17 junij 2013

Sadni sladoled

Koooončno smo pričakali poletje in temu primerne temperature! Ja, uživam, kadar je 30+ in meni trenutno stanje zelo odgovarja - oz. trenutno je še celo malo mraz, ker je še zgodaj zjutraj:D. Ne mi zavidat, jaz pa celo leto zmrzujem;). Ampak zdaj je konec mraza (upam, sploh ker imamo planirano zabavo zunaj v kratkem...) in zdaj je čas za... za SLADOLED, vendar!

Otroci in nekateri starši ga nimamo nikoli dovolj! Ampak preveč sladoleda ni dobro, ker je not kup ejev in maščob itd itd... smo že enkrat razpravljali o tem, a ne?;) Rešitev je sila preprosta: domači sladoled:)
Tale je narejen samo in izključno iz zmrznjenega sadja - konkretno iz 2 banan (olupiš in zmrzneš) in skledice goji jagod (niso moje omiljene, navadne so boljše, dajo pa neverjetno barvo!). Nič nezdravega, samo sadje, ki je zmrznjeno navadno tako hitro, da celo obdrži precej vitaminov, tako da si lahko končno rečete, da je sladkarija res dobra za vašega otroka, kot vas non stop prepričujejo v reklamah za raznorazne cukraste mastne zadeve, ki mleka in sadja od daleč niso videle;).
Za vse skeptike: ja, zadeva je čisto dovolj sladka, pa veste, da smo sladkosnedi;). Moji zlatolaski je celo najljubši sladoled samo iz jagod in brez banan ali česarkoli drugega - ki sploh ni tako sladek, je pa seveda dober:). Če so vaši otroci navajeni zelo zelo sladke hrane, potem dodajte na začetku malo medu ali kakega sladkega sirupa, kasneje pa lahko te količine manjšate, če želite prit do samo sadnega sladoleda. Sicer pa so banane dovolj sladke, poizkusite;).

Kako tak sladoled naredite? Če nimate strojčka, ki je narejen prav za tak sladoled, potem se splača banane in večje kose sadja narezat na koščke, preden jih daste zmrznit, da olajšate svojemu strojčku delo kasneje. Ko je zadeva dobro zamrznjena (po cca 24ih urah), date sadje za kakih 15 minut v hladilnik, da se malo omehča, jih ločite na posamezne koščke in nato ga zmeljete v multipraktiku v zmrznjeno kašo, ki jo potem lahko lepo servirate s kepičarjem (una žlica za sladoled). 
Otroci (vsaj moji) najrajši dobijo sladoled v kornetu, ki so tudi zelo poceni in se splačajo - imate manj posode za pomivat in še ven lahko greste s sladoledom:). (Znate pa imet kako majico več za oprat, ampak saj otroške majce itak navadno zdržijo 1 dan, pa sladoled v kornetu ali posodici;).

Zelo zelo malo dela, zelo poceni (4 velike porcije stanejo cca 2-2,5€, odvisno od izbranega sadja) in zelo zadovoljni otroci - recept za uspeh, hehe:)

4 komentarji:

Anonimni pravi ...

O, sezona sladoledov. Juhu! Pa super recept, hvala.

Anonimni pravi ...

Tudi mi delamo podobnega. Za osnovo banana, dodajamo pa poljubno sadje - najraje jagode. Odličen je tudi z breskvami, marelicami. Včasih dodamo nekaj žlic sladke smetane ali gostega ovčjega jogurta. Katja

Anonimni pravi ...

Živjo!
Tudi mi že tri leta delamo domači sladoled, mašinca je že čisto boga in upam, da bo še zdržala to poletje. Najljubši nam je navaden smetanov (pol smetane, pol mleka, vanilijev in navaden cuker), ki paše v kavo in s poljubnimi prelivi. Včeraj smo imeli zmečkane domače jagode za čez - ma ga ni na svetu, ki bi me prepričal, da obstaja še kakšna boljša sladica (no, edino da bi bile namesto domačih gozdne jagode)
Veri, hvala za idejo o goji jagodah v sladoledu, moja pupa jih obožuje, samo kaj ko so tako nesramno drage. Včasih pa jih vseeno kupimo. Predvidevam, da se sladoled obarva oranžno, to bo šele veselje...

Veliko veselja s sladolednimi okusi vam želim!
Teja

veri pravi ...

Breskve in marelice, uuuh, moje najljubše sadje!

Hehe, pri nas pa od vsega sadja edino goji jagode niso preveč popularne - jih pa dobimo od dedija:) No, marmelada je ok, surove so pa res "zanimivega" okusa:D. Ja, sladoled pride pa divje oranžen, probaj, luda barva!

Glede hrane: za ohladit je dober gazpacho, vendar ne vem, če bi vsak otrok to jedel (moji so pač nori na paradižnik - čudni otroci, hvalabogu:D). Mi si malo olajšamo zadevo, da kuhamo reči, ki so hitro gotove. Predvčerajšnjim je bil vok z rižem, ki smo ga nakuhali več, da je bil še za včeraj za pečen riž (za pečen riž mora kuhan riž nujno odstat prej, je neverjetno lažje delat, trust me;)
Glede nosilk priporočam bombaž in čim tanjši. Sama sem malega na morju nosila v zelo tankem wrapu na plažo, pri tem sta lahko tudi oba nagca spodaj, če želiš. Sicer pa se mi je za vročino fajn obnesel pouch, ker so moji vedno kukali ven, predvsem pa zato, ker jih daš hitro ven, ko komu od vaju postane preveč vroče.
V meitaiu lahko nosiš otroka obrnjenega kakor češ, spredaj ali zadaj, vendar bi za vse nosilke, kar jih obstaja, vedno priporočala, da je otrok obrnjen proti "tovornemu živinčetu", ker jim sicer nogice malo bingljajo in to ni najboljše z vidika razvoja otroka. Fino je, če so noge malo fiksirane, kar je pa mnogo lažje dosešt v položaju, ko gleda dete proti tebi (jaz mu jih dam v trakove od meitaia kot v stremena - da lahko miga, če hoče, ampak da ima oporo).
Za sem pa tja skočit do vrtca, ni problem, za vsak dan ali pa za daljše razdalje pa sem bolj za "safety rather than sorry";).