11 april 2011

Kupa za zajtrk

Baje nekateri otroci ne marajo sadja. In baje nekateri celo jedo samo tiste "ultra sladke, 100x obdelane kosmiče". No, midva imava srečo in s tem zaenkrat nimava nekih problemov, ampak se mi je vedno zdelo zelo narobe, da če nekdo ni izbirčen, se pa zanj ne potrudimo, "ker itak vse je": recimo ko je mami bratu rezala jabolka na krhlje, ker je samo tako kako jabolko pojedel, nama s sestro pa ne, ker sva pač grizli celo, sem si obljubila, da bom delala drugače. Jo čisto razumem iz vidika mame, seveda, ampak vseeno razumem tudi male otroke;). Zato tudi svoje neizbirčneže rada kdaj malo razvajam:) 
Morda pa bo prišla ta ideja prav tudi komu, ki ima doma res zbirčneža in bo kako lepo kupo z jagodami vseeno rad poizusil:) In ugotovil, da je tudi corn flakes čisto za jest, pa da ovseni kosmiči niso zanič, če jih ješ s sadjem in jogurtom.
No, morate priznat, da za "zdravo hrano" izgleda ta kupa še kar ok:) In otroci jejo (tudi) z očmi. Mogoče še bolj kot odrasli. Pa tudi odraslim je všeč, kadar se zanje potrudimo;) Ta kupa je verjetno ena najljubših jedi za zajtrk od vseh članov naše družinice:) Pa čeprav ni to v bistvu nič drugega kot jogurt s kosmiči in sadjem.
Kako jo naredimo? Zelooo preprosto: vzamemo jogurt (zelo dobro paše vanilijev, lahko je pa tudi navadni ali kak sadni - samo malo pazite, da se ne bojo okusi preveč tepli s sadjem, ki bo zraven), si pripravimo vse mogoče kosmiče, (ovsene, koruzne-corn flakes, čokoladne,...) otrobe, napihnjen riž, ipd... Lahko stvar popestrimo še z raznimi oreški, suhim sadjem (večina otrok ima rada rozine, najini sta nori na suhe brusnice,... možnosti je nešteto), sadnimi omakicami,... In narežemo sadje (kar pač imate pri roki) na kockice ali rezine (odvisno od sadja: jabolko in hruško na kockice, jagode in banane na rezine,...).
Zdaj pa samo naložimo vse te dobrote po plasteh v visok kozarec (velikost prilagajamo velikosti članov - kozarček na prvi slikici je za punci, spodnji pa za očija) in zgoraj lepo okrasimo rob.
Če želite zadevo res našminkati do konca, lahko na vrh nabrizgate še smetano, vanjo zataknete koščke sadja in jo okrasite s prelivi vendar je za zajtrk tudi takale kupa čisto ok.
Še nekaj namigov:
- med dvema plastema kosmičev naj bo vedno plast jogurta
- sadje naj se v kupi ponovi v več plasteh
- plasti naj se izmenjujejo tako, da bodo čim bolj barvno zanimive: temni naj sledi svetla plast,...
- na vrhu naj bo vsaj ob obodu sadje, saj je najlepše, včasih prekrasnih živih barv in se ga da zelo lepo aranžirat s praktično nič truda.
- če sadje naložimo ob rob kozarca, bo tudi zadržalo koščke, da ne bodo padali ven, kadar kupo (pre)obilno naložimo (torej: vedno;). Na sredo pa natresemo ali koščke sadja ali pa kake lepe kosmiče, za katere ni treba, da so razmočeni, da so dobri.
- takale kupa se prileže tudi za večerjo in naredi vtis na nepovabljene obiske, da se sploh ne opazi, da doma nimaš nič pametnega "za ponudit":)
- najlepše pa je, da je to sicer zelo enostaven recept, pa vendar je vsakokrat drugačen in je variacij toliko, da se ga nikoli ne naveličamo: drug jogurt, drugo sadje, drugi kosmiči, enkrat vmes še med, lahko zmešan z mastnim jogurtom za grško različico, drugič rajši banane in navadni jogurt, tretjič sadni jogurt, četrtič zamrznjeno jagodičevje, četrtič dodamo vmes drobno narezane mandlje, rozine,...

Dober tek!

Ni komentarjev: