28 september 2011

Paradižnikova nabodalca

Kot že vrabčki čivkajo, smo pri nas rahlo usekani na hrano:) Punci res pridno vse poizkusita (midva pa itak;), radi jesta (midva itak;), jesta sadje in zelenjavo (midva itak;),... AMPAK (ja, vedno je en ampak;) - sta pa neznosno tečni, kadar hrane ni takrat, tisti trenutek, ko postaneta lačni... Takrat mora bit hrana TAKOJ! Ja, to imata pa po očiju;). Hvalabogu je on to svojo lastnost izgubil, čim jo je uspel prenest v naslednjo generacijo (očitno si ni mogel privoščit bit tečen ob tečnem otroku, ker bi se za nekoga slabo končalo;)...
Tako da pri nas se ne gremo tistega: nič pred kosilom... Noben od naju nima živcev poslušat pol ure ali uro dretja, da se kosilo skuha do konca - in zraven še kuhat, seveda... In odgovarjat na raznorazno teženje, katerega namen je samo pokazat, da sta lačni in da "za božjo voljo" že naredita nekaj glede tega! (čeprav seveda ne bosta priznali, da sta lačni - problem je čisto drugje, da na pižamci ni narisan metuljček, recimo;)... ja, to mata tudi po očiju, hehe;) Ok, za metuljčke se ni sekiral, je pa našel ravno tako banalne razloge, če je bil lačen;) Tako da pri nas lahko otroci jejo tudi pred kosilom/večerjo - ok, ne 5 min. prej, ampak pol ure prej pa vsekakor. Ampak ne česarkoli, jasno! Sadje in zelenjava pa sta dovoljena. In to imata punci na srečo radi.
Kaj torej scomprat na hitrco, ko ti otroci že skačejo čez glavo in so tečni za po...šizit;) in kuhaš in hitiš in nimaš časa še ne vem kaj pripravljat, da bojo tiho, da lahko skuhaš do konca...?
Paradižnikova nabodalca so res hitro gotova:) Če imate prijazno babico, ki ima lep bio vrt, kjer zorijo krasni mini paradižnički in jih babica nesebično deli z vami... potem se spomnite naslednjič v trgovini vzet še mini mocarelice, nabodalca se itak verjetno valjajo kje v kakem predalu in čakajo na svoj trenutek slave;). Če nimate te sreče, pač kupite še mini paradižničke;)
Potem pa 1-2-3 nabadate paradižničke in mocarelice izmenično na nabodalca in postrežete lačnim tečnim glasnim in splohinoh zahtevajočim in široko odprtim cvilečim ustecom:) In naenkrat se vaše male pošasti prelevijo v mile ovčke in usta se raztegnejo v nasmešek, za katerega je vredno naredit še kaj bolj kompliciranega kot pa tale nabodalca;) No, tisto dobijo potem čez pol ure - do takrat pa so želodčki ravno toliko polni, da zdržijo brez hujših traum in vi brez dretja:)
Za vse, ki še nimate malih otrok (ali pa so ti že zrasli:) - zgoraj je "otroška" (beri: poenostavljena) verzija bolj komplicirane tele:
No, tole zgoraj pa je fensi šmensi verzija paradižnikovih nabodal - paradižničke prerežete, feto (ne fetaki, mora bit prava feta, da je trdna in stoji v kockah) narežete na kvadre/kocke, naredite eno fajn eksotično začinjeno omakico, naložite nabodala, jih prelijete s polivko in okrasite z rukolo. Ampak to ni za "lačne otroke", ta slika je še od b.k. (pri nas to pomeni "before kids"). To bo spet takrat, ko bojo mali veliki... in midva sama v miru, hehe... Do takrat pa tista enostavna, nepekoča, neslana verzija;)
Dober tek v katerikoli verziji;)

2 komentarja:

Karla pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.
Kalyani pravi ...

Zelo luštno, ampak problem, je če otroc ne jedo paradižnika in sira. Drugač pa super ideja in tudi mi prakticiramo tu pa tam sadje in zelenjavo pred kosilom iz istega razloga kot pri vas :)