23 februar 2015

Svetlobna mizica

Kmalu bo pomlad, dan se daljša (hvalabogu, če ste otroci sonca, kot jaz;), zato pa hitro izkoristimo temo, dokler je še zgodaj zvečer, preden grejo otroci spat!
 V temi se da počet čuda reči! Ne, ne mislim tega, no! Otroci so še budni in zvečer vedno nekje pod nogami;). In ja, seveda ta mala dejavnost ni omejena samo na zimski čas (je pa omejena na temo za razliko od ostalih;), je pa takrat lažje naredit čisto temo (če imate dobre rolete ali nespeče otroke, ki nikoli ne zaspijo pred trdo temo, s kakršnimi sva bila midva obdarjena, pa bo šlo tudi poleti;).
 Tole je najenostavnejša verzija svetlobne mizice, zanjo rabite samo par poceni stvari:
- večjo prozorno škatlo (tale je bila kupljena v Mulerju); lahko bi bila tudi bela (še boljše), samo pokrov pa mora biti prosojen - ni treba, da je čisto prozoren, samo mora bit pa prosojen (v tem primeru ne rabite papirja - če je škatla bela in pokrov ni čisto prozoren, poskusite, pa boste videli;). Škatla je lahko tudi navadna iz kartona, samo znotraj jo pobarvajte belo (ali oblepite z belim papirjem) in za pokrov lahko čez samo napnete paus papir, vendar potem ne bo tako uporabno za dalj časa, ker paus papir sam ne bo dobro držal težjih stvari.
- led lučke na baterijo (razni baubaui, ta pa je bila iz enega od diskontov), te so bile mišljene za v omaro - če je več lučk, je svetleje, zato sem izbrala tako s tremi žarnicami; ledice imajo tudi veliko boljšo svetlobo za ta namen, ker rabimo belo svetlobo. Če nočete kupovat lučke na baterijo, lahko date not navadno luč, pa bo pač kabel ven gledal. Lahko uporabite tudi led lučke za novoletno smrekico, vendar je tole bolj svetlo in lepše pride:).
- peki ali paus papir
- navaden pisarniški papir
* lepilni trak (selotejp) po potrebi
Ni ravno veliko, ne? Pa seveda prozorne predmete za gor dat (če so dovolj veliki, je to čisto varna igra tudi za dojenčke oz. male malčke, ki dajo vse v usta (morajo bit pa stvari seveda čiste;)).
Škatlo oblepite po stenah in dnu z belim papirjem (navadni pisarniški papir je čisto ok), lahko si pomagate s selotejpom. To počnemo zato, da se bo čimveč svetlobe odbilo gor, kar si seveda želimo;). Pokrov oblepite znotraj s peki papirjem ali paus papirjem. Dajte lučko v škatlo, prižgite, poveznite nanjo pokrov, dajte gor raznorazne prosojne predmete in pokličite otroke:).
 Najini čmrlji so se tokrat igrali s frnikolami, (mislim, da so bile neke reklamne od Ledene dobe:D), ki jih imamo cel kup:), to je bilo pač prvo pri roki;). Imam pa seveda še kup idej, kaj vse bi se dalo dat gor. Lahko se zabavate s prosojnimi papirji, ki jih izrežete v razne oblike ali pa če imate več prozorne plastike doma (nisem mogla verjet, da je imamo tako malo!), lahko date gor karkoli - plastične kozarčke, označke za kozarce (dostikrat vidite na zabavah), male plastične prozorne igračke,... karkoli, kar spušča svetlobo skozi, skratka. Seveda tudi steklo, sploh je lepo, če je obarvano. Ker se pri nas teh stvari ni kaj veliko nabralo, da ne rečem nič:D, si bom pomagala z obarvano vodo v vrečkah, pa poročam, kako bo uspelo;).
Navdušenje? Nepopisno. Otroci očarani:). Dela - praktično nič. Cena - ok, baterija, ampak ni tako draga in je zelo uporabna še za kaj drugega, škatla je pa ista, kot jo imamo za skrivnostno škatlo in je svojo ceno že zdavnaj odslužila:). Malo dnarja za veliko muzike, bi temu rekli:). In tako lepo so zaspali, čisto začarni:)... Moram NUJNO najt še kako tako večerno zanimivost, ki jih bo očarala in začarala, da bojo potem lepo zaspali, haha:D.

PS: če si želite naredit pa pravo svetlobno mizico, pa obstaja precej navodil, kako - zbijete okvir iz lesa ali uporabite kakšno staro otroško mizico, spodaj namontirate luči (zdaj so seveda lahko kar s kablom), zgoraj pa čez okvir date motno pleksi steklo. Mora bit motno, ne čisto prozorno, sicer se svetloba ne bo razpršila in boste gledali žarnice, ki so spodaj, namesto teh očarljivih iger svetlobe;). Sama imam to seveda name nekoč naredit... vendar za vsak slučaj, če bi moji otroci vmes že odrasli, je tole super nadomestek:). Dela prav dobro, je poceni in nič dela:). In odlično za dolge zimske večere...
PPS: tako mizico lahko uporabite tudi za prerisovanje raznih vzorcev ali krojev in podobnega. Skratka vse, kar date na okno, da se boljše vidi;).

5 komentarjev:

Anja S pravi ...

Odlično! Tudi sama imam v načrtu leseno varianto, pa ... Kakšne so pravzaprav te lučke - nekaj takega http://www.enaa.com/oddelki/conrad/izd_7882_co572455_majhna_prenosna_svetilka_basetech__led-lucka_na oziroma takega http://www.dx.com/p/remote-controled-4-led-white-light-4-x-aa-69028#.VOtiElPF-FU ? Hvala tudi za napotke glede belega in paus papirja, res :)

veri pravi ...

Nekaj podobnega, ja, samo da so 3 žarnice, tako kot tule:
http://www.conrad.si/LED-svetilke-za-vgradnjo,-povr%26scaron;insko-pritrditev.htm?websale8=conrad-slowenien&ci=SHOP_AREA_826760_1900071
Tale je sicer iz diskonta in je stala 2x manj kot tele na linku:D.
Kaj takega bi bilo verjetno tudi super, samo ne vem, ali ima kabel...
http://es-svetila.com/izdelki/led/stenska_led_svetila/
Veselo ustvarjanje in me že zanima, kako vam bo uspela lesena:)

Unknown pravi ...

Mi imamo tudi svetlobno mizico in se še jaz igram z njo. Sploh v zimskih mesecih razsvetli večere. Uporabljamo pa še kot pripomočke risanje na plastične folije s flomastri ali lepilom z bleščicami, na jesenskih listih od dreves se lepo vidi struktura lista, imamo živali iz tisktih koktejl žličk za okrasitev kozarcev, pa paus papir v različnih barvah. če imate doma strojček za plastificiranje lahko kašno stvar naredi bolj trajno. aja, pa paus listke ali oblike smo lepili na prozorno samolepilno folijo - na koncu samo prelepiš z še eno folijo od zgoraj in imaš lahko prizor: drevesa, travo, sonce...

Unknown pravi ...

Veri, a imam lahko prošnjo za objavo? zdaj, ko bo pomlad, in si ti podkovana v teh stvareh, kako otrokom predstaviš živali in rastline. poleg običajnejših sprehodov po travnikih in gozdu, mislim kaj bolj specifičnega. pa super te je brat. vse pohvale za blog!

veri pravi ...

Hana, super ideje, hvala, bomo poizkusili! Za jesensko listje pa tudi sama komaj čakam, da poizkusimo - smo že gledali okoli, ampak je tole močnato vreme naredilo svoje:D, bo treba za kake res lepe primerke počakat na jesen (vsaj en razlog, da se je veselim:).
Slike na samolepilni foliji imam pa tudi že dolgo v planu, samo da sem jo mislila dat na okno - večja površina in lažje podnevi - si bom pa zapomnila še za na svetlobno mizico, hvala!

Seveda sprejemam predloge, kaj bi moje mamice zanimalo:). In hvala, ker si me spomnila - imam ravno eno tako temo, izvedljivo v tem času, ko ni še nič pametnega zunaj, ki čaka že 2 leti!

* Učenje o naravi lahko čisto enostavno vkomponiramo tudi v praznike - razložimo otrokom, kako v brstkih spijo bodoči listki in cvetovi, ki se razvijejo, ko je dovolj toplo (če daš vejici vodo, seveda):
http://vecna-optimistka.blogspot.com/2014/12/naj-zacvetijo-vejice-sadnega-drevja.html
dekoracijo doma - naravni kotiček je pri nas zelo priljubljena zadeva, čeprav delamo ogromno "napak":
http://vecna-optimistka.blogspot.com/2013/01/skratji-domek.html
Tule je še par idej (če pogledaš pod izleti in ustvarjanje z naravnim materialom) - otroci se zelo enostavno učijo ob raznem ustvarjanju - ker imajo stvar v rokah, si lažje zapomnijo vse, kar jim zraven poveš (navadno pa itak sprašujejo non stop:D). No, grem zdaj objavit eno o lubju:).