29 april 2011

Velika noč

 Bolje pozno kot nikoli, pravijo;) Pri vseh planih za te praznike, so nam jo zagodli zdravje, službe in zdaj verjetno še vreme, tako da žal nimam nobene reportaže o milijon stvareh, ki bi si jih lahko šli ogledat... Ampak veliko noč smo pa vseeno imeli - ker k nam zajček prihaja. In seveda je treba stanovanje vsaj malo okasiti, da ve, kam prit;)
Ja, seveda hodi zajček k ateistom kaj ima pa on z vero?;) On je zajec, biologe ima strašno rad;) Že ko sem bila mala, je hodil k nam, itak je pa simbol pomladi. Vse, ki bi še imeli kak ugovor na ateiste, da "kopiramo krščanski praznik", moram razočarat, da če koga kopiramo, potem so to precej bolj poganska verovanja: velika noč je namreč večinomo skopirana po anglosaksonski boginji Eosteri. Vsekakor od nje prihajata zajec in jajca, ki so oboji njen simbol.
No, zdaj ko smo s tem rešili, pa si pobližje oglejmo, kako smo zajčka pričakali pri nas doma (videli ga punci nista, ker se zajček boji otrok, se je pa mami celo noč pogovarjala z njim - očitno ni bilo dovolj okrašeno in je mali glodalec rabil natančnejša navodila kam prit - zajci še nimajo garminov;)
Na mizi je letalo precej metuljčkov, ki sem jih k sreči našla še od projektov bk (bk = before kids), narediti jih je zelo lahko iz papirnatega prtička in prozorne folije - nalepiš zgornji sloj prtička, počakaš, da se posuši in izrežeš, to je to. Prijazna pomladna dekoracija:) Dva metuljčka sta kasneje pristala tudi na košarici, vendar ju je med slikanjem veter odpihoval dol, zato ju na prvi sliki ni videt.
V košarici so prave, žive rože, posajene v zemljo. Da bi se košarica ne napila z vodo in da bi rože ostale na vlažnem, sem sešila majhno okroglo "košarico" iz ostankov nepremočljivega prta (tiste poceni bolj ali manj grde plastične zadeve v milijonih vzročkov, ki jih prodajajo na metre v Merkurju in podobnih trgovinah). No, ko imate košarico tako "vodoodporno", vanjo lepo posadite rožice (te so bile kupljene na tržnici, lahko pa bi jih posadili tudi sami, če bi se dovolj zgodaj spomnili;)), dodajte še malo sisalovih vlaken (moja shema je bila rumena in oranžna) in par piščančkov, ker brez njih pač ne gre na veliko noč... Na ročaj lahko privežete še nekaj dekorativnih malih jajčk, navezanih kar na navaden sukanec in okrašenih s pentljami iz najbolj navadnega traku... in dekoracija je tu:)
Dejansko izvedljivo tudi z malčki, ki pomagajo! No, priznam, da na vsako malčico povprečno pride en zlomljen cvetek, ampak babi, ki je prejela to košarico, to ni motilo - sploh ko je izvedela, da je to spomin na male otroške rokice;)
A, pravite, da vse lepo in prav, ampak nekaj je treba dat na te krožnike? No, prav: za začetek: tu je kokoška v gnezdu - kruhek, ki ga vedno spečem za veliko noč, ker je tak simpatičen, fajn kruhek, ki je takoj gotov (tega dejansko nisem NIČ vzhajala), pa dober je (mlečni kruh), samčkov najljubši baje in ptički v gnezdu so tudi pomladni simbol. Poizkusite, recept sem poslala že pred leti semle. Zdaj dam malo manj soli - že zaradi tamalih.
Seveda smo jedli tudi hrenovo omakico (to ni neka umetnost: narbaš olupljeno korenino hrena in zmešaš s kislo smetano - nekateri še solijo, meni se ne zdi potrebno), pa raznorazne dobrote za na kruh, vendar si to verjetno lahko sami predstavljate;)
No, jutri pa še post o tem, kaj je punčkama prinesel zajček;) Ja, saj pravim, da ima rad otroke, ne glede na veroizpoved staršev:) Ponoči mi je zajček jamral, da je imel strašne plane, vendar mu seveda (spet) ni uspelo vsega zrihtat - pa kdo bi mu zameril - koliko otrok je na svetu... Ampak več o tem jutri:)

Ni komentarjev: