petek, 16. januar 2015

Barometer

Čaka nas deževen vikend in čeprav bomo sami tokrat precej leteči (dop. gremo na lutke, pop. gre pa zlatolaska na en rd), bo skoraj gotovo vsaj kdo od vas ostal doma, na suhem in toplem, kar bi bila tudi moja izbira, če bi lahko čisto prosto izbirala:D. Vem, da ste nekateri ultra pridni ljudje, ki greste vsak vikend, ne glede na vreme za cel dan ven z otroki, ampak sprijaznimo se, da vsi pač nismo taki;). Urca, dve, ok, tri ajde, potem je pa fajn prit na toplo in se posušit, ker vsaj meni v tem času vsaj en otrok v vodo čofne:D. (ja, mi gremo vedno nekam, kjer je voda, če je ni, jo pa najdejo, pa če dežuje, je itak povsod kaka voda, da se not okopaš;).
Zato ena ideja, kako preživeti deževen vikend z otroki, da bomo vsi skupaj lažje počakali  sonce in bomo lahko spet cele dni zunaj...Kaj boljšega, kot barometer? Na naše veliko presenečenje, je deloval boljše kot pa vremenska napoved:D!
 Mi smo ga delali na morju, ko je bilo tudi tako kilavo vreme in sem se naveličala vprašanj, kdaj bo spet sonce in če bo jutri še dež itd... Smo naredili barometer in sem jih lahko ob njihovem poizvedovanju samo poslala pogledat - pojma nimam, poglej, kaj kaže! (kdor je dalj časa na tem blogu z mano, že ve, da se iz te moje lenobe rodi precej projektov:D).
Zato so te slikice tako morsko obsijane in mi delajo skomine, ker je na morju tudi slabo vreme veliko lepše kot doma. Ampak delovalo je tam in upam, da bo delovalo tudi doma:)
 Kako naredimo barometer in kaj rabimo?
- steklen kozarec za vlaganje ali kaj podobnega (boljše je, če nima takega fensi roba, ker je lažje odčitavat, ampak mi smo meli pač samo to)
- ravnilo
- selotejp
- slamico
- košček plastelina
- obarvano vodo - v našem primeru jedilne barve, bom razložila zakaj ravno te;)
 Torej: najprej nalepite na kozarec ravnilo, zgnetete plastelin in pripravite slamico:
 V kozarec vlijete par kaplic jedilne barve (ali temperke, če vam ni problem, če vaš otrok popije malo tempere;) in natočite vodo par cm visoko (naj sega vsaj do ravnila).
 Zdaj pride najbolj triki del:, kjer pride prav dejstvo, da barva ni strupena;): vstavite v kozarec slamico in z usti potegnete nekaj te obarvane vode v slamico, ter jo hitro hitro začepite s plastelinom, tako da sega voda v slamici nekje do polovice slamice. Ves čas naj slamica ostane potopljena v vodo. Najlažje to naredite, če vodo potegnete čisto do konca, fino stisnete s prsti konec slamice in z zvočno hitrostjo začepite še s plastelinom. Je treba bit en mičken spreten pri tem, ne obupajte v 3. poskusu, ok?;) Se splača:).
Potem slamico samo še dobro pritrdite na steno,kozarca, tako da se ne bo mogla premaknit (glede na ravnilo) tudi ob premikanju kozarca ne - ker otroci bojo kozarec premikali, o tem ni dvoma;) Slamica naj seveda ostane ves čas potopljena v vodo v kozarcu).
Narejeno! Zdaj lahko odčitate, koliko kaže (torej na ravnilu odčitate, do kod sega voda v slamici) in si zapišete rezultat. Otroci si znajo sami narisat tabelo, če jim date en kartonček od napolitank, ki ste jih pravkar zmazali, recimo;). Ali pa od škatle od biotestenin, če vam je to bližje;). V enem stoplcu imajo dneve, v drugem pa odčitane cm. Začetna številka ni pomembna, lahko je karkoli, saj nas zanima samo, kako se bo spremenila:

* Recimo v našem primeru je voda v slamici segala do 7 cm na ravnilu. Naslednji dan je voda segala do 6,2 cm, kar pomeni, da se je voda v slamici spustila, ker se je zračni pritisk znižal. Zrak namreč pritiska na vodo v kozarcu in če jo bolj pritisne dol (visok zračni pritisk), potisne vodo v slamici navzgor - torej bo lepo vreme. Če se zračni pritisk zniža, "spusti" vodo, da se nivo vode v kozarcu malenkost zviša (vendar tega ne moremo videt s prostim očesom, ker je na veliki površini to premalo, pa še izhlapevanje svoje naredi). Iz slamice pa voda ne izhlapeva in se mala sprememba bolj pozna, ker je manjša prostornina, zato te razlike hitro vidimo:). 
Sem zakomplicirala, ne? No, nisem ravno učitelj fizike, ok?;) Glavno da veste, da če zrak bolj pritiska na vodo v kozarcu, bo ta voda potisnila vodo v slamici gor in bo lepo vreme. Ko se je recimo voda v slamici povzpela na 8, smo bili vsi srečni, ker je bilo potem res  lepo vreme:).
Začetna številka pa nima veze, samo da imate dovolj manevrskega prostora - če bo voda v slamici v nivoju vode v kozarcu, boste težko odčitali kaj pametnega.

PS: Poskus je iz knjige Nore naprave in sijajne zamisli, v zbirki je še Smešna znanost in osupljivi eksperimenti in še Zvite žice in iskriva vezja od moje najljubše založbe - TZS, vendar ne vem, če se jo še dobi. So pa vse tri luštne knjigice:) V principu mišljene za starejše otroke, vendar se mi zdi, da sta vsaj prvi dve čisto ok tudi za predšolske - pač tamalčki še ne bojo razumeli vseh principov delovanja, kar pa ne pomeni, da se ne bojo zabavali zraven;). 5 letniki pa se mi zdi, da že čisto razumejo, če jim pokažeš:).

Ni komentarjev: