23 februar 2011

Eclerji

 Zadnjič je beseda nanesla na Pariz in ker imava nanj tako lepe spomine, ki jih verjetno še nekaj časa ne bova mogla podoživeti na kraju samem;), sem si zaželela prenest delček Pariza sem. Kako drugače bi to naredila, če ne s hrano? (Saj me poznate...) In s katero drugo hrano, če ne s sladkarijami, po kateih so znane Pariške slaščičarne? (Mimogrede, v Parizu sem bila visoko noseča in že nenoseča sem zelo sladkosnedna...verjetno mi ni treba dalje razpredat;)...)
 Zato vam danes "predstavljam" eclerje: v bistvu zelo enostavno pecivo: za osnovo je kuhano testo - to testo je meni strašno simpatično, ker se res iz tistih nekaj najbolj osnovnih sestavin (moka, maslo, voda - ne gre bolj enostavno;) naredi najprej taka pacasta zmes, potem pa gosta kepa, ki se čisto odlepi od sten,... skratka čarovnija:). Pa to še ni vse: ko v malenkost ohlajeno testo vmešaš jajca, nabrizgaš z okroglim nastavkom (ali z vrečko, ki si ji odrezal/a en kot ) paličice in daš pečt, vse skupaj tako lepo naraste in poprej male paličice zavzamejo naenkrat cel pleh! Še enkrat čarovnija:) Vsaj za take otroke kot sem jaz;)
Ko so eclerji pečeni in ohlajeni, jih prerežemo (jaz jih še vroče, da se prej ohladijo, ampak to se baje ne sme, ker naj bi skup padli - meni do zdaj še niso, ne vem, me majo očitno radi;) in vanje samo nabrizgamo odišavljeno in sladkano stepeno sladko smetano z zvezdastim nastavkom (priporočam, da imate dve vrečki, da vam ni treba ene vmes umivat, ampak to je ekstra za lenuhe kot sem jaz, hehe). Zapremo eclerje (narahlo, da ne stisnemo smetane ven) in jih po vrhu premažemo s čokoladno glazuro (lahko samo čokolada, meni je všeč, če dodam še malo maščobe (margarina, maslo ali olje), da je glazura mehkejša - se tudi lažje je potem). Pri glazuri in smetani ne šparat, to je hrana za uživat, pravi ecler mora bit rahel, slasten, čokoladen,...

Seveda obstajajo še druge variante: z vanilijevo ali čokoladno kremo namesto smetane, pa namesto čokoladne glazure je lahko karamelna, itd... Ampak "princip je isti, sve su ostalo nijanse", če citiram Đoleta;)...

Dober tek!

4 komentarji:

Skuštrana pravi ...

O, eklerji...zadnje dni se jih dobesedno nažiram, ampak kupljenih. Ko ulovim malo časa jih spečem po tem receptu :-))

Anonimni pravi ...

Aja, prej sem spraševala glede Eclerjev - zanima me še, če lahko namesto masla uporabim margarino, ker je naš mulček alergičen na mleko in mlečne izdelke.

Še enkrat hvala.

LP, Urša

veri pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.
veri pravi ...

Urša, lahko uporabiš margarino, seveda. Gre tudi z oljem, samo je vse skup malo bolj hecno. Margarina pa komot.
Kar se tiče priprave testa do pekača: maščobo (v tvojem priemru margarino) flikneš v vodo in vse skup zavreš (ali pa stopiš maščobo v vreli vodi - to je hitrejša varianta, če imaš vodogrelec) in v mešanico (strokovno rečeno je to emulzija, hehe)sesipaš moko, vse skup mešaš in zdaj si tam, kjer dobiš poc;). Kuhaš to zadevo na malem ognju in se bo zadeva zlepila v eno kepo, ki bo odstopala od sten lonca in se nagnetla okoli tvoje kuhle. No, takrat je to gotovo in stvar ohladiš, da ti ne bi jajca zakrknila, ko jih boš umešala not. Ko je dovolj hladno (torej toplo, ampak ne 60°C, kjer beljakovine zakrknejo) umešaš jajca, enega za drugim in vsakič res dobro premešaš, predno daš naslednje jajce. To je najlažje naredit z mikserjem, ki ima stojalo (ne vem, zakaj ljudje nočejo uporabljat stojala za mikser, pa je tako super stvar!)
Ok, zdaj imaš testo gotovo in ga lahko nabrizgaš v palčke (za eklerje) ali pa enostavno z žličko narediš kupčke (za princeske) na pekač (daj dovolj narazen, te zadeve res narastejo!) in daš pečt v dobro segreto pečico.
Tojeto, bi rekla naša Lejli;)