17 februar 2011

Sladki prazniki

 Ok, tale post čaka še od decembra, ampak j* ga, bolje ikad nego nikad, pravijo. Vmes so bili novi prazniki (kulturni dan in valentinovo), tako da sem ga lahko nadgradila, hehe.
Pa kmalu še dan žena, tako da je mogoče čisto ok čas za nekaj sladkih idej, s katerimi lahko presenetite svoje boljše ali slabše polovice, četrtine, genodajalce ali sodelavke, učiteljice, vzgojiteljice,...

Za Prešernov dan gremo zmeraj v kako galerijo ali muzej, letos sva nameravala celo izlet v Lipico, pa so nam jo zagodli virusi in smo bili lepo doma. Da bi pa vsaj malo praznovali kulturni dan, smo prebrali pri nas zelo priljubljeno pesmico (Povodnega moža, kakopak) in naredile smo figovčke v spomin na našega "doktor Fig-fig-a":
 Za valentinovo smo naredile eno kičasto rdečo malinovo smetanovo-skutino srčkasto tortico. Ker moj najljubši samček ni ljubitelj tičino mase, niti kupljenega marcipana in ker je bila ta torta ipak Zanj, sem se vsem modelirnim masam izognila in torto prelila z želejem iz pomarančnega soka in rdeče želatine (ne moreš verjt, kako živo barvo da). Tisti, ki se tudi nad želatino zmrdujete, lahko vzamete agar in sok rdečih pomaranč (jaz jih nisem imela).
Punci sta seveda z veseljem "pomagali", zato torta ni neka poosebljena lepota, ampak sporočilo je vseeno uspela prenest;). Ja, je zamazana ob robu, ker sem imela preveč mase za moj model in sem morala za želatino potem obod modela odstranit in ga namontirat višje, da sem imela kam nalit žele.
 Tule je recept:
PODLAGA:
- 80g masla
- 200 g piškotov ali/in ostankov biskvita oz. poljubna mešanica

KREMA:
- 5 listov želatine
- 400 g skute (lahko tudi malo več, skute dam vedno "dobro vago";)
- 125 g kisle smetane
- 4 žlice sladkorja
- sok in naribana lupinica 1 limone
- 200 ml sladke smetane (spet cca, sama nisem merila)
- 300 g malin (jaz sem dala več, verjetno nekje 350 - original je bilo cca 400g, vendar sta malidve precej vmes pojedli)

Za dno zmeša 80 g stopljenega masla z 200 g piškotnih in/ali biskvitnih dobtin (jaz sem imela grancereale piškote in ostanke nekega biskvita - kadar obrezujete torte v kake čudne oblike in veliko biskvita ostane, se splača ostanke posušit in zdrobit v drobtine - tako potem ostanejo kar nekaj časa, kot navadne drobtine - samo res suhe morajo bit). Maso daš v model in malo potapkaš, da se bo sprijela (ne pretrdo, da ne bo dno trdo ko kamen, ne premalo, sicer bo krema zgornjo plast drobtin sabo nesla in bo težko mazat. Potem daš zadevo na hladno (v tem letnem času lahko kar ven, bo najhitreje in najceneje)
Za kremo pa namočiš želatino v hladni vodi, stepeš smetano, zmešaš skuto, kislo smetano, sladkor, sok in lupinico, v vse to vmešaš še stepeno smetano in namažeš cca 1/3 kreme na podlago, čez posuješ maline (jaz sem mela zmrznjene, domače - hvala, babi! Če imaš zmrznjene, jih NE odtajaj prej, sicer se bo vse razpacalo), čeznje namažeš še ostalo kremo, poravnaš in daš spet na hladno, da se strdi.
Medtem za obliv namočiš 3 liste rdeče želatine in stisneš sok 3-4 pomaranč, da dobiš nekje 250-300 ml soka, želatino segreješ (jaz najrajši v mikrovalovki v stekleni posodici za cca 10-30 sek. na max. moči - odvisno od količine želatine), potem pa ji zelo počasi postopoma priliješ pomarančni sok, ves čas mešaš. Dobra stran tega, da kar želatino samo stopiš, ne pa celega soka je to, da se ohrani več vitaminov, ker soka ne pregrevaš, pa da se vse skup hitreje strdi, ker ko vmešaš dobre četrt litra hladnega soka, se tudi tista želatina precej shladi - zato bo torta veliko hitreje gotova:)
PS: pa dovolj velik pekač vzemi, hehe, da ti ne bo treba packat in napol strjene torte dajat iz modela, pa modela višje prestavljat;)

 No, tale pita ni bila za pranike, ampak kar tako za pocrkljat, narejena zelo na hitro, z eno bolno punčko v drugi sobi (medtem, ko je spala) in dokončana s to punčko na drugi roki;)
No, tole je bilo pa še iz novoletnih praznikov: tole je bila čisto navadna (to pomeni nič fensi okrašena) skutna torta za v "službico" (ta termin si je izmislila najina temnolaska in je tako posrečen, da se je takoj prijel;)
Za tiste, ki vas je zanimal recept, sem ga dala med komentarje, sicer je ta post čisto predolg:)

Tole so bile slivovi narastki ali nekaj podobnega (ne vem več točno imena), skratka slive z dodatki spodaj in sladek začinjen beljakov sneg za kapico.
No, najboljše pa za na konec, pravijo: zgoraj je kandirana lupinica bio pomaranč in bio limon (naredila sem še bio grenivke, samo niso slikane), spodaj pa zimsko deblo - oboje je postalo hit pri nas doma in se je usidralo, da bo naša tradicija za novoletne praznike.
Zimsko deblo je samčkova omiljena sladkarija, zato je doživela še 2 reprizi v 2 tednih;), poleg tega je zelo enostavno in hitro narejeno.
Kandirane agrume imajo pa tako in tako vsi radi. Sama se spomnim arancinov (kandiranih lupin od mandarin), zdaj pa sem poizkusila drugačen način in z ostalimi agrumi (če citiram Lovšina: "vedno je treba probat kaj več...")

 In kot vidite, je bila tudi ta varianta zelo uspešna:) Najboljše pri tej sladkariji je to, da tudi če vam po naključju kaj ostane, jo lahko uporabite v kolačih: je pa ceneje in boljše kot kupljeno kandirano sadje, pa še veš, da zadeve res niso bile špricane:)

Takale zadevica je lahko primerno dekorirana tudi čisto simpatično darilo za kakega sladkosneda ali domačo pekarico. Čokoladnega debla se pa tako nihče ne bo branil;).

11 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Super, mislim, da bi morala odpreti slaščičarno...definitivno.

Kako pa narediš čokoladno deblo? Tudi lupinic nisem še nikoli sušila oz kandirala. To jih narežeš in daš na papir sušit..a li v pečico?

veri pravi ...

Čokoladno deblo je res enostavno: stopiš temno čokolado, vanjo vmešaš NESOLJENE arašide (lahko jih izluščiš ali kupiš že oluščene, po želji) in stopiš še belo čokolado (manj kot črne), nakapjaš gor in vse skup marmoriraš. Čeprav se sliši totalno dolgočasno, se okusi res fajn dopolnjujejo in je drugače kot če bi samo čokolado jedel.

Kandiranje je pa malo bolj komplicirano: to je presladkorjena lupinica. Jaz najprej 2x zavrem lupinice (štartam s hladno vodo), da se znebim grenčine, potem pa jih še kako uro kuham v sladkornem sirupu. Ko so gotove, jih lahko ohladiš in spraviš v posodice (če boš uporabila za kolače je to fajn, ker bojo ostale mehke), če pa jih bodo ljudje jedli s prsti, je tisti sirup precej lepljiv in jih je boljše še povaljat v sladkorju in malo posušit (to je tudi boljša varianta, če jih misliš hranit dalj časa).

Anonimni pravi ...

A bi nam zaupala recept za torto? Ker je laptop kar slinast ob gledanju te torte,...

veri pravi ...

Sem že dodala za skutno torto - samo sem se šele zdaj spomnila, da si mogoče mislila malinovo srčkasto? Povej, če sem tapravo napisala.

Anonimni pravi ...

Veri , še dobro, da ravno malicam...ker tiste slivove -beljakove narastke bi kar čez ekran obliznila

lp, ankarančanka ;)

Anonimni pravi ...

Ja jaz sem mislila tisto malinino. Tako, da res lepo prosim!!! :):):):)

veri pravi ...

Hehe, itak da sem napačno napisala - Murphey. Sem že prej napisala spodnji del posta in potem me je še vse skup nekaj hecalo in sem čisto pozabila, da sem zdaj dodala še eno torto - pa še tale ni glih najbolj ratala (oblikovno mislim, po okusu je bila ta meni bolj všeč)...

Je pa zanimivo, kako je vsakemu kaka druga stvar najbolj zanimiva:) Enim ena, drugim druga, to mi je vedno fascinantno: tudi ko delam sladolede vseh mogočih (in nemogočih;) okusov: vedno se najde kdo, ki mu je prav ta nenavadni okus najljubši.

veri pravi ...

No, evo, recept za skutno torto sem prestavila sem, med komentarje, da ni post tako salamensko dolg!
BISKVIT

- 6 jajc

- 120 g sladkorja (jaz sem dala malenkost manj)

- 150 g moke

- lupinica 1 bio pomaranče

- 1 vanilij sladkor (ozl ena žlica če ga delaš doma, kot mi;)

- 40 g mletih mandljev


Beljake stepeš v sneg s 75g sladkorja v prahu (jaz sem dala 70), rumenjake pa s 45 (jaz sem dala 40) in vanilijevim sladkorjem. Moko zmešaš z mletimi mandlji in pomarančno lupinico in vse skup narahlo primešaš rumenjakom (jaz vedno primešavam druge stvari v posodo od rumenjakov, ker je ta najbolj svinjska - tisto od moke in od beljakov lahko samo spereš, ostale je treba pa pomit;) V pomaščenem modelu pečeš 30-35 min. pri 180°C.


KREMA

- 400 g pasirane skute (jaz sem dala več;), Vipavska polnomastna je definitivno najboljša za sladkarije!)

- 80 g sladkorja

- 50 ml pomarančnega soka (pazi, da ni not pešk)

- lupinica 1 bio limone

- 400 ml sladke smetane

- 6 listov želatine ali ekvivalent želatine v prahu (jaz mislim, da sem kombinirala, ker nisem imela dovolj listov)

- Po želji še sladka raztopina (jaz ne napojim tort s tem, ker se mi zdi biskvit dovolj sladek, rajši prepojim kar s sveže stisnjenim pomarančnim sokom) in/ali rum (tega ne dam, ker mam malecke;)

- okraski: v mojem primeru so bili to praženi lešniki, lahko so katerikoli drugi oreški, in pa kandriana limonina lupinica (glej spodaj:) Vetrce lahko nabrizgate iz kreme, če delate vse tik pred zdajci ali pa s smetano, če ste torto končale že prej, pa manjka samo še okras.


Za kremo namočimo želatino v hladni vodi in jo raztopimo v pomarančnem soku, smetano stepemo. Skuto zmešamo s sladkorjem in na drobno naribano lupinico, dodamo pomarančni sok z želatino (priporočam, da najprej vanj vmešate žlico ali dve skute, da se dodobra shladi) in vse skup narahlo ampak dobro zmešamo s stepeno smetano.


Biskvit razrežemo na 3 plasti, jih po želji napojimo, namažemo s kremo vsako plast in na koncu še celo okoli in okoli, pogladimo in damo v hladilnik, da se zadeva strdi. Na strjeno potem nanesemo še grobo narezane pražene lešnike/mandlje/..., jo okrasimo s smetano (ker zdaj bo krema že strjena in se ne bo tako lepo brizgala) in kandirano limonino lupinico.

N pravi ...

joj, tudi meni so se pocedile sline. Imaš res polno takih fajn idej.
verjetno se bomo tudi mi zaradi tebe večkrat spravili kam od doma.

Hvala

Anonimni pravi ...

Hvala za recept za malinino torto! Se jo lotim čez vikend in poročam :).

Anonimni pravi ...

ronja, ti si nora! :) odlicne ideje imas in hvala ti za tale blog - vsake toliko casa ti kako idejo z veseljem ukradem in v zivljenje spravim :)
metulj333