06 december 2022

Decembrski živ-žav

Vsako leto imamo kar nekaj decembrskih tradicij: škratki skrivački se skrivajo in polnijo tovornjaček (adventni koledar) z raznozarnimi dejavnostmi, ki jih potem skupaj naredimo ali kakšnim malim darilcem, povezanim s tem (recimo prinesejo pisala za pisat dedku Mraz itd...) in 5. decembra je v tovornjačku vedno "karta" za Miklavžev sprevod. Letos je doberšen del družine (vključno z mano) bolan, zato je oči odpeljal na sprevod samo zlatolasko (ki se je odločila žrtvovat trening za to), vendar ga žal nista videla - ali sta bila prepozna, ker se je hitreje zaključil ali pa je odpadel, ker je deževalo, ne vem. Vseeno sta se vrnila s polno vrečo dobrot, saj sta se ustavila v trgovini:). Sprevoda torej nihče ni videl, ampak Miklavža pa to k sreči ni ustavilo (je pa baje spekel parklje kar pri nas, saj je deževalo in bi se na poti že čisto razdišali...)
 Vsako leto nam namreč Miklavž (prva leta je bil Miha Klavž, temnolaskina pogruntavščina:)) prinese parklje iz testa... Preizkuša recepte in napolni nogavice s pomarančami, mandarinami, pečenimi parklji in kakšno malenkostjo...
Pa seveda prinese tudi kako vrečko ali škrnicelj suhega sadja in oreškov - in seveda se tu vtaknejo škratki, naši zimiski škratki skrivački, ki decembra nosijo darilca v tovornjaček in se skrivajo po hiši. Danes so se skrili v kuhinjsko omaro, na polico s suhim sadjem in oreški in si jih kar precej privoščili. Pa še parklje mlatijo!
O teh naših nogavicah sem že pisala, je pa po 15 letih še vedno zelo zelo priljubljena tradicija z okraski - na zavihek škornja namreč vsako leto vsakemu članu naredim nov okrasek, ki si ga izbere - nečesa, kar mu je zaznamovalo leto. To je lahko karkoli - logo gimnazije za novopečeno gimnazijko, hobotnica za očija, ki je letos prvič ujel hobotnico (jih je pa zato zdaj toliko več), drsalka za zlatolasko, ki se je lani navdušila nad drsanjem, dobila od dedka Mraza drsalke in letos hodi drsat in seveda mali ne bi bil mali, če ne bi izbral neke čudne ribe (škaram), ki jo moram spet googlat, da si bo vsaj malo podobna. Tule si jih lahko pogledate pred leti, zdaj so že precej bolj polne okraskov, ki morajo bit vsako leto manjši, da jih spravim gor:D. Nisem si namreč mislila, da bo tole tako priljubljeno še pri najstnikih... Sem mislila, da jim bo zdaj že vse preotročje, pa sploh ne! Če kdo želi uvest kako tako tradicijo, tule je malo napisano, kako jih naredim, pride pa še en video navodilček v kratkem:).

Da ne bi pozabili, kaj si je kdo izbral katero leto, sem začela vse to pisat v zvezčič, ki ga hranim kar med temi nogavicami (pa vrvico za obesit nogavice tudi) - tako je vse pripravljeno, ko jih je treba postavit:). In čez 10 let, ko nihče ne bo več vedel, zakaj se je šlo, se bomo lahko smejali stvarem, ki so nam bile zdaj tako zelo pomembne;).

Ni komentarjev: