22 marec 2015

Lego festival - poročilo

 
 No, ker sem vas ravno vabila, sem vam verjetno dolžna še poročilo, ne? Ja, smo bili na Lego festivalu. Za vse, ki vam je všeč malo bolj na kratko, tule je pozvetek: 
- Bi šli še enkrat? - Ne.
- Zakaj ne? Neoriginalno. Mislim - Legice so že bile originalne, niso bile fejk (to me ne bi motilo:D), samo uporaba je pa zelo neoriginalna - vse samo po setih, tako kot piše na škatli...
- Kaj za dodat? Mogoče smo imeli nerealna pričakovanja in neprave informacije. Mislili smo, da so to organizirali ljubitelji legokock, ne trgovina legokock. Temu primerne so bile tudi vse aktivnosti (ki jih bolj kot ne ni bilo, vsaj ne za občiajnega obiskovalca, ki nima ne vem kakih hudih setov;). Pričakovali pa smo, da se bo dalo kje sestavljat kako hudo reč, recimo. Pa je bilo vse samo za gledat... Sem mislila, da smo ta sistem pri otrokih že prerasli, da zdaj že vemo, da otroci rabijo "hands on" varianto. Ampak zgleda so tile organizatorji še šolani po starem sistemu;).
 Tule zgoraj si lahko tekmoval s svojim vozilom, vendar so bili pogoji, iz katerega seta mora bit, itd... Nekako ne spodbuja ravno ustvarjalnosti, po mojem skromnem mnenju...
 Tako smo samo gledali... Svitu je bila najbolj všeč tale Duplo železnica.
 Tale robotek, ki sestavlja rubikovo kocko, je najbolj navdušil očija:).
 Tole je bilo višek originalnosti: iz dveh setov si lahko na nekem tekmovanju sestavil vozilo čisto po svoje! :D In to je zdaj razstavljeno... Ne vem, no, že samo na Instructibles najdeš vsega vraga, kar je precej bolj zanimivo...
No, moja nežna netekmovalna dušica je bila najbolj očarana nad plakatom Disney legota:D. Skratka: tole ni za male punčke, ne glede na to, kako zelo imajo rade lego kocke:D. Mogoče za kakšne fantke, fanatike na zbiranje različnih setov, ki zelo radi sestavljajo točno po navodilih - to mi nismo, tako da... smo bili kar malo razočarani (če še niste ugotovili:D). Drugo leto gremo rajši kam na izlet:).

9 komentarjev:

mihaela pravi ...

Se v večini strinjam, naša dva sta uživala med raztresenimi kockami tam zadaj pri WCjih.

mmarta pravi ...

Živjo! Mi smo bili jeseni in se povsem strinjam s tabo! Dokaj brezveze ... samo za gledat, razen v enem zanikrnem voglu nekaj basic kock za gradit. Smo hitro spokali ven na šolsko igrišče :) Pa imamo 2 fantka, navdušenca, ampak fora legic je jasno v tem, da imaš zmešane v eni veliki škatli in ustvarjaš gradove/vozila/karkoli po svojem okusu :) Vsaj pri nas je bilo zmeraj tako.

Unknown pravi ...

Sem pred kratkim začela brati tale blog in moram priznat, da ko začnem ne morem nehat :)
V glavnem, hvala za tole poročilo. Sem razmišljala, da bi šli, pa bi očitno izgubili preveč živcev. Ker ne moremo 'samo' gledat. In ja, tudi mi imamo vse legice v eni škatli. Po navodilih sestavimo samo takrat, ko so še frišne, potem pa nastaja vse živo, sploh če malo ata pomaga ;)

Anonimni pravi ...

Na tole poročilo so me znanci opozorili čisto po naključju in po eni strani mi ni žal, da ga sama nisem nikoli našla. Da se najprej predstavim, sem ena izmed tistih odraslih LEGO navdušencev, ki se trudi, da je Kockefest postavljen 2x letno in da je vedno kaj novega za pokazati. Ampak tale komentar pišem kot oseba, ki rada iz LEGO kock ustvari nekaj svojega in priznam, da so me nekatere besede malo ''zbodle''. Ampak vsak ima svoje mnenje in se mi zdi prav, da napišem še moj pogled na to zadevo.

Zanima me, kaj se vam je zdelo tako ''neoriginalno'', da ne bi več prišli pogledat razstave. Če bi si mesto bolje pogledali (npr. prva slika v vašem poročilu), bi lahko opazili, da ni prav veliko setov. Ok, sama sem prispevala velik del hiš, ki so bile v mestu in naj povem, da za njih ni nikakršnih navodil - vse je plod moje domišljije in delo nekaj mesecev ob prostih večerih za lasten užitek. Za informacijo o mestni diorami na spomladanskem Kockefestu pa le tole - edina seta v mestu sta bila 2 vlaka (starejši rdeči in novi beli hitri potniški vlak), ostali vlaki so bili lastne kreacije - ja, brez navodil za sestavljanje. V mestu so bili hiše, avti in vlaki brez setov, brez napisov na škatlah...

Se strinjam, da ima vsak svoje mnenje, želje in pričakovanja, zato me res zanima, kakšna so bila vaša ''nerealna pričakovanja in neprave informacije''. Kar dobimo povratnih informacij od obiskovalcev na KFju, so te ponavadi veliko bolj pozitivne kot tole vaše poročilo. Vsekakor pridejo prav tudi kritike, da se lahko izboljšujemo.

Kar se tiče ''sistema gledanja'', je bil to že 14. Kockefest, kar pomeni, da je tole gledanje že tipično. Morate razumeti, da so razstavljene kocke last posameznikov, ki jih tam le razstavimo na ogled. Tipanje otroških in odraslih rok, po možnosti z ostanki sladoledov in čokolade, me dela živčno. Enostavno se mi zdi lepo po bontonu, da se tuje imovine ne šlata, če temu ni namenjena. Za igro in ustvarjanje in ne samo za gledanje pa je bila na voljo igralnica za glavnim rasztavnim prostorom. Spet, tudi tiste kocke so privatna last, ampak so tam z namenom, da se otroci igrajo. Razstava je primarno namenjena gledanju. Ko gremo na razstavo v galerijo ali muzej, tudi tam ni vse na voljo za tipanje. Mar ni tako?

Organizitorji Kockefesta smo ljubitelji LEGO kock in ne trgovina kock. Tukaj so vaše informacije bile napačne. Če vas še kdaj mika, si lahko kaj o Kockefestih (preteklih in prihajajočih) pogledate na spletni strani (http://www.kocke.si/klub/) društva, ki stoji za razstavo.

Glede vožnje s terenskimi avtomobili je trenutno tako, da je na razpolago en tip vozila, ki ga lahko otroci preizkusijo. Ker gre za tekmovanje, je vozilo enako, da so tudi pogoji za vse enaki. Vožnji z lastnimi avtomobili (se pravi, takimi brez navodil in škatel) je namenjena druga prireditev, to so KockeTerenci (http://www.kocke.si/kockefest/), ki poteka na prostem in je malo bolj podvržena vremenu. Pa da veste, kljub vsemu se tam nabere le peščica voznikov z lastnimi vozili. Morda bi vas to bolj zanimalo kot razstava za gledanje. Naslednji je že kmalu na vrsti (http://www.kocke.si/forum/viewtopic.php?f=40&t=8852).

Anonimni pravi ...

...še drugi del mojega komentarja, ker sem se preveč razpisala...

Bi pa vseeno ''popravila'' nekaj vaših zapisov in napačnih vtisov. Kockefest je namenjen vsem ljubiteljem LEGO kock, razstavljene so v veliki večini lastne kreacije iz različnih tematik, nekaj pa je predstavljenih tudi večjih in novih setov, ki jih v slovenskih trgovinah ni na policah. Če vas zanimajo namesto LEGO razstav LEGO igralnice, pa se zapeljite po bližnjih državah na njihove dogodke, plačajte vstopnino (Kockefest je nima) in preživite cel dan med kupi kock v različnih tematskih igralnicah. Morda bi vas tak izlet zamikal, ker se mi zdi, da ste bolj aktivni. Sama sem bila na dveh takih, na Dunaju in v Kopenhagnu. Moje slike iz LEGO World Copenhagen 2014 si lahko za pokušino ogledate tukaj (https://www.flickr.com/photos/66239830@N05/sets/72157640984671745). Gre za kombinacijo dioram odraslih ljubiteljev kock in ogromnimi tematskimi igralnicami. Za igralnice poskrbi LEGO z naborom kock. Morate pa se zavedati, da je Slovenija premajhen prostor, da bi se kaj takega naredilo pri nas. Na Dunaju pa je bil dogodek LEGO KidsFest Wien 2013. Poročilo smo napisali tudi na naši spletni strani (http://www.kocke.si/forum/viewtopic.php?f=57&t=7911).

Upam, da vam je kaj o Kockefestu zdaj bolj jasno in če ne drugega, da ste dobili idejo o podobnih, ampak drugačnih dogodkih po Evropi, ki bi bili morda bolj primerni za vaše želje.

veri pravi ...

Najprej hvala za ideje za ostale dogodke, ki bodo mogoče bolj primerni za našo družinico:).

Razumem, da organizatorji vložite veliko truda v gradnjo vseh hiš in vlakcev, vesoljskih vozil itd... kar je razstavljeno in si seveda želite, da bi bilo to vsem všeč. Ni luštno, če se za nekaj zelo trudiš, potem pa komu ni všeč in ti to zveš.

Zato bi vam znanci lahko prihranili tale opis, ker ni namenjen jezenju organizatorjev, ampak moji mali ciljni publiki - to so mamice z malimi večinoma precej živahnimi navihanci, ki berejo ta blog ravno zato, ker je iskren. Če bi iskale samo ideje, kaj počet z otroki, je tega na tone na netu, tako da jih verjetno pritegne tudi način pisanja, da pridejo prav sem. Če mi nekaj ni všeč, to povem, če mi je, pa še bolj na glas;). Bilo mi je žal, da nihče od nas ni ravno užival na festivalu in da so si otroci strašno želeli čimprej ven, ampak tako je pač bilo (in kljub vsem pohvalam, nismo bili edini - pač komur je všeč ostane in pohvali, komur ni, hitro spoka in navadno ne reče nič - par družin je reklo isto, pa tudi odzivi na blogu niso prav zelo drugačni - očitno pač ni za družine z malimi otroki, čeprav imajo zelo radi lego).

Kar se tiče tega, da je namenjen vsem ljubiteljem lego kock, sem napisala to, kar še vedno mislim: to je razstava, ki je namenjana izključno gledanju in zato sem opozorila svoje virtualne prijatelje enako, kakor sem povedala realnim, s katerimi smo mislili it skup, pa niso mogli in so vprašali, kako je bilo. Da je samo za gledat in da ni kakega skupinskega delanja kake hudo zanimive reči. Velik del lego navdušencev pri tem odpade, ker večini malih otrok ni tako zelo zanimivo gledat hiš, ki jih je sicer nekdo res sestavljal mesecev, vendar je zanje to še vedno samo hiša, pa čeprav je podobna magistratu. Hišo znajo sestavit, to jih ne impresionira.

Mislim, da je glavni problem razlika med odraslimi lego navdušenci in starši z otroki, ki obožujejo lego kocke, ker je uporaba kock drugačna. Naredijo lahko sicer oboji enake stvari, vendar na drug način. Staršem recimo ni nič hudega, če se igrače umažejo (vsaj večini no, upam;) in se nam ne zdi nič bogokletnega fliknit kocke v stroj ali jih namočit, pa čeprav se zdrgnejo in se lahko pozna kaka risa. Otrokom samim je zanimivo, da lahko kaj delajo, samo gledat stvari, za katere si celo predstavljajo, kako so narejene, ni tako zelo zanimivo (tudi nama ne, sva še malo otroka;).

Verjetno je k nesporazumu precej prispevalo tudi ime - če bi bilo vabilo na rastavo, bi vedeli, kaj pričavkovat, festivali pa so navadno zmeraj interaktivni - na festivalih se pleše, poje, divja, nori, ustvarja, odvisno od tega, kakšen festival je, zmeraj pa je občinstvo zelo vključeno, nikoli ni to podobno razstavi, kjer se samo gleda. Lep primer, kako tako reč naredit zanimivo za množice, je recimo znanstival, ki je bil pred kratkim v Lj.

veri pravi ...

Najprej hvala za ideje za ostale dogodke, ki bodo mogoče bolj primerni za našo družinico:).

Razumem, da organizatorji vložite veliko truda v gradnjo vseh hiš in vlakcev, vesoljskih vozil itd... kar je razstavljeno in si seveda želite, da bi bilo to vsem všeč. Ni luštno, če se za nekaj zelo trudiš, potem pa komu ni všeč in ti to zveš.

Zato bi vam znanci lahko prihranili tale opis, ker ni namenjen jezenju organizatorjev, ampak moji mali ciljni publiki - to so mamice z malimi večinoma precej živahnimi navihanci, ki berejo ta blog ravno zato, ker je iskren. Če bi iskale samo ideje, kaj počet z otroki, je tega na tone na netu, tako da jih verjetno pritegne tudi način pisanja, da pridejo prav sem. Če mi nekaj ni všeč, to povem, če mi je, pa še bolj na glas;). Bilo mi je žal, da nihče od nas ni ravno užival na festivalu in da so si otroci strašno želeli čimprej ven, ampak tako je pač bilo (in kljub vsem pohvalam, nismo bili edini - pač komur je všeč ostane in pohvali, komur ni, hitro spoka in navadno ne reče nič - par družin je reklo isto, pa tudi odzivi na blogu niso prav zelo drugačni - očitno pač ni za družine z malimi otroki, čeprav imajo zelo radi lego).

Kar se tiče tega, da je namenjen vsem ljubiteljem lego kock, sem napisala to, kar še vedno mislim: to je razstava, ki je namenjana izključno gledanju in zato sem opozorila svoje virtualne prijatelje enako, kakor sem povedala realnim, s katerimi smo mislili it skup, pa niso mogli in so vprašali, kako je bilo. Da je samo za gledat in da ni kakega skupinskega delanja kake hudo zanimive reči. Velik del lego navdušencev pri tem odpade, ker večini malih otrok ni tako zelo zanimivo gledat hiš, ki jih je sicer nekdo res sestavljal mesecev, vendar je zanje to še vedno samo hiša, pa čeprav je podobna magistratu. Hišo znajo sestavit, to jih ne impresionira.

Mislim, da je glavni problem razlika med odraslimi lego navdušenci in starši z otroki, ki obožujejo lego kocke, ker je uporaba kock drugačna. Naredijo lahko sicer oboji enake stvari, vendar na drug način. Staršem recimo ni nič hudega, če se igrače umažejo (vsaj večini no, upam;) in se nam ne zdi nič bogokletnega fliknit kocke v stroj ali jih namočit, pa čeprav se zdrgnejo in se lahko pozna kaka risa. Otrokom samim je zanimivo, da lahko kaj delajo, samo gledat stvari, za katere si celo predstavljajo, kako so narejene, ni tako zelo zanimivo (tudi nama ne, sva še malo otroka;).

Verjetno je k nesporazumu precej prispevalo tudi ime - če bi bilo vabilo na rastavo, bi vedeli, kaj pričavkovat, festivali pa so navadno zmeraj interaktivni - na festivalih se pleše, poje, divja, nori, ustvarja, odvisno od tega, kakšen festival je, zmeraj pa je občinstvo zelo vključeno, nikoli ni to podobno razstavi, kjer se samo gleda. Lep primer, kako tako reč naredit zanimivo za množice, je recimo znanstival, ki je bil pred kratkim v Lj.

veri pravi ...

Se opravičujem, da je 2x, blogger me zeza.

Anonimni pravi ...

Se mi zdi, da niste čisto razumeli, kaj sem želela povedati s komentarjem.

Nesporazum zaradi imena. Kaj je KockeFest?
Za KockeFest pravimo, da je LEGO delavnica in razstava LEGO kreacij. Vendar je mnogo več, saj ljubiteljem LEGO kock nudi:
• razstavo LEGO MOC izdelkov (MOC = My Own Creation - lastna kreacija)
• razstavo LEGO MOD izdelkov (MOD = My Own Modification - modifikacija originalnega seta)
• razstavo LEGO OOB izdelkov (OOB = Out Of Box - sestavljeno točno po navodilih)
• na ogled makete, sestavljene iz zgoraj omenjenih izdelkov različnih tematik (gusarji, vitezi, mesto z vlakom, Friends, Star Wars, vesolje, Technic... )
• predstavitev Mindstorm NXT robotike
• igralni kotiček, kjer lahko ustvarjate lastne kreacije
• LEGO bazar, kjer lahko obiskovalci kupijo rabljene LEGO izdelke
• kotiček Kocke kluba, kjer dobite vse informacije v zvezi s klubom, popusti pri nakupu LEGO kock itd
• srečolov, kjer je dobitna vsaka srečka
Lahko rečemo, da gre za dogodek, ki je prvi takšne vrste v Sloveniji.
KockeFest prirejamo dva krat letno, spomladi, v mesecu marcu ali aprilu in jeseni oktobra ali novembra.
Nihče ni omenjal festivala, vsem (ali pa vsaj večini) pa je jasno, da se na razstavi gleda.

Igralnica na razstavi KockeFest je omejena z naborom kock in prostorom. Na razpolago so kocke, ki pač so tam (tako Duplo kot System) in s tem se tudi da veliko ustvarjat. Glede na običajno gnečo je veliko takih, ki z majhnimi in večjimi otroci tam tudi uživajo.

Vaš citat iz bloga: ''Zakaj ne? Neoriginalno. Mislim - Legice so že bile originalne, niso bile fejk (to me ne bi motilo:D), samo uporaba je pa zelo neoriginalna - vse samo po setih, tako kot piše na škatli...'' To je bilo tisto, kar me je najbolj presenetilo. O katerih setih in škatlah je bilo to govora? Mislim, da je bilo 90% razstavljenih kreacij originalnih - to je brez načrtov, brez škatel in zgolj z veliko domišljije. Pa pogosto sodelujejo tudi otroci oz. najstniki s svojimi dioramami (npr. diorama Friendic, puščava z egipčanskim templjem, različni prikazi scen iz serije Star Wars). Bistvo razstave je, da se vidi, kaj se da sestavit po svoje in da se to pokaže tudi obiskovalcem.