07 februar 2011

Družinske aktivnosti

 V objavi o izletih je bilo veliko idej, kam lahko gremo v naravo ali športat ali pogledat kake kulturne zanimivosti... Vendar to še ni vse, kar se skriva v najini beležki. (Za ta vikend smo imeli strašne plane, pa jih je Ronjina vročina sabotirala in nismo mogli nikamor! Tako lahko samo sanjam in pišem o tem, hehe, medtem ko ostali spijo in si nabirajo moči:). Kaj torej še lahko počnemo, da je zanimivo in luštno?

DRUŽABNI DOGODKI:
- otroški bazar: to je prireditev na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, jeseni, letos bo od 8 do 11. septembra, dogaja se marsikaj in vsaj kaj je zanimivo: mojima malima so bili najbolj všeč gasilci:) (očitno padata na uniforme, hehe, tega nimata po mamici;) Več o njem tukaj.
- praznovanje otroških rojstnih dni: priznam, da 1. in 2. rojstnega dne nismo pri nobeni praznovali v nekem večjem številu, ker ni imelo smisla, ampak od 3 leta dalje pa je praznovanje s prijatelji, s pravo lepo torto, raznimi igrarijami, doma narejenimi vabili, itd... obvezno. In seveda je obvezno, da pripeljemo otroke na rd, na katere so povabljeni (če so zdravi, seveda).
- igre brez meja v vrtcu: tudi to smo bili in je bilo prav fajn, čeprav noben od nas ni ravno ko riba v vodi v preveliki množici. Ampak je čisto fajn, da se spoznamo tudi starši in da se otroci vidijo tudi popoldne
- novoletno druženje/okraševanje igralnice v vrtcu: na srečo imata malidve obe zelo fajn vzgojiteljice, ki se jima da ukvarjat še z vsemi takimi "izven" aktivnostmi:) Pri eni sem bila jaz, pri drugi pa oči, sva si malo razdelila, hehe.
- Miklavžev sprevod in sejem v Lj.: smo šli in je taveliki že zelo dogajalo, tamicena pa se je bolj bala Miklavža kot parkljev, hehe (my kind of girl, I guess;) Kdaj in kje, je vsem jasno: 5.12. v središču Ljubljane in verjetno tudi po drugih mestih.
- sprevod dedka Mraza in lutkovna igrica in čarovnik: to vse se dogaja decembra na Prešernovem trgu in vse smo bili, vse jima je bilo všeč in sta z veseljem gledali; še zdaj čarata roke in noge, ko se preoblačimo, hehe. Pa dedka Mraza se ni nobena od njiju bala:)
- sejem sladoleda tudi na Gospodarskem razstavišču v Lj. To gremo vsako leto s prijatelji (super družinica s fantkom, 1 mesec starejšim od Lejle, ki je čisto nor na Ronjo - in obratno), je že tradicija:) Fajn je videt toliko sladoleda sredi zime, te malo potolaži, da bo konec mraza nekoč, hehe.

Kaj nas še čaka?
- Pikin festival: vsako leto hočemo it, pa ga vedno zamudimo: ali spregledamo ali je pa katera bolna. Letos sem si že zdaj označila na koledarju - 18 do 24. september. Več o njem tu.
- Waldorfski sejem: raj za malčke, žal pa smo ga do zadnji dve leti zamudili. Ampak sem bila sama in sem videla, da je res luštno poskrbljeno za otroke in letos gremo 100%. Je pa že novembra! Tu se jaz vedno zafrknem, ker mislim, da je decembra in potem nekje vidim, da je že bilo!
- Lunin festival: tudi nujno, vsi hvalijo, videla od daleč, ko sva bila še "double" - torej brez otrok;) Pa tudi je vedno nekaj vmes prišlo, ampak letos nam ne uide! Mislim da je bil lani celo 2x - junija in septembra, nisem pa ziher. To je njihova uradna stran, vendar trenutno ni nobene info o tem, kdaj bo letos.
- sneženi gradovi Kralja Matjaža na Koroškem: letos so jih že naredili prjšnji vikend, smo hoteli it že takrat, pa je mala zbolela, smo hoteli it včeraj, pa je spet zbolela... Ampak upam, da nam jih uspe it pogledat, predno se stopijo. Tukaj so.

VRT:
No, tu smo bili pa pridni - po očijevi zaslugi, seveda, on je pri nas usekan na vrt:) Jaz sem tu bore malo prispevala:
- sejali smo semena za sadike
- sejali smo zelišča za na balkon
- pikirali smo sadike v večje lončke
- sadili sadike na vrt
- oči je tudi plel, meni ni bilo treba:)
- pobirali smo pridelke (tudi babičine:)
- odpihavali smo luščine amaranta (nimate pojma, o čem govorim, ne? no, saj boste kmalu izvedeli;), no, to smo res delali vsi 4je, hehe.
Nismo pa imeli priložnosti delat:
- venčkov iz čebule in česna, ker pridelek ni bil tako obilen;)
No, pa da ne boste rekli, da nisem čisto nič naredila, nekaj sem pa le prispevala, tisti bolj "crafty" del:
- lani sem naredila oznake za sadike
- letos pa "semensko banko" za letošnja semena
Kaj še nameravam?
- naredit semensko banko še za lanska in predlanska semena
- naredit še oznake za na vrt

HRANA:
Kot že vrabčki in siničke čivkajo, pri nas zelo radi jemo. Vse. Kar je fajn, ker je tako zelo fajn kuhat:) In imamo nek "kult hrane" v naši družinici;). Veliko se vrti okoli hrane, od načrtovanja, kaj bomo jedli in pisanja spiskov, kaj rabimo zato iz trgovine, do seznamov, kaj imamo za eno zelenjavo doma in jo je treba porabit, pa do nabiranja hrane v naravi in predelave in skladiščenja hrane v raznoraznih oblikah... Torej, kaj lahko delate z malčki, da jim je zanimivo, da se naučijo, kako je kaka stvar narejena, pa da so še siti (in ne sitni) potem?
- paradižnikove omakice: če mislite, da sem jaz usekana na paradižnik, bi morali videt samčka! On ima več kot 30 sort paradižnika, če se ne motim! In tamalidve, ki jesta paradižnik kot jabolko! (tega še nisem videla pri nobenem otroku, celo pri odraslem zelo redko, ampak onidve sta res usekani na paradižnik! tudi surov!) No, ampak ko dozori, ga je treba nekak uskladiščit in paradižnikove omakice (z olivami, baziliko, inčuni,...) so krasna ideja za tista hitra kosila sredi zime, ko se ti nič ne da ali nimaš časa in samo vržeš gor ene testenine in pogreješ omakico in kosilo je nared! priporočam! letos jih bomo tudi delali!
- kruh: ne vem, če obstaja otrok, ki mu peka kruha ne bi bila zanimiva. No, tudi če obstaja, mojidve nista med njimi! Mi ga velikokrat pečemo, pa jima je vedno všeč:) Ko boste pekli kruh z otroki, dajte vsakemu košček testa, da ga oblikuje po svoje. Ne popravljajte, naj bo čisto zverižena čudna čaka/kepa... Potem ko se speče, dajte vsakemu otroku njegov kos in sreča bo popolna!
- rojstnodnevne torte: težko je opisat srečo, ko oblikuješ nekaj, kar si otrok zaželi, točno tako, kot je hotel... in če lahko zraven še pomaga... in preizkuša mase, iz katerih oblikuješ figurice... je sreča popolna! (vsaj pri nas masa, iz katere onidve oblikuje, vedno čudežno izgine;) Skratka, torte so "must".
- testenine: mojima malima je neverjetno fascinantno, kako iz moke in jajc (ali vode) narediš kepo testa, ki jo lahko na tanko razvaljaš in razrežeš na rezance ali plošče... Objava o tem pride v kratkem, da se boste lahko na lastne oči prepričali, da se splača delat domače testenine, tudi če ne upoštevate neprimerno boljšega okusa. Tudi vredno več repriz letno;)
- nabiranje robidnic: to je bilo na morju dnevna aktivnost - čim so dozorele, je bilo treba it vsako jutro po robidnice:) Malidve sta jih imeli rajši kot karkoli drugega! Naredili smo tudi robidnični sladoled in tik pred prihodom ladje nabrali še dve veliki posodi robidnic za domov, ki smo jih tu zmrznili in potem sredi zime naredili eno slastno pito, ki jo boste tudi v kratkem lahko videli. Jasno, da jih bomo nabirali vsako leto:)
- luščenje graha: no, to je bila spet ena zabavna družinska aktivnost. Če nimate svojega vrta, lahko grah v strokih kupite na tržnici in ga doma izluščite - tak je še posebej sladek in tudi za otroke je po moje zanimivo, da vidijo, kako te zelene kroglice v resnici rastejo...
- nabiranje čemaža, kar ste videli že v tej objavi, samo eno slikico sicer, ampak je bilo tako fajn, da smo šli večkrat in zdaj imamo svoj "plac", kamor bomo redno hodili vsako leto, hehe. Navsezadnje je vsak razlog, da se spravimo v naravo, fajn.
- nabiranje kostanja in gob, o čemer ste tudi že brali tukaj. To bo seveda vsakoletna tradicija, ker je pač nabiranje kostanja in gob nujno za noramalno otroštvo, hehe.
- kandiranje vijolic in citrusov: pri vijolicah sicer ogromno dela, vendar se je splačalo! Citruse bom definitvno še kandirala, vijolic pa letos verjetno ne - se mi ne da vsake mazat in sušit;)

Kaj nam lani ni uspelo in čaka na letos in naslednja leta?
- marmelade: lani jih nismo nič vkuhavali, letos moramo vsaj nekaj, da vidita, kako se to dela. Meni je bilo to vedno fajn, ko sva z očetom kuhala marmelado (edino ko sem študirala mi je narobe hodilo, ker so jagode in marelice (teh dveh se pri nas največ poje) pač zrele ravno med izpitnim obdobjem - ampak izpite sem vseeno vse naredila, tako da se je očitno splačalo, hehe)
- nabiranje in sušenja začimb: origano, majaron, bazilika, drobnjak, petršilj,... letos smo jih nabirali za sproti, večjih količin pa ne (na srečo nas zalaga babica, hvala, bica!) Letos pa upam, da nam bo uspelo it na morju na kak daljši izlet in tudi doma kam nabirat raznorazne začimbe. Kajti pica z divjim sredozemskim origanom je enostavno nekaj čisto drugega... pa ne samo pica... Pa upajmo, da bodo tudi naše začimbice bogato zelenile in bomo lahko shranili precej tega:)
- nabiranje čajev: lipa, bezeg, kamilice,... vsako leto si rečeva: letos pa moramo it, pa nam navadno vedno zmanjka (nočeva nabirat ravno ob cesti, zato se moramo nekam dlje zapeljat...)
- šabesa in ocvrti bezgovi cvetovi: letos moramo najt en neomadeževan bezeg, da bo ljubi samček poizkusil ocvrte cvetove, ker sploh ni vedel, da to obstaja. Pa šabeso moramo naredit, ker je to pač ena taka tradicija... lani nama ni uspelo, sva pa dobila šabeso od prijateljice, tako da sem naredila bezgov sladoled s kandiranimi vijolicami - a to šteje?;)
- točenje medu, ko bomo imeli čebele
- kompot: to smo delali ko smo bili mali in bi rada tudi zdaj - lani ni zneslo, nas pa babi zalaga s krasnimi domačimi kompoti - hvala, babi!
- luščenje in pečenje bučnic: moramo seveda najprej pridelat dovolj velikih buč zato:)
- rezljanje hrane: to bo bolj za mojo dušico;) Sem malo usekana na to, da hrana tudi izgleda dobro, čeprav se za vsakodnevno kosilo ne morem vedno tako potrudit... Ampak vsaj kdaj pa kdaj pa bo ja šlo!
- rumov lonec: naju čaka v kleti že nekaj let, da ga končno uporabiva! Navijajte zanj, da bo letos njegovo leto, hehe.
- liker tete Pehte: tudi ta ideja čaka že kar nekaj let, pa se na te žgane zadeve nikoli ne spraviva, ker nisva ravno navdušena nad alkoholom... Ampak je pa zanimivo in bi rada poizkusila:) Pa razdala za darila za novo leto, recimo;)
- nabiranje borovnic: lani jih baje ni bilo veliko in se nismo spravili, sta nam jih pa prijazno nabirala babi in deda - hvala!
- nabiranje regrata, kopriv,... no, koprive je oči sicer nabral za njoke, vendar bi jih rada še večkrat, za več receptov, ker so fajn zelenjava. Regrat sva dobivala od babi in deda, vendar ga bomo letos vseeno tudi sami kdaj šli nabirat, pa mogoče še mi njima kaj prinesli, da se odkupimo:)
- sušenje zelenjave: za kakšno suho mešanico za juhe prav pride
- suhe jušne mešanice: iz suhe zelenjave in ostalih dodatkov je prav fajn stvar za v službo, za darila,...
- pesto: letos na morju NUJNO! Tam je dovolj bazilike, moramo vzet s seboj še pinjole in dovolj parmezana... Njamsi!
- hišica iz medenjakov: to bi rada, da postane naša tradicija decembra... Se mi zdi, da bi bilo otrokom to všeč...
- kandirana jabolka: tudi še ena bodoča (upam-da) tradicija na 25.12., ko se je rodil Newton - njemu v čast, ker mu je jabolko padlo na glavo (pa naj še kdo reče, da ateisti nismo iznajdljiva bitja in da se ne da združit tradicij;))

Kaj vse pa vi počnete?

PS: no, danes je bila mala že ok in smo lahko šli s kolesi do in potem peš okoli Koseškega bajerja - luštno, čeprav je bila gužva.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Čudovite ideje, se mi kar sline cedijo. Kaj pa mi počnemo, poleg določenih, že zapisanih domislic:
-nabiramo smrekove vršičke za sirup
-mali najraje pomaga pri peki bureka (špinača/belisir, ali pa naribane bučke, korenje in kisla smetana). Enkrat pa sva pripravila zelenjavne, mesne in sirove žepke iz listnatega testa (nujno jih moram spet)
-obisk kmetije, kjer otroci lahko vidijo kje kokoši nesejo jajčka, pomagajo pri hranjenju živali (najbolje je gledat prašiče, ker tako žmohtno žvečijo:))
-drugače pa definitivno obisk gozda in nabiranje vsega kar se da uporabiti - tudi storže in želod, čisto tako za igranje.