27 maj 2015

Čmrlji

Ja, res je, imam kronično premalo časa za svojega alfa samčka (sploh takrat, ko sem to pisala, zdaj je že neprimerno boljše in počasi on nima več toliko časa zame - iz istega razloga - lubi, navijam zate!). Ampak kadar pa kaj res rabi, pa vseeno vse spustim iz rok:). Kot večinoma že veste, je on rahlo udarjen na čmrlje - čmrlji so zakon! In ker so tako zelo fajn, se je Pošta Slovenije pred leti po letih prepričevanja odločila, da bo izdala znamke z različnimi čmrlji. Pri tem je veliko pomagalo Društvo za alternativne opraševalce (beri: vse, kar ni domača čebela;) in seveda tudi "the one and only".

Res, da jim svojo neomajano ljubezen izkazuje na malo čuden način (tole zgoraj je ena tanatocenoza...), ampak jih ima v resnici zelo rad (ne, na srečo nam, Homo sapiensom, drugače izkazuje ljubezen, hvala za skrb;)... No, ampak dejansko so tile osebki umrli z razlogom, da bojo njihovi sorojaki lažje živeli, ker tako pač delujejo biološke raziskave. Ker si ljudje boljše predstavljajo, če jim pokažeš v živo in ker v znanosti rabiš dokaze. To je za vse tiste, ki se sprašujete, zakaj bi bilo to dobro počet;). Na to temo so naši kolegi naredili eno fajn parodijo "Biologija - veda o življenju?" pa je žal nikjer ne najdem.

Seveda je pa treba tele čmrljčke tudi primerno označit, da ljudje vejo, koga gledajo in zato je najljubši alfa samček izbral čmrlje vrst, ki so zastopane na znamkah in še nekaj drugih zanimivih in jih razstavil na otvoritvi.
In pri tem je rabil mojo malenkostno pomoč: napisat in izrezat oznake in vse skup razporedit, da izgleda približno urejeno:)
Tule in tule pa si jih lahko pogledate na znamkah in naslednjič ko boste pošiljali pisma, nalepite tele kosmatinčke gor:) Mogoče jim s tem pomagate, da se bo kdo zavedel pomena, ki ga imajo v naravi (opraševanje, tudi tistih rastlin, ki jih ostale čebele ne morejo in tudi tam, kjer je premrzlo za večino drugih opraševalcev), sicer pa bojo vsaj narisali nasmeh naslovnikom na obraz, kar je pa tudi nekaj;). In če poznate kakšnega zbiralca znamk, mu vsekakor prinesite tudi te:). 
In poglejte, ko bodo začeli letat okoli, a niso luškani debelušni kožuščkasti brenčalčki?
In lahko naredite/postavite doma tudi kak čmrljak ali pa hotel za solitarne čebele - ne pikajo, no, so prijazne, veliko manj napadalne od domačih... Če koga zanima kaj več o tem, kako to naredit, pa seveda na dan z vprašanji:).

Ni komentarjev: