27 december 2016

Ljubezen ima mnogo obrazov

Ta čas je tako moderno govorit o ljubezni in kako ima veliko obrazov... In potem vedno vidiš ene in iste podobe ene in iste romantične ljubezni in oglaševalcem se zdi, da so strašno originalni, če pokažejo različno stare pare in pare, kjer je eden od para druge rase, včasih sta celo istega spola in to je res višek raznolikosti... in to je potem "drugačna ljubezen" ali kaj?:D Kot da se imajo oni drugače radi kot dva belca/hetero par. (Vedno je pa drugi v paru bel, ste opazili?;) Nikoli nisem videla v reklami para aziata in črnke ali obratno - ok, tudi v reali zelo redko, priznam, ampak tu je in enih in drugih zelo malo... Ali pa dveh zaljubljenih Kitajcev istega spola (ki jih zna bit zdaj več, ker je tam trenutno manj žensk). V vseh reklamah se smejijo, držijo za roke in poljubljajo. Kot da je samo to ljubezen! Temu se reče bit "brez domišljija"!
No, ampak ljubezen ima RES veliko obrazov! Ne obstaja SAMO romantična ljubezen, kakor je fajn in luštna, ampak NI edina! Ljubezen do otrok je gonilna sila evolucije, vsaj toliko kot romantična;) (ok, samo pri višje razvitih, ki čuvamo svoj zarod, ampak vsak se vsaj malo potrudi skrit svoja jajčka, da jih ne požrejo). In ljubezen do narave nas bo mogoče rešila, da ne zasvinjamo celega planeta...
 
 In niso samo objemi in poljubi izraz ljubezni. Ljubezen je včasih, da nekoga prisiliš, da naredi, kar je dobro zanj. Da mu/ji poveš, kje ga serje, čeprav bo jezen/a nate. Ker se ti zdi vreden/a tega. Da slišiš, ko ti on/a to pove. Ker veš, da te ima rad/a in ti hoče dobro. Da privoščiš srečo/službo/otroke/karkolipač drugim, tudi če je/jih/ga ti (trenutno) nimaš.
Da ne pustiš posekat smreke Zelenke, ki jo ima tvoj otrok tako zelo rad (tudi to je njegova ljubezen;) in se zmeniš s sosedi, da jo pustite - hvala, lubi (in da daš prej ocenit verjetnost, da bi se podrla, ker imaš rad drugega soseda in mu nočeš razbit bajte, če bi padla;).
Ljubezen je, da kdaj rečeš, da ne moreš več, ne da teraš dalje in te pogrešajo, ko te ni več. Da si iskren in priznaš otrokom, da si danes siten in rabiš mir. Da delaš nekaj skupaj, tudi ko se ti ne da (ampak lahko;). Da si vzameš čas za stiskec, ko ga kdo rabi. Da zaupaš ljudem, da hočejo bit še boljši in da jim pomagaš it čez njihove omejitve - otroci super sprejmejo nasvete, starejši malo slabše, ampak za prave se splača potrudit;). Včasih se zato skregaš. Če je ljubezen, bojo ostali in bo vsak nekaj od tega potegnil (vsaj večinoma, no;), če je ni, potem itak nima veze, tudi če se skregaš;).
 Ljubezen je, ko skupaj pišeš dedku Mrazu...
 Ko se zahvališ nekomu, ki ti je kako pomagal. Luštno je dat in luštno dobit:). Meni je recimo vratar/varnostnik v osnovni šoli ogromno pomagl, ker je edini, ki dejansko pozna otroke in vsekakor najbolj ve, kje je kdo (in kdaj kdo pride, kar gre nekaterim zaposlenim v nos:D). In sem bila vesela, da pazi naše vražičke, zato sem mu naredila tegale iz Fimo mase;).
 
Ljubezen je, ko spečeš torto s "tisto" figurico gor... Kakorli, kar je malo več, kot bi bilo treba, zato, ker imaš nekoga rad. Ker se imamo v resnici bolj radi, kot si upamo pokazat. Ker smo sicer čudni (kar je čisto luštno bit, take it from the one who's tried;) Ampak otrokom jo je res lahko. Začnite pri njih in potem počasi gradite dalje;). In boste videli, da ni nič strašnega, če se kdaj skregaš in da je to včasih najboljši način, kako nekomu pokažeš, da ti ni vseeno... Ker z vljudnimi frazami še nihče ni začutil ljubezni;)... Kot so peli Bijelo dugme: "Ima neka tajna veza..."

In če ste sami te praznike, se ne pustite prepričat, da je to isto kot bit "brez ljubezni". Bit samski ali brez partnerja ali stran od njega itd... je lahko splet naključij, ljubezen pa vseeno lahko imate:). Ker ljubezen niso samo poljubčki in čokoladice v srčkastih škatlicah in vijolične krave, ki dregajo ljudi vsevprek (v resnici bi vsi prav veselo odskočili, če bi kaka resnična to naredila:D)... Ljubezen je včasih divja, ima spačen obraz in glasno kriči. Ker ji ni vseeno ali pa ker je tako strastna, odvisno od dneva/noči;). 
 Ne pustite se prepričat, da to, kar imate, ni dovolj dobro, ker ni podobno pocukrani reklami. To, da svojemu 120 kilskemu dragemu ne servirate čokoladne torte, ampak dietni štrudel, je tudi ljubezen;). Samo da je ne pokažejo v reklami, ker nobenemu ni všeč gledat odrekanja, ker kreganje ne izgleda lepo, itd.... To, kar imamo, je več, ker je resnično;) Lahko pa dietni štrudel zvijete v srček, tako za praznike;). Ali pa rajši ne, ker potem ne boste naredili celega pladnja, da bi jedli še vnučki;).

Imejte lepe praznike, kdor ima dopust in srečno novo leto vsem! Za naju je bil ta božič najlepši od vseh, ker smo bili tam, kjer smo si najbolj želeli bit (pri dediju, na primorskem, na toplem, brez megle, zunaj,...) in delali to, kar smo si najbolj želeli (akrojogo, ribarili, drsali, itd...:).  Brez obiskov, brez daril (ker ta prinese dedek Mraz), brez stresa, brez pojedin in celo brez prenajedanja... Včasih takoooo paše. Da se malo napolniš pred/po praznikih...

Ni komentarjev: