05 marec 2021

Švedska skrivnostna škatla

 

Švedi imajo sicer ogromno izumov, na katere bi bili lahko upravičeno ponosni, vendar večina ljudi, ko pomisli na Švedsko, pomisli ali na Ikeo, ali pa na njihovo pop glasbo (ABBA, Ace of Bace, Roxette,... še Spotify je od tam!) in seveda na mesne kroglice. Mogoče se bo kdo spomnil še na Volvo, katera pa na H&M. *Ok, na to so pomislili ljudje pred korono, zdaj večina pomisli na državo, ki dela vse obratno kot cel svet, pa ji ne gre v tej pandemiji nič slabše, da ne rečemo, da precej boljše kot nam...

Ampak Švedska se lahko pohvali še z marsičim, bili so res gonilna intelektualna sila in še zdaj imajo tam res hude univerze! Kdo vse so bili slavni Švedi in kaj so naredili:
Alfred Nobel je izumil dinamit, potem pa nesrečen, ker je bil njegov izum uporabljen zelo drugače, kot si je sam želel, svoje premoženje naložil v banko in nastale so Nobelove nagrade, ki jih še vedno podeljujejo iz obresti, ki se kopičijo.
Carl Linne mi je kot biologinji seveda posebej pri srcu, saj je izumil dvojno poimenovanje rastlin in živali in je sistematiziral in določil vsega boga - ma res, skoraj vse! Ne moreš verjet, koliko je lahko naredil en sam človek!
Celsius nam je dal enoto za merjenje temperature - in to pametno enoto, ki se začne z 0 tam, kjer voda zmrzne in je 100 tam, kjer voda zavre - kar je PAMETNO! Ne pa Farenheit - nikakor mi ni jasno, zakaj Američani še vedno vse merijo v svojih trapastih enotah! Še dilerji droge so šli na grame in miligrame... Ena raketa jim je že dol padla zaradi njihovih inč... kdaj jih bo izučilo? No, nam je Celsius zelo olajšal življenje in učenje...
Ericsson je mogoče zdaj sinonim za telekomunikacije, ampak to je bil zelo plodovit izumitelj, ki je med drugim sodeloval pri izumu parnega stroja in izumil zaslon! Hud stric!
Seveda so Švedi najbolj znani po Vikingih... Pa čeprav v resnici niso nosili takih čelad...

In še za otroke najpomembnejša Švedska oseba: Astrid Lindgren, ki je napisala Piko Nogavičko, meni najljubšo Ronjo, razbojniško hči in Kljukca s strehe, če omenim samo tri... Zato smo seveda poslušali ves ta švedski pop in zraven brali prvi dve knjigi (zadnja meni ni všeč in jo lahko berejo sami, če hočejo, jaz ne maram kljukca!). Sem pa zelo za Vike Vikinga!

 

V skrivnostno škatlo sem jim natresla riž, saj je Skandinavija večino časa zasnežena, čez pa položila figurico vikinga iz Playmobila in Pike nogavičke, ki jo je nekoč sestavila zlatolaska (za Astrid Lindgren), nekaj izštancanih not in črke ABBA (pop glasba), malo pištolo (smodnik - kaj vse smo dobili skupaj s hišo, hehe - pištole verjetno res ne bi nikoli kupila, zdaj je pa prav prišla, ne moreš verjet! Je pa bila prevelika za not), termometer (°C), mini lokomotivo (za parni stroj), leseno žličko, saj so znani po rezljanju, coklo, čeprav niso znani po lesenih coklah, ampak po navadnih usnjenih "clogs" čevljih, bo morala zadoščat, nimam takega mini čevlja:D. Mala skodelica in krožniček pa predstavljata fiko - fika je odmor za kavo in sladkarijo - krasen koncept in je ponekod v nekaterih firmah OBVEZEN! Si predstavljate, da ti delodajalec ZAPOVE odmor za kavo in sladkarije s sodelavci/prijatelji? Nas, balkancev navadno ni treba silit v to, hehe;). *Če bi imela, bi dala še jelena in srne pa kar pravo srebrno verižico, mini kozarček marmelade (imamo samo velike) in seveda njihovega znanega konjička (Dalecarlijski konj).
 
Pa narisala sem sliko severnega sija s svojo ljubo tablico... In še eno Piko za povrh:)

Ni komentarjev: