sobota, 05. april 2014

Bento - okrašeno kosilo

Spet cvetijo češnje in v našem ljubem botaničnem vrtu imajo spet hanami:). Ker sem puncama obljubila, da gremo letos spet, smo seveda šli. Jasno, je bilo našima požrešno ustvarjalnima dušicama najbolj važno to, da dobita "tisto kosilo" (beri: bento - okrašeno japonsko kosilce za seboj). Ja, tokrat sem ga delala sama, malidve pa sta samo povedali kaj in kakšno bi radi imeli kosilo (praktični razlogi, popoldne smo bili zunaj, ponoči otroci zdaj že spijo, danes dopoldne smo meli pa že plane - več o tem kasneje, ampak vam namignem: ploščice za NOVO kuhinjo:). Je pa tamala vseeno povedala točno, kakšen mora bit škrat: barve, brada, brki, obvezen cof, itd... Ja, otroci očitno vejo, da je štos v detajlih:D. In seveda mora met mušnico, to je bilo tudi pod nujno:D.
 
Ves čas poslušam, kako so otroci navdušeni enkrat nad nečim, že naslednji trenutek pa nad nečim drugim. No, to definitivno ne velja za najine otroke! Ta bitja zvesta že ne vem katero leto še vedno tolčeta škrate in vile! Torej je letos bilo spet treba naredit škrata za tamalo in vilo za taveliko.
 Zato sem včeraj letela zvečer v trgovino, da sem kupila par barvitih hran, ki so kar same od sebe govorile, kaj bi postale:). Tale radič recimo si je prav želel bit obleka od vile:) A ni narejen za to? Ozadje je rižota, koža iz šunke, lasje iz nori alge, oči iz nigele (črna semena), usta iz radiča, cvetlice iz oranžnega in rumenega korenja.
 Seveda je bilo treba naredit 5 bentojev, da ne bo krega (in da bova tudi midva sita;).
 Zato sem en del špinačnega riža obarvala s sojino omako, naredila medvedka, ki spi na posteljici iz regrata (ha vedno mi je bilo smešno to poimenovanje - posteljica iz rukole itd... no, zdaj je pa čisto upravičeno:D) in iz dveh omlet (stepeno jajce, spečeno v mini ponvici - ena plahta zložena v povštrček, druga pa je bila odejica). Gobček in ušesa so iz sira, smrček pa košček bučnice. Oči so tudi iz sira, pomagala pa sem si s tenko slamico.
 Tale miška, ki spremlja vilo, je iz topljenega sirčka, za rep ima trak korenja, za oči nigelo in za smrček in ušesa hrenavko (laho bi bilo tudi korenje, pa mi je ravno košček hrenavke ostal).
 Mali je nor na ribe in hobotnice in vse mogoče morsko. Čisto nor. Usekan. Joka cel dan, če damo ribe ven na okensko polico odmrznit. Ne prenese videt konzerve rib, ne da bi jo on imel v rokah. Ko je bica dala ribe za kosilo (še v stiroporni škatli) in smo šli na sprehod, jih je nosil non stop s sabo! Ni se ločil od njih niti za trenutek - ves čas so mu padale dol in zgledale potem precej drugače kot na začetku:D. Non stop mora imet svojo plišasto ribo in je bila strašna kriza, ko smo jo enkrat pozabili v vrtcu... Skratka - ribe v vseh oblikah. Zato je dobil morski bento.
 Ribici sta iz jabolka (rdeče in zeleno jabolko, izrezano z navadnim nožkom), školjka je izrezljana iz rumenega korenja, notri je biserček iz graha.
 Lignji so iz koščkov hrenovke in špagetov.
Idejo za tale bolj odrasli bento pa je dal oči: da bi naredila češnjeve cvetove iz kokic. Nori algo sem izrezala s škarjami v vejasto obliko in jo položila na zmiksan špinačni riž (žal sem dala preveč špinače in je zadeva pretemna, zato se veja ne vidi tako dobro - vem za drugič, če bom še kdaj kaj takega delala:D).
 In še mušnica iz jabolka, seveda iz škratovske škatle - za srečo. Očitno je srečo res prinesla, saj smo tokrat celo ujeli tekmovanje, sicer za las, ampak dejansko napredujemo:D. In uganite kaj - Lejlin bento je celo zmagal, hehe.
 Mala čisto ponosna:). Za nagrado je dobila vrečko enega prav dobrega čaja (kar je fajn, ker je za očija zeleni čaj zdrav) in 6 ur tečaja japonščine (in gospa, ki tečaj organizira, je bila zelo prijazna in imela takoj kup idej, kako bo naredila zanjo individualni tečaj, kjer bosta imeli japonske pravljice, itd... tako da bi ji znalo biti prav všeč:).

Če bi si radi ogledali še druge mojstrovine, poglejte na njihovo stran.
Ostanite v cvetju še naprej (oz. vedno bolj, saj je pomlaaaad!:)

4 komentarji:

Andreja pravi ...

Vprašanje: Se te lepe skulpture potem poje? ker nekako vidim naši, še posebej mlajšo, kako vpije, da medvedka pa ne, ne bomo pojedli, revček, on spančka, moramo biti tiho, pššš, da ga ne zbudimo :-).

Fajn ideje.

veri pravi ...

Haha, naši nimajo nobenih zadržkov, vse požrejo! Zadnjič, ko sta fanta pucala solato in mu oči biolog pokaže gosenico, da jo bo mali pogledal... preden je uspel kaj reči, jo je mali že pogoltnil:D. No, saj so baje zdrave, visok delež beljakovitn itd... in ni bila strupena:D...

katja pravi ...

ha ha ha... tko je če so navajeni da so lepe stvrai tudi užitve :-D

katja pravi ...

joj kaj naj rečem čist navdušena... ampak imam dve pripombi- nagrado bi morala dobit mami in drugo- no ofens ampak vila je neprimerno lepša od škrata;-) vsi pa cudoviti, izvirni in gotovo okusni!