01 december 2014

Prijazni škratki skrivalčki

Lani sem izvedela, da obstajajo škratki, ki cel december uganjajo norčije, medtem ko mi spimo in jih zjutraj najdemo v raznoraznih pozah, kar mamice pogosto ovekovečijo na slikah, da se lahko še ostali režimo, kaj vse ušpičijo škrati:). V originalu je sicer zadeva bolj rigorozna (itak;): "Elf on the shelf" je škrat, ki ga otroci vidijo samo decembra, se ga ne smejo dotaknit, je plastičen, po mnenju nekaterih nekoliko srhljivega videza in grozi oz. beleži, kako se otroci vedejo (šteje pluse in minuse) in potem to špeca Božičku, ki potem glede na te sezname obdaruje. Na srečo pri nas to ni problem, ker nosi dedek Mraz, ki ima rad in obdaruje vse otroke, ki verjamejo vanj, ne glede na pridnost:). Tako da škratkom ni treba nič beležit in so pri nas lahko celo leto in so zato lahko luškani in prijazni in dotakljivi in kar je še teh fajn stvari:). 
Pri nas je vse skupaj malo bolj otročje, ker k nam pač hodijo taki nestrogi in prijazni škratje. Tako je bilo takoj jasno, da bomo imeli svojega škratka z našimi pravili, ampak to se mi zdi logično, da si vsaka družina po svoje priredi - očitno pa je čez lužo to že pravi upor, ker se jim zdi to "alternativa" - pa smo spet v alternativi, ne da bi sploh vedeli za to, haha, zgodovina se ponavlja:D.
 In ko sem že razmišljala, kako bi takega škrata prepričala, da pride k nam, je imela usoda (beri: radovednost mojih punc) svoje prste vmes...
Ta dva škratka zgoraj je dobila Lejla letos od zajčka - no, v bistvu je dobila en kompletek, iz katerega sva potem naredili tega škratka in škratico. In ko sem videla, da prav taki škratki delajo nekaj čisto podobnega, kot so mislili delat naši škratki, sta ravno pokukali punci v računalnik in vprašali, zakaj se gre. Jima razložim in seveda sta/smo se takoj vprašale, ali bodo naši tudi takšni "prijazni škratki", kot so tisti. Mogoče tudi naši decembra oživijo ponoči in uganjajo norčije:). Tako so ga mali zvečer nastavili na adventni tovornjaček (še ena zelo priljubljena tradicija pri nas:) in ju zjutraj našli...
...kako pišeta pisma dedku Mrazu! Ja, kaj, tudi škrati imajo želje, ne? In seveda dedek Mraz ne more pozabit svojih malih sostanovalcev in pomočnikov, ne?
 In v adventnem tovornjačku so tičali 3 bleščeči kuliji za pisanje pisem dedku Mrazu.
 Temnolaska, ki je bila prva pokonci, jih je morala takoj preizkusit in bila čisto očarana nad bleščečo sledjo, ki jo je puščalo pisalo:) Danes torej pišemo pisma dedku Mrazu, vseh pet, kot vsako leto:). Potem damo pismo na okensko polico in ponoči ga ptički/škratki/vile ali drugi njegovi pomočniki odnesejo k dedku Mrazu in babici Zimi, ki potem vse to pregledata in se lotita daril:).
Pa pravijo, da se otroci ničesar več ne razveselijo, da imajo vsega polno rit in da ne cenijo igrač itd... Ne vem, no, meni se vsekakor ne zdi tako:) Kar prinesejo pri nas škratki v adventni tovornjaček, so vedno same malenkosti, dostikrat celo "smeti" - delčki za poizkuse... pa je to od vsega najbolj pričakovana in zaželjena zadeva in vsako leto je kar ne morejo dočakat! In vedno se strašno razveselijo teh malenkosti!
 Mimogrede: zanima koga, kaj bodo škratki zakuhali/počeli v prihodnjih dneh?

6 komentarjev:

mtka uri pravi ...

Kje pa je zajcek dobila tale komplet. Ker imam strasno neustvarjalne dni ... In bi nam prav prislo malce pomoci.

veri pravi ...

Uf, videla sem jih v Prometeju - mislim, da je bil takrat še Prometej, mogoče je bil pa že Rayher, na Mali ulici, zraven sodišča. Vendar žal jih že lani pozimi ni bilo nikjer, ne v Prometeju, ki je šel zdaj itak že v stečaj, ne v Rayherju, niti kje drugje. Sem si želela kje najt kak tak kompletek, da bi imeli 3 škratke, za 3 otroke... Ampak žal nisem nikjer našla, očitno je šlo iz programa.

Lahko pa jih narediš tako, da spleteš eno večjo cevko za puloverček, eno dolgo ozko cevko za roki, eno srednje veliko cevko za kapico, ki jo na vrhu nabereš skup, da se zoža in nastane cof in dve manjši cevki za noge, potem pa to sestaviš na leseno osnovo (telo in glava skupaj, dodaš kitke ali samo narezano volno za laske in mogoče kako kroglico ali že narejene lesene coklice za na noge. Samo malo več dela je vse to splest...

Sicer pa bo ok verjetno kakršenkoli škrat ali pa kako drugo prijazno pravljično bitje:).

Lahko pa vam ga pa tudi naredim, če želite. Ne bo čisto enak, ker ne bom imela istega materiala, upam pa, da bo luškan:).

mtka uri pravi ...

hvala, Veri. tudi za ponudbo. najbrz bom vseeno poskusila premagat lenobo in se jih sama spravila delat. no, ne vem pa ce kmalu. :) vse lepo k vam.

veri pravi ...

Ni zakaj, bi rada pomagala s kako uporabno informacijo, pa žal nikjer več ni teh kompletov. Že takrat, ko sem jih videla, so šli iz programa - po novem letu se hočejo teh stvari znebit in so bili na policah z znižanimi izdelki, ki grejo iz programa;). Sem pregledala stran od Rayherja (od njega je bil ta komplet), pa jih ni bilo že lani, letos pa tudi ne (sem šla spet pogledat), čeprav so drugi kompletki še (recimo sfilcan škratek s stiroporno osnovo). Mogoče bi se tudi ta obnesel, samo ne bi imel toliko možnosti postavitev.
Sicer se mi za ta namen zdi najboljši tak s kakimi žičkami v rokah in nogah, da se lahko postavi v vse mogoče poze, ampak pri nas sta že tadva oživela in se bosta pač postavila tako kot vesta in znata;).
Sem pa na netu videla, da v ZDA pa prodajajo take že narejene (na tistem linku zgoraj, je med komentarji tudi to, kje je dobila te škrate, v neki evropski štacunci - mi smo v Evropi, pa nam to baš kaj dosti ne pomaga:D).

Bo pa gotovo najboljše to, kar je izpod maminih rok:). Sicer sem se pa naučila, da ni treba, da vse rata tisto leto, ko si zmislimo:). Otroštvo je dolgo kar nekaj let in če ne rata letos, pa drugo leto, otroci bojo še vedno otroci:). In če ne rata do najstništva, pa lahko škrat uganja vse tiste bolj odrasle noričje, ki jih je poln pinterest;).
Hvala za lepe želje in enako tudi vam, pa naj se oboje uresničijo:)! Lep december vam želim:) Naši že odštevajo, koliko dni je še do skrivačkov in tovornjačka:).

mtka uri pravi ...

http://kavicazmano.blogspot.si/2015/11/adventni-palcki.html

pa sem se ze vceraj vzela v roke. razstrigla kar se je dalo. in jih imamo tudi mi :) hvala za vso pomoc. lpu

veri pravi ...

Super tu je uspelo, ful si luskani! Sem res vesela, če da ta bog komu motivacijo, idejoali pa samo nasmeh :-) lep advent!