07 november 2011

Divali

Ja, vem, kaj boste rekli: že naših praznikov imam čez glavo, pa da bi praznovali še tuje??? in to "kr ene"? No, vi jih mogoče res imate poln kufer (če jih še nimate, jih boste imeli pa verjetno konec decembra;), ampak otroci se gotovo ne bi strinjali. Vsaj moji ne (sta po mamici, hehe;).
Punci imata radi praznike, radi imata da "se dogaja". Karkoli. Lahko še tako enostavna mala reč, kot so svečke na mizi in barvanje mandal. Divali je pač praznik luči in takrat morajo goreti svečke. Take vesele, lepe svečke, na različnih podstavkih, vsaka drugačna (ker pač nimamo enakih, hehe), samo ne tiste žalostne in grde rdeče plastične kot jih vidimo na dan mrtvih. Divali je vesel praznik:) lep, svetel in prijazen:). (ni težko uganit, zakaj mi je všeč, ne?;)
Kaj bi bila dodana vrednost tega početja? No, recimo to, da otroci spoznajo, da ne praznujeno vsi ljudje na svetu Novega leta kot največji praznik oz. začetek leta, da je nekaterim popolnoma vseeno za Božič in vse naše praznike in imajo svoje. Da smo različni. In da je to fajn. Da se od drugačnih lahko kaj naučiš in vzameš navade, ki so ti všeč. In tega otrokom ni treba po moje niti povedat, če to izkusijo.
Poleg tega je fino barvat mandale. Ne verjamete? poizkusite sami:)
Fino jih je tudi risat:) Sploh če rišeš "custom made" - torej po želji stranke - recimo Lejla je hotela imet seveda mucko:). In je dobila mucko - tako tolsto lepo rejeno mucko - ker v Indiji niso mahnjeni na suhice kot pri nas, ki imamo še boga (oz. njegovo podobo) čisto shiranega - njihovi so vsi lepo debelušni - od Ganeše (kdo ne bi maral boginje, ki je mahnjena na sladkarije? Pa še slončica:), pa do Bude. Ampak to pride kasneje, čez nekaj let - ugotavljanje, da ljudje verjamejo v različne stvari. Pri nas zaenkrat verjamemo samo v škrate in dedka Mraza;). Zato pa v te toliko bolj goreče;). Mogoče bo čez kako leto ali dve popularna še zobna miška.
Zaenkrat smo torej pustili vse bogove ob strani in samo uživali ob svetlobi svečk in barvanju in risanju indijsko-zmišljenih vzorčkov:) In je bilo čisto dovolj:)

Poizkuiste kdaj - lahko drugo leto, lahko pa si kaj takega pričarate tudi zdaj - saj otroci tako ne vejo datumov;) in tudi če bi jih, bi jim bilo čisto vseeno, če bi praznovali praznik luči dan ali dva kasneje (sploh pa se lahko ven vlečete s tem, da ga tudi v Indiji praznujejo v različnih pokrajinah na različne dneve in da celo praznovanje traja 1 teden)...

Ni komentarjev: