30 marec 2015

Domači rezanci


Spomladi začnejo kure spet bolj nest jajca, stare modrosti pa Neža ali katera že odveže kuram rit (čeprav je ta januarja, česar nikoli nisem preveč razumela - takrat še ni nekega obilja jajc... no, ampak zdaj pa so že:) Če imate to srečo, da od koga dobite domača jajca, potem morate vsekakor poizkusit jih uporabit v testeninah! Sicer pa so dobra jajca talne reje, kokoši baterijske reje se resnično zelo matrajo in tisti evro lahko not prinesemo, če si ne kupimo kake pregrehe, ki itak ni zdrava za nas;).

No, zdaj ko imamo jajca, na delo:) Zakaj tolikokrat promoviram testenine? 
- ker so dobre
- ker so po moje vseeno čisto zdrave (mnenja so različna, nekateri so čisto proti navadni moki, nekateri tudi proti jajcem, ampak testenine lahko naredite tudi s polnozrnato moko in brez jajc - te sicer niso bile take, kar je očitno po njihovi barvi, potem je najnovejša moda, da je gluten strupen (če bi bilo to res, bi pomrli vsi, ki jejo sejatan;)
- ker so tako raznolike
- ker jih imamo vsi radi
- ker jih imajo otroci praviloma radi
- ker se očitno kažejo praprimorski geni:D
- ker je italijanska kuhinja zdrava (torej ne samo testenine, ampak še omake, ki pridejo zraven)
- ker jih lahko ponudiš samo z zelenjavo, pa je vseeno dovolj beljakovin (če so domače, jajčne vsekakor)

Predvsem pa, ker vsi uživamo v njihovi izdelavi:) Navadno delamo po najbolj enostavnem receptu: 1 jajce na 100 g moke (večinoma množimo s št. oseb, torej pol kile moke in 5 jajc za nas).

Ker naju zdaj punci skorajda ne rabita več:) Pa tole je bilo napisano in slikano še predlani!

Ker so luštne na otip, fino jih je spravljat v kupčke,...
Ker o rezancih še nisem pisala, so pa tako noro enostavni - flikneš skozi drugo luknjo na strojčku, pa je:)

Ker lahko tudi iz rezancev naredite lazanjo, če jih pač postavite v tenko plasti (smo pač nori na lazanje, kaj naj rečem?;)
Dober tek!

Ni komentarjev: