09 april 2011

Zelenolasa jajčka

Ker se počasi približuje Velika noč, bo mogoče komu prišla prav ideja, ki je sicer fajn tudi v temnih zimskih mesecih, da naredimo sive dni malo bolj zelene in vesele.
Verjetno ste to vsi že počeli, ampak to res ni razlog, da ne bi tega počeli še enkrat;) Recimo s svojimi otroki, ki pa bodo morda to počeli prvič in jim bo strašno všeč:) Torej, lepo razbijemo jajca, jih prihranimo za kako dobro sladkarijo(recimo kake mafine, sladke kruhe,...) ali vmešana jajca ali če smo posebej pazljivi lahko prej ločimo rumenjak in beljak in delamo iz njih karkoli. Vendar v tem primeru težje to delajo malčki.
Jajčne lupine operemo in porišemo. Eno lupinico lahko porišemo sami, da vidijo, kako je treba jajčko držat, da je najlažje risat, ostale bodo pa otroci s svojimi umetnijami:)
Potem lupinice zložimo v spodnji del kartona za jajca in v lupine nadevamo vato - kosme vate lahko pomagamo natrgati starši, lupine pa bojo najboljše napolnili mali prstki.
Potem vse lupinice zalijemo z vodo, da je vata lepo namočena.
 
Zdaj vzamemo semena (recimo kreše, žita, vodne kreše... pač nekaj, kar hitro raste, ne zraste previsoko in seveda bodite pozorni, da so semena netretirana, vsaj če delagte z otroki - sredstva, s katerimi tretirajo semena so namreč zelo strupena). 
Otroci zdaj lahko lupinice lepo napolnijo - z žličko nasujejo v vsako lupinico nekaj semen in potem vsake toliko časa zalijejo jajčka, da se vata ne izsuši.
In čez nekaj dni bomo zagledali male rastlinice, ki bodo kukale iz jajčkov in delale našim čupavcem lase:) Žal nimam slikice, ker novih slik trenutno ne morem dajta gor (ne me vprašat zakaj, ker mi ni nič bolj jasno kot vam), ampak saj si predstavljate, ne?;) In tako boste imeli lepa originalna jajčka za veliko noč:)

3 komentarji:

Tatjana pravi ...

Waw!!! Tole je pa tko simpl pa luštna ideja, da komaj čakam, da se lotimo tega z našim škratom :)
pa še kakšno idejo, kako naredit zajčke za okras "jajčnikom" (tiste posodice za jest mehko kuhana jajčka), lahko objaviš. moram nekaj z mojim triletnikom naredit, hoče zajčke ;)
pa upam, da kljub lepemu vremenu najdeš dovolj časa in volje, da nas razveseljuješ s svojim blogom, ga ful z veseljem preberem in porabim tvoje ideje!

Lp

Anonimni pravi ...

kaj ste luštni<3
sem se dva dni nazaj na vas spomnila, našla en super link...
http://krokotak.com/
se mi zdi da vam je pisan na kožo;)
uživajte...upam da ste zdravi...
Maja

veri pravi ...

Hvala obema:)

Tatjana, pridejo jajčniki, obljubim!

Maja, hvala za link - super stvari, samo malo moram svojo krokodilico (cirilico) obnovit;) Ampak saj za ideje so slikice čisto dovolj, ostalo pa google translate naredi;) Hvala, krasen blog!