12 marec 2016

Abecedna kosilca - J in K

Kooooončno! Malo bolj normalne črke - za hrano, mislim... Na naslednje črke je ogromno hrane, veliko sadja, zelenjave in sploh vsega, tako da se da veliko boljše kombinirat, da je v kosilu vse, kar naj bi bilo (OH, beljakovine, zelenjava, sadje...:). Se splača poskusit - pa verjetno so vaši mali tudi nekje tu na sredi abecede, če imate kakega prvošolčka, zato bom rajši bolj sproti objavljala:)

J kosilce: juha (v termovki, ni na sliki, mislim, da je bila grahova, nisem 100%, pač neka zelenjavna), jajce (trdokuhano in olupljeno, na sliki spodaj), jogurt (v posodici s pokrovčkom, na sliki ni pokrovčka), jagode (takrat žal še ni bilo svežih, zato sem odtajala nekaj zmrznjenih - so pa domače:) in jabolko. To kosilce je lahko lepo po jusu: ima beljakovine (jajce in jogurt, tudi juha, če je bila grahova), zelenjavo (juha), sadje (jabolko in jagode) in ogljikove hidrate (testenine oz. zakuha v juhi).
* Za glavno jed bi lahko namesto juhe dala tudi ječmen ali joto (če imate čudežnega otroka, ki ima rad joto - pri nas še odrasli nismo navdušenci, otroci pa tudi ne - pojemo, če je treba, neke želje pa res ni po joti;). Za prilogo bi lahko bili jurčki.
 
Za zabavo pa sem vsaki na post-it listek dala nalogico, da napišeta vso hrano, ki sta jo imeli s seboj:

K kosilce je še lažje oz. je izbira še večja, sama sem izbrala gledena to, kaj sem imela doma, malo pa planiram že vnaprej, ko grem v trgovino, se navadiš gledat za hrano na naslednjo črko:D:  
 
- kruh kajzerca (a ni fajn, oboje na k?:) Ja, vem, da sem še otrok!;), to jima dam s seboj v papirnati vrečki, ker ne gre vse v škatlo
- kumara (naši mali obožujejo surove kumare, totalno usekani nanje!), olupljena in narezana seveda, kadar jim jo dajem za seboj, moram vedno pazit, da mi ne pojejo cele že med delanjem malice:D
- kivi tudi olupljen seveda, neolupljenega otrci ne bojo pojedli, ker se jim ne bo dalo lupit, pa v šoli tudi ne bojo imeli noža, da bi to sploh lahko naredili - vem, se kao da z žlico... ampak samo pri zelo zrelih in otroci tega navadno ne grejo delat... in narezan (v silikonskem modelčku za mafine)
- kisla smetana (v mali rumeni posodici (za v šolo sem jo zaprla s pokrovčkom, ki tesni - šparajte take male posodice za male malice!),
- kikiriki (oluščeni neslani arašidi, še ena reč, ki jo imajo naši mali zeloooo radi)
- koruzni kosmiči - samo za afnarijo v bistvu;) - ampak če sta pa dva K-ja!
- kaki: ker ni več sezona za svežega, sem jim dala posušenega, ki ga je dobila zlatolaska od prijateljice za rojstni dan
* Lahko pa bi dala tudi  korenje, klementine, kokosove kolačke, kantalupe melono, kiš, krofe, krekerje...
** Tokratna nalogica je bila samo preštet vse K-je, kar jih je v Kosilcu (bilo jih je 12 + en za Kosilce:) 
A zakaj so na slikah 3 škatle, če imam samo 2 šolarki, ki si nosita kosilo v šolo? No, v bistvu tudi mali večinoma hoče (beri: teži), da naredim kosilce še njemu, da ga poje, ko pride, čeprav ima on kosilo v vrtcu. Ampak tisto, kar imata sestrici, je vedno boljše - drugo pravilo sorojencev:D. Pa po pravici povedano je pozimi tako in tako ves čas bolan, kadar hodi v vrtec, da je večinoma doma in mi čisto prav pride, če imam tudi zanj že zjutraj pripravljeno vsaj za en obrok:). Ko potem padeva not v kako ustvarjanje in je naenkrat lakota, lahko samo predenj postavim:). 

* Toplo priporočam ta sistem vsem, ki pazite male otroke:) Seveda je fajn, da malice skupaj pripravljamo in seveda skuhamo skupaj glavni obrok, jadijadi... ampak je pa sploh fajn, ko vidiš, da je kriza in imaš že vse gotovo in semo vzameš iz hladilnika/pulta:). In če delaš za enega ali pa za 3, ni taaake razlike - se še vedno splača, mislim:).

Ni komentarjev: