25 marec 2020

Dobre strani izolacije

Sem že hotela napisat "dobre strani korone", ampak ta verjetno nima prav dosti dobrih strani - vsaj ne za tiste, ki jo fašejo in za njihove bližnje... In zanje mi je hudo; vendar je največ, kar lahko naredim to, da upoštevamo navodila (kar jih) in se držimo proč od ljudi (kar dosledno se, že celo maldo dlje, ker smo bili pred tem mi bolani in prisilno doma; ne korona, samo trebušna viroza:D).
Ampak za vse ostale, ki smo relativno zdravi (ali pa celo vedno bolj, juhu!), je izolacija lahko pravo darilo! Ok, plača ne bo ista; ok, ne vemo, kako bo, ko se vrnemo, na kaj vse bo to vplivalo itd, itd... Itak, saj noben ne ve. Ampak ne vemo niti, da nas ne bo jutri zbil eden tistih redkih tovornjakov, ki še vozijo v živilske trgovine (predvidevam, da jih nekdo mora zalagat)... Tako da - recimo, da se malo osredotočimo na tukaj in zdaj.
In tukaj in zdaj imamo ogromno časa! Veliko več kot sicer. Vem, da nekateri vseeno hodijo v službo, vendar imajo celo zdravniki, če ne delajo ravno na infekcijski kliniki, bistveno manj polne čakalnice;). Tudi, če delate od doma, se vam ni treba vozit na delo in nazaj, kar vam prihrani minimalno pol ure, če imate res srečo in imate do službe samo 15 minut. Verjetno tisti, ki to berete, niste hudo bolni in verjetno nimate staršev, ki bi bolehali za korono - in to je nekaj, česar se vsi lahko veselimo:). Torej izkoristimo ta čas! Vsem nam ga kronično primanjkuje, zdaj pa smo ga dobili za darilo, padlo iz neba! Za določen čas smo rešeni vsega mogočega - vseh obveznosti, vseh obiskov, vožnje, vsega! In lahko naredimo kaj dobrega tačas!:)
 
Moram priznat, da sem presenečena, saj sem za izrazitega ekstroverta neverjetno zadovoljna takole "zaklenjena doma"! Dokler smo vsi zdravi, dokler lahko gremo v naravo - na bližnji bajer in v gozd, dokler imamo dovolj za jest in toplo doma... nam nič ne manjka!:) In končno imam čas, na katerega nisem računala, čas, da naredim vse tiste stvari, ki sem/smo jih odlagali in se jih nisem niti lotit upala, ker sem vedela, da jih ne bom speljala v enem vikendu in da bi potem na pol končane hudo motile normalno življenje... Čas, da se do konca pozdravim (letos sem bila polovico časa bolna in se kar nisem in nisem pozdravila - zdaj pa gre končno resnično na boljše:). Čas, da sem s svojimi malimi, čas, da delamo poskuse, čas, da uredim svoj ustvarjalni kotiček, čas, da... uh... mislim, da lahko tale korona traja še celo leto, pa mi ne bo zmanjkalo idej:D... Mogoče je res večina trapastih, ampak... "if it makes you happy it can't be that bad" :)
Ampak za tiste, ki morda (še) niste naštelani na isto frekvenco (še ne - počakajte do konca te objave, hehe, bomo vsi srečni doma;)... Kako bi lahko izkoristili ta čas?
- ustvarjajte z otroki - ideje sledijo, saj imam zdaj končno spet čas pisat blog, hehe;)
- pospravite kak del hiše, ki se vam je že dolgo upiral, pa se ga nikakor niste mogli lotit, bi pa bistveno prispeval h kvaliteti vašega življenja - kot vidite, je pri nas precej takih delov, predvsem v "otroškem nadstropju), v mojih kotičkih pa bi Marie Konmari padla v nezavest, ker sem sicer organiziran in dokaj redoljuben, ampak vseeno hrček, da mu ni para;)
- naredite kako noro hudo kosilo (iz tega, kar imate doma) - če kdo rabi ideje, naj se oglasi, tega nam ne manjka, veliko že preizkušenih, velika večina ultra poceni
- začnite se učit nečesa, kar vas že dolgo mika
- začnite projekt, ki se ga že dolgo lotevate, pa "nikoli ni časa"
- prijateljem napišite pismo ali email
- otrokom napišite pismo ali email;) Jih bo razveselilo v poplavi vseh šolskih, garantiram;) En, kjer nihče nič ne zahteva od njih, ampak jim samo sporoča, da jih ima rad;)
- uredite nekaj, kar vam bo v prihodnosti koristilo
Kaj delamo mi? Poleg poskusov, ustvarjanja in pospravljanja, smo se lotili pregledat vse mogoče zadeve, ki čakajo in čakajo, da bo čas zanje... Recimo zvlekli smo ven škatlo za pusta, da pregledamo, kaj bo še prišlo prav (čeprav si itak vsako leto izmislijo nekaj novega, tako da starih kostumov nikoli ne uporabimo, oz. jih vedno kvečjemu predelamo (temnolaska je en kostum nosila par let, vsako leto predelan, podaljšan, itd... bila je jež, veverica,...:D) Ampak ta škatla je še vedno čarobna... Zdaj čepi na sredi dnevne sobe (vsebina pa vse naokoli) in mali so v devetih nebesih:). In vsak dan si rečeva - eh, pustiva jim jo še en dan... Torej: če imate v kleti zakopano kako škatlo s kostumi - zvlečite jo v stanovanje, tako vsaj za kak dan ali dva... Otroci se bodo neizmerno zabavali in kot bonus lahko na koncu ločite to, kar je premalo od tega, kar bodo še kdaj nosili. In potem to, kar ni več primerno za vašo mladež, zapakirate v lepo škatlo in jo ob prvi priliki, ko bo konec te norije, odnesete v bližnji vrtec, mladinski ali azilni dom. Tam bi znali bit veseli kakšnih takih pripomočkov za igranje... In če ne drugega, bodo vedeli, kamu dat naprej. Morda pa kak otrok nima nobenega kostuma, pa si ga želi, morda se starši ne znajdejo, da bi znali nekaj naredit iz nič (če pa še niso našli tega bloga:D), mogoče jih to pač ne zanima... In jim bo prav prišlo. Torej to je ideja za danes: zvlečite ven škatlo za pusta:). Jutri pa nova.

Ni komentarjev: