčkov primerno čiščeni in kontrolirani, merila so precej strožja). 
Doma pa se lahko skupaj kopate, to je nekaj, kar bo obema zeloooo všeč! Fino je, če imate še očija/mamo kje blizu, da vam pomaga, ko se morata oba hitro obrisat, sicer pa ni problem, ko dete enkrat lepo sedi - ti se obrišeš in oblečeš, medtem dojenček lepo sedi v vodi in še uživa, potem vzameš ven še dete in še njega/njo zrihtaš, pa je. Dokler je pa še nesedeče, pa seveda najprej zaviješ dete v brisačo in šele potem sebe.
KNJIGE: last but not least: knjigice! Ne vem, ali so to vsi otroci taki, ampak moji so vsi trije divji na knjige! Seveda so za dojenčke primerne kartonke, ker bojo vse ostalo demolirali v roku 30ih sekund;), ampak čeprav so majhni in seveda ne znajo brat, zelo radi gledajo slikice, listajo, če se le da, pa tudi trgajo in prežvečijo (je pa spet odvisno od otroka do otroka, koliko je nagnjen k destrukciji: pred prvo smo morali vse knjige, ki niso bile namenjene popolnemu uničenju, doooolgo skrivat (še lani jih je strigla - stara 4 leta!!! Ok, samo robove, ampak vseeno je mami ven padla!), druga jih sploh ni toliko trgala in uničevala, včasih je kaj počečkala, pa mali tudi ni takoooo nemogoč kar se tega tiče. Radi jih imajo pa vsi. Nauk: tudi če je vaš otrok knjigouničevalec, mu vseeno pustite  stik z njimi, se splača kasneje:) Za vaše dobro naj bo stik nadzorovan;).
SPREHODI, PROMET otroci radi kam grejo in radi gledajo stvari, ki se premikajo. Sploh fantki so baje bolj udarjeni na premikajoče se reči: avtomobile, vlake, bagre... Nisem verjela, ampak mali je bil totalno očaran nad traktorjem na morju! Prva (kot dojenček) se ga je bala, druga ga ni šmirglala, tamali pa kot začaran strmel v to čudo tehnike!:D Sta pa onidve imeli rajši premikajoče se drevje - tavelika je uživala, če sem rolala z vozičkom in je gledala, kako se krošnje hitro menjavajo nad njo:).
Radi so na neobičajnih prostorih: v travi, na prtljažniku (jasno, da ste zraven, da ne čmokne dol ali da se ne nažre trave;), radi gledajo svet iz druge perspektive kot navadno. Poglejte si kdaj film Društvo mrtvih pesnikov in boste videli, da je fajn kdaj pogledat svet iz druge perspektive:).
No, potem obstajajo pa še "košarice za dojenčke"/"košarice zakladov", kar pa si zasluži svojo objavo, čeprav je zadeva zelo enostavna, ampak sem že čisto dovolj razvlekla tale post;)...

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

Carska objava... Najlepša hvala! Sicer je pa vsaka objava polna idej kako in kaj z otroci. Je blog že na listi najljubših - super ste za brat. :)

Hvala in lp,
Lucija

Anonimni pravi ...

Pozdravljena,
pri nas je zakon gugalnica, ki je namontirana med kuhinjska vrata (na prečko, ki si jo je pred leti namestil takrat še samski oči za raztegovanje hrbtenice :)
Čeprav naj bi se jo "uradno" uporabljalo od 9. meseca do 3 let, pri nas nekako raste z deco - razlika je le v tem, da starejša dva oči navadno guga tako močno, da s copati mažeta strop (in zraven vreščita od veselja), osemmesečnica pa se seveda guga še bolj nežno pa vseeno uživa. Garantiran mir za pripravo kosila, včasih jo navežemo z vrvico za "daljinsko upravljanje", da kosilo lahko tudi v miru pojemo.
Lep pozdrav,
Špela