01 marec 2016

Marec

Kot obljubljeno: tule je seznam bolj ali manj odštekanih marčevskih dni - večino "praznikov" je zelo lahko praznovati, saj jih ogromno vključuje hrano - pač ne morem iz svoje kože in očitno nisem edina, ker je takih praznikov res ogromno;). Ostali so tudi večinoma enostavni, z izjemo velike noči in, če ste nori na irske škrate, Patrikovega - to dvoje si lahko poljubno zakomplicirate. No, pa ladjica za Gregorjevo je lahko tudi huda, če želite, ampak lahko spuščate tudi stiroporen pladenj s svečko, pa bo ok (samo ne ga pustit v potoku na koncu), ostalo je pa res enostavno. Torej: 3-2-1-zdaj!

1.3. dan prašičkov in dan kikirikijev - lahko naredite kakšno luškano idejo na to temo ali samo jeste takšno kosilo, meni je ljubše ustvarjanje malih pujskov, nekaterim pa jedenje velikih pujsov. Kikirikije pa lahko pojeste in iz luščin ustvarite recimo majhne pujske:). To je tudi dan vseh, ki so jih odpustili, pa dan načrtovanja solo počitnic (zadnjič sem svoji družinici povedala, da če ne mislijo pospravljat, grem za 2 tedna sama na morje - a to šteje?:D). In dan komplimentov - tega ni težko obeležit:). Povejte sodelavki/(ne)možu/otroku/učiteljici/... kako fajn je:).

2.3. dan starih stvari - ta je pa zame, hehe! Najdite kakšno staro reč doma in jo predelajte v kaj uporabnega:). Ali pa pospravite/podarite tisto šaro, če vam ne dela veselja (baje da nekaterim to kravžlja živce - čudaki:D).

3.3. svetovni dan knjig - sposodite ali kupite si kakšno fajno in jo preberite (ok, vsaj začnite danes;), otroške pa se da navadno celo v enem dnevu prebrat:). To je tudi dan: "želim si, da si srečen/na" - naredite nekaj, kar bo osrečilo nekoga, ki ga imate radi...

4.3. dan "odklopi se": pojdite na sprehod brez telefona, izklopite vse elektronske naprave v stanovanju in se to popoldne zabavajte s kakšno analogno igrico. Nam je recimo všeč twister:). Nam je všeč večina reči na linku, v bistvu vse razen vina:D (ampak mislim, da to ni obvezno). No, pa proti tišini bi tudi večina pri nas imela kaj povedat (we are outguned - preglasovana sva;), zato je pa nama toliko ljubša, hehe.

5.3. dan opic iz nogavic in dan zmrznjene hrane: pri nas si bomo dan opic iz nogavic verjetno malo priredili in delali konjičke iz nogavic, ker je bil puncama tako všeč tisti, ki sem ga naredila eni njeni prijateljici za rd, lahko pa seveda delate ali kupite tudi prav opico. Če pa nimate časa, si lahko samo pripravite kakšno kosilo iz zmrznjene hrane:).

6.3. dan hčera in sinov - naredite svojim otrokom kakšno lepo presenečenje, magari, da jih pridete iskat 15 minut prej in greste skupaj v park:) Dan zobozdravnikov: kaj če bi svoji/otrokovi zobozdravnici poslali čestitko? Prav gotovo jih ne dobi prav dosti...

7.3. dan kosmičev - za večerjo bojo prav pasali:) Lahko ji pojeste naložene v plasteh, izmenjaje s sadjem in jogurtom, v visokem kozarcu - izgleda fantastično in je dobro in zdravo hkrati:).

8.3. dan žena: ne pozabite, gotovo je kakšna posebna v vašem življenju! Za kakšne ideje, kako jo razveselit, pa lahko pobrskate tudi po tem blogu:) S puncama smo babicam delale že vreče za trgovino, pa cvetlične lončke in seveda voščilnice... Ne pozabite na babice, to je res njihov dan, večina se bo tega dne bolj razveselila pozornosti kot na dan babic ali kak drug primeren dan - ta je bil pač že v njihovih časih njihov... nostalgija;) Vseeno pa bodite previdni pri rdečih nageljčkih, nekaterim ta del nostalgije ni všeč.
9.3. dan barbik - če imate doma kakšno navdušenko (ali navdušenca) nad temi legendarnimi suhicami; če so vaši otroci bolj podobni moji temnolaski, pa lahko skupaj sešijete kakšno oblekico zanje - barbik ne mara, ampak šiva pa rada:) Na ta dan naj bi tudi izvedeli, kaj pomenijo naša imena in preboleli, karkoli nas teži (get over it day). Če vam uspe, vam vsekakor ne bo žal:D.

10.3. svetovni dan ledvic - če ne drugega, lahko otrokom razložite, kaj so in kaj počnejo oz. zakaj jih imamo. Lahko pa še kakšne so in kje jih imamo. Takšen luškan organ:).

11.3. predvečer gregorjevega, ko spuščamo gregorčke (jap, ne na gregorjevo, kot bi kdo (jaz) pomislil;): 
Je pa tudi dan sanj: sanjajte kaj lepega - če ne ponoči, pa si vzamite čas čez dan in se zasanjajte... To naj bi bilo izredno zdravo in uporabno za nas, pravijo znanstveniki:). Vsekakor je prijetno:) In dan ovsenih vafljev, tudi prijetno in uporabno:).

12.3. Gregorjevo, ko se ptički ženijo - ptički so tako srčkana bitja, za katera obstaja milijon raznih variacij, kako in iz česa jih naredit... od užitnih, do sešitih, papirnatih... 
ptičke se res splača praznovat:) Sploh kadar se ženijo in dobijo potem male ptičke v gnezdu... Če kdo rabi kakšnega od teh ptičkov, naj se oglasi - imajo žepek, kamor lahko skrijete kakšno sporočilce ali pa zajček vanj zatlači kakšno karto za koncert ali kaj podobnega, če bodo ptički končali v velikonočnih košaricah...
Tule zgoraj pa so ptički v gnezdu iz boljšega krušnega testa... Vsakoletna klasika na gregorjevo:) Spodaj pa ptički v srčkih, ki jih navadno obesimo za valentinovo...
Za vse trde nasprotnike lušnega in romantike, pa je to tudi Hitchcockov dan - lahko si pogledate kako njegovo klasiko, recimo Ptiče:D... če so otroci dovolj stari, lahko skupaj, sicer pa lahko imata z najljubšim alfa samcem "domači zmenek".

13.3. premaknemo uro spet za eno uro naprej; je pa to tudi dan racmana Jake (lahko naštimate otrokom brez slabe vesti risanko;), draguljev, pa dan naušnikov za ušesa in dan dobrega samaritanca: lahko na primer otrokom predstavite osnove prve pomoči, letom primerno, seveda:)

14.3. dan rek in dan vprašanj - lahko vse združite in se sprašujete vse mogoče o rekah: zakaj so dobre, kako jih lahko pomagamo ohranjat lepe, katera je najdaljša, največja, najbolj vodnata v Sloveniji, Evropi, na svetu...? Je pa to tudi dan metuljev in dan števila pi (ker američani pišejo obratno kot mi - najprej mesec, potem dan in torej izgleda ta datum takole: 3.14, kar je ravno zaokroženo št. pi:), zato je meni strašno simpatičen dan, same fajn stvari: narava (reke in metulji), matematika in vprašanja - kako bi to lahko ne bil prekrasen dan? Pi lahko praznujete s pito (v angleščini se obojemu reče enako;), lahko se greste kakšno hudo matematično igrico, lahko pa samo naredite kakšnega metuljčka na prepognjenem papirju, kot mi tule;).
 

15.3. marčevske ide (tako dolgo mi niso bile jasne te ide in tako me je to jezilo, da sem jih šla še enkrat raziskat: ide so bile 13 ali 15. dan meseca, v tem primeru pač marca. Ja, poznam film, ravno ta vikend gledala in vem, da so takrat ubili Cezarja, ampak mi ni bilo jasno, zakaj bi praznovali umor oz. v čem je štos teh id (ker praznovali so jih itak že prej) - no, kolikor sem uspela razbrati, je bilo to nekakšno starorimsko novo leto, ampak to res dvomim, da bomo praznovali:D, čeprav je bila puncama tema Emona zelooooo všeč). 
 
To je tudi dan kmetijstva - lahko greste z otroki na kakšno kmetijo, izberete kmečki turizem za čez vikend ali samo preberete kakšno knjigo na to temo (med slovenskimi ne bi smeli imet problema najt take, saj so vsi starejši pisatelji pisali samo in izključno o tem, vsaj meni se je tako zdelo celo oš...) ali pa ustvarjate domače živali iz vsega mogočega in naredite kmetijo iz kartonske škatle ali lesa, če ste bolj spretni...

16.3. dan ustnic in dan poškodb možganov: meni je ljubši prvi, ker si kar predstavljam, kako bi ga najlažje praznovali (s poljubljanjem, seveda;), lahko pa tudi učite otroke, kako vse lahko zavarujemo glavo - škodilo ne bo in mogoče vam uspe zadevo celo naredit zabavno (ampak dvomim, da tako luštno kot je poljubljanje;) Sploh pa morate delat past za škrata in nimate časa;) Ok, mogoče ne vi, mi pa;).

17.3. Patrikovo - ja, zdaj že vem vse mogoče o tem svetniku;). Ampak še vedno se mi zdi glavna zabava in seveda škrati leprechauni, tega ne more noben svetnik spremenit, pa če pokristjani celo Irsko.
 Dan prej morate naredit seveda škatlo za škrata Leprechauna, če ga želite ujet, da vam izda, kje je zaklad, ki ga je skril na drugo stran mavrice... Mogoče nam pa letos uspe... Punci se že nekaj časa veselita, oči ima ideje, da bi mu letos nastavili kamero, da bi ga posnela, kako mu vendar uspe zbežat... Vsekakor bomo spet jedli colcanon, jed iz pora, ohrovta ali zelja in krompirja. Dobro, poceni, Irsko in za ta letni čas še najbolj "sezonsko"...
 
 Če vam zeleni škrat ni všeč, pa lahko praznujete dan podmornic in si prepevate Beatle.

18.3. dan nerodnih trenutkov - super dan za naredit kaj vsaj malo odštekanega, izven cone udobja. To naj bi bilo dobro za to, da se naučimo mislit izven škatle in da nas ni strah poskusit česa novega, kar so gotovo stvari, ki bodo našim otrokom koristile:). Lahko se recimo uležete na sredo ulice na kakem zelo obljudenem kraju (samo na na sredo ceste, da vas kdo ne zgazi! Pešcona, ok?) Na ta dan naj bi tudi odpustili svojim staršem. Zakaj? Za vse bedarije, ki so jih naredili;). Jih je preveč? Ok, pa prihranite kakšno za naslednje leto in jim letos odpustite samo eno;). Ste imeli popolne starše? Šment, potem pač samo ležite na sredi obljudene pešcone, da vam bojo imeli vsaj vaši otroci kaj odpustit;). To, da jim je bilo nerodno, ko ste ležali na sredi ulice, recimo, hehe;).

19.3. ura brez luči - ugasnite vse luči v stanovanju za eno uro - od 20:30 do 21:30. Ta je zelo združljiva z dnevom smeha. Je pa 19. tudi dan "corn dog" - to je ena prav simpatična hrana, v mesni in vegi različici, je za poskusit vsaj eno, vam rečem, otrokom ne bo žal;). Če smo že pri hrani, to je tudi dan perutnine in čokoladne karamele. Za šivilje: letos je to tudi dan krpank, ne morem verjet, da je dan krpank prestavljiv? Malo težje bo združljiv z uro brez luči, boste pa tako doživele pravo vrnitev v čas, ko so šivali tiste velike krpanke... pri svečah...:) 

20.3. dan ateistov - do danes nisem vedela, da sploh imamo svoj dan! In to na isti dan kot je dan sreče! Naključje ali usoda, hehe?:D In še na pomladno enakonočje!!! Če bi pri nas uvedli bosanski sistem, kjer si lahko vsak glede na svoje verovanje izbere 4 dni praznikov na leto, ko ni treba v službo/šolo, bi si midva izbrala vse solsticije in enakonočja in praznovala to, to je najbližje najinemu "verovanju" v naravo... Ker pa moramo na solsticije in enakonočja delat, pač praznujemo to, kar je najbližje temu: pozimi novo leto in spomladi veliko noč... No, malo pa tudi zato, ker takrat prideta dedek Mraz in zajček, že odkar pomnim in ju ne dam:).  Ampak letos je 20. ravno nedelja in tako bomo mogoče celo imeli čas praznovat, saj ne bo treba nikomur v službo ali šolo:).
Poleg vsega tega pa je še dan pripovedovanja zgodb! Lahko si pri pripovedih pomagate z malimi lutkicami ali pa s kakšno lepo ilustracijo ali sliko...
 

21.3. svetovni dan poezije in dan proti rasni diskriminaciji - lahko preberete kakšno pesem na to temo, za otroke je luškana recimo Juri Muri v Afriki. Lahko pa jim podarite kakšno punčko druge barve.
 
Tudi tele punčke so na voljo, če bi kdo želel kakšno indijko, kitajko, črnko (ta ni na sliki), itd...
22.3. svetovni dan vode: pri nas nujno praznovanje, ker smo vsi, vsak na svoj način, nori na vodo... fanta na ribe, punce na morje, vsi na vodo... Voda za pit, voda za plavat, voda za kopat, voda za čofotat, voda za igrat, voda za umivat, voda za... voda je zakon!
23.3. svetovni dan meteorologije: lahko otroke učite o vremenu: kakšni oblaki obstajajo, kako napovedujejo vreme, naredite lahko svoj barometer (na sliki spodaj), dežemer, vetrnico,... Starejše otroke lahko tudi dolgočasite s plastmi atmosfere ali čim podobnim:) Mi bomo verjetno naredili "poskus" oz. demonstracijo, kako dežuje iz oblakov, tega imam že dolgo zacahnanega v glavi:). Ker je to tudi "ok dan", bo že ok, karkoli nam že uspe:).
 

24.3. veliki četrtek za kristjane (kako ga praznovati, je lepo opisala Marta v komentarju tule) in dan čokoladnih rozin za ostale - tega ni težko obeležit:) Židje pa praznujejo purim.

25.3. veliki petek: mi takrat vedno pečemo vroče hlebčke (hot cross buns) - križ na hlebčkih predstavlja 4 letne čase, kar je ravno primerno za čas ob pomladnem enakonočju. Je pa letos tudi dan  frnikol, vsako leto pa dan vafljev, pekanov (ameriški orehi) - to dvoje je lahko skupaj;) in Tolkienovih knjig - za male navdušence Hobita in Gospodarja prstanov lahko naredite kakšen obesek ali rune - ali pa samo berete skupaj.

26.3. velikonočna sobota - takrat pri nas barvamo pirhe, verni pa nesejo/te košarico dobrot k žegnu. Je pa sicer dan špinače in dan vijolične barve. Lahko pirhe obarvate vijolično ali pa s špinačo, hehe.
 27.3. velika noč: pri nas takrat ponoči okoli hodi zajček:) Ne, ni oplojen, samo darila nosi. Sicer pa je to dan "izmisli si svoj praznik", tako da lahko hodijo okoli kakršnekoli zverinice vam srce poželi;).
28.3. velikonočni ponedeljek: pri nas zjutraj iščemo košarice z darili, ki jih je prinesel zajček, ker ta jih namreč vedno skrije.
Vsako leto je to tudi dan španske paelje (to je tista debela, s krompirjem) in dan česarkoli na palici - to je dan za mojega malega! Palice obožuje! Lahko bi drugo leto naredili kakšne lutke na palicah, letos je že zajček... 

29.3. dan dima in ogledal  - to dvoje bi znalo bit zanimivo skupaj, sploh če je ogledal več... je za poskusit... Sicer pa kak drug čarovniški trik oz. iluzija, vse bo ok.
30.3. dan zdravnikov, svinčnikov in torrentov. Če vam uspe vse to združit v eno praznovanje oz. dejavnost, ste carji:D. Sicer pa lahko naučite otroke kaj o zdravniškem poklicu, jim to narišete s svinčnikom in zlodate (dolpotegnete) kakšen dokumentarec na to temo... Še boljši in nam ljubši pa je dan sprehodov v park - tega navadno obeležimo in je otrokom bolj prijazen kot zdravniki;).
31.3. dan Bunsenovega gorilnika - tistega iz kemijskega laboratorija. Mi ga žal (še:D) nimamo in mali še niso na predmetni stopnji, tako da ne vem, kaj naj delam s tem dnem, saj tudi ne poznam prav nobenega navdušenca nad srednjim vekom, da bi ga objemala in nimam pojma zakaj se gre pri prazniku "she's funny that way"... No, saj kdaj pa moramo imet fraj od praznikov, ni res?;)

Kateri pa je vam všeč?

5 komentarjev:

Marjeta pravi ...

Živjo,
berem vse te "praznike" in se sprašujem, kje si to našla. Lahko prosim deliš vir?

veri pravi ...

Uf, to je zbirka iz več virov, iz vseh mogočih vetrov. Ampak večino sem jih našla na tehle straneh:
https://www.brownielocks.com/month2.html
http://holidayinsights.com/moreholidays/index.htm
https://www.timeanddate.com/holidays/fun/

Najdeš jih lahko tudi kar tako, če poguglaš "wacky holidays" ali pa "weird holidays" ali pa "trivial holidays", nekaj jih pa dobiš pri raznih (inter)national day of... (karkoli te že zanima, obstaja vse mogoče;).
Nekaj je naših slovenskih, nekaj sem jih slučajno kje nabasala (kot te ide), kakšnega sem našla v kakšnem planerčku, kjer so včasih napisani dnevi, ki se navezujejo na kaj (enkrat so v vrtcu prodajali planerje, kjer so bili označeni vsi mogoči dnevi v zvezi z vodo, ker je bilo neko leto vode ali so imeli to temo), itd...

Upam, da sem ti kaj pomagala in da boste imeli kakšno luštno čisto odštekano praznovanje:).

če bi kdo rad, da kakšnega od teh praznovanj objavim, pa tudi povejte, saj "praznujemo" še zdaj precej, samo ne objavljam več toliko, ker ne vem, če kdo še to bere :D...

veri pravi ...

Aja, danes je pa dan hčera in sinov in sem si vzela s seboj stvari, da bom na avtobusu domov naredila čestitko za tamale :D. če kdo rabi idejo;). Lahko jim tudi samo kak posladek privoščite na ta račun, bojo tudi verjetno čisto za;).

Marjeta pravi ...

Uuu, hvala!
Ogromno bo za pregledat. In porabit :)
(Če še nisem povedala, tvoj blog je SUPER!)

veri pravi ...

Hvala in ni zakaj! Mimogrede tisto čestitko iz avtobusa imajo mali še zdaj. Neverjetno, koliko jim take male dobesedno zastonj traparije pomenijo! Narejena je iz starega fascikla, ki sem ga rešila na poti v koš za smeti... In jim je še zdaj tako zelo všeč. Včasih je bolj pomemben trenutek, da jim daš takrat, ko vidiš, da jim je težko (recimo ker si veliko v službi) kot pa to, da je to nekaj strašno krasnega...