04 december 2012

Adventni tovornjaček

Pri nas imamo tale adventni tovornjaček, kamor škratki in po novem tudi vile skrijejo za vsak dan eno mini darilce. A ne veste, da tudi vile nosijo? No, zadnjič je Ronja prišla z idejo, da ne ve, če to res škratki dajejo not, da se ji zdi, da mogoče pa kar jaz. Sem jo vprašala, zakaj tako misli. 
"Zato, ker ne verjamem v škratke." 
"OK, ampak Lejla pa in naj ona dalje tako misli."
"OK."
"V kaj pa ti verjameš?"
"Jaz verjamem v vile."
"Saj mogoče pa tebi vile prinesejo..."
"Jaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!! Vileeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!! Meni nosijo vileeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!"
No, tako zdaj nosijo oboji:). Potem sva še ugotavljali, da se škratki in vile itak ful dobro razumejo, pa velikokrat sodelujejo, sploh kadar so v igri otroci, itd... Volk sit, koza ma pa še mlade, veliko njih:D.
Nekoč, ko bomo meli dovolj prostora in bodo otroci že večji, se mi zdi, da bom morala narediti še kakšnega domačega (se že kar malo veselim, po svoje pa bojim, ker vem, da bom spet zakomplicirala;), ker za vse 3 vprašanje če bojo lahko škratki stlačili darila not... Ampak za letos je tale še dovolj velik:). Res zahteva malo premisleka, kaj sploh gre v tele male predalčke, ampak se najde v bistvu marsikaj, ko začneš razmišljat:)
 Kaj torej dajejo škratki not? Rabi kdo kako idejo? Če si ne želite preveč oteževat življenja, lahko vzamete "na izi" pot in naročite škratkom, da prinesejo klasiko:
- bonbončke, mini čokoladice itd...
- špangice, elastike za lase ipd... (če mate punčke, seveda)
- mini avtomobilčke (če mate fantke, da ne bom diskriminatorna;)
- perlice za nizanje,... (obstajajo tudi fantki, ki bi bili tega veseli)
- nalepke (vsi otroci so nori nanje, vsaj vsi, kar jih jaz poznam)

Lahko so vaši škratje vsaj malo bolj inovativni in kakšen predalček napolnijo z
- delčki iz penaste gume (moosgumi): črke, številke, živali,...
- prstnimi lutkami
- kartami za ZOO, Arboretum, bazen, kino,...

magnetki
papirnatimi robčki/prtički, potiskani z živalmi, škratki...


Lahko se škratki sami spravijo in naredijo:
- mini škratke
- mini punčke/vile
- palčico v orehovi lupini
- mini oblekice
- mini svinčnike
- mini blokce/zvežčiče,...
Ampak jasno - pri nas še škratki komplicirajo:D. Pa vile tudi:D. In skupaj naredijo prav hecna darila. Taka res mini, res poceni, pa malo drugačna, da morajo potem še otroci pa starši kaj počet z njimi. Kaj sta punci do zdaj dobili v tovornjačku?
1.12.: balon, slamico, debel sukanec in navodilo za izdelavo balona na raketni pogon (vidite na slikici zgoraj)
2.12.: vodne balončke in zamaške, ki se dajo odpret (kot recimo od praška za posodo pomivat, naši so sicer sunili kar zamaške od flašk za noske pucat) in navodilo (ki so ga najprej pozabili:D in smo jim morali pisat, da naj povejo, kaj naj s tem počnemo... - na srečo smo šli vmes ven, pa so ga takrat prinesli) za izdelavo lignjev za v bano
3.12.: bele Hama perlice za izdelavo snežink
4.12.: svečko, plastelin in navodilo za poizkus, kaj je zrak

Kaj je prednost takih daril?
- Najbolj očitno je seveda to, da ta darila ne zginejo v 5ih minutah in se navadno kar nekaj časa zabavajo z njimi:).
- Pa to, da dobijo otroci z njimi vred še par minut (ok, lažem, vsaj pol ure, tega ni konca ne kraja, ko probajo:D) starševskega časa zraven.
- Pa spomini na to ostanejo (upam) malo dlje kot na en čokoladen bonbon...
- Pa da je spodbujat radovednost vedno fajn:) In zanimanje za znanost oz. predmete, ki v šoli niso najbolj priljubljeni - če jim privzgojimo veselje do fizike, jim ga nihče več ne more vzet, hehe:D
- Pa poceni so, dostikrat lahko najdejo škratki take stvari kar doma, jim niti ni treba po štacunah letat;)

Glede na navdušenje tamalih s temi čudnimi darili, se mi zdi, da če jih ta prijazna pravljična bitja vsaj za trenutek vidijo z njunim prešernim zvonkim smehom in veseljem, bojo naši škratki in vile ostali še kar navihani in bojo nosili še precej takih hecnih daril. Vas zanima še kakšno? Škratki imajo dovolj idej vsaj za 2 adventa (so šli preštet:D). Ali pa bi mogoče radi videli, kako se te zadeve uporablja?

1 komentar:

Anonimni pravi ...

prav radi bi izvedeli še ostale ideje... pri nas imamo tudi tako mamico, ki je vesela, da ima otroke, da se z njimi igra :D