09 maj 2013

Podpeško jezero



Kadar sonček pogleda izza oblakov, ga moramo izkoristit, ne? Ker včasih ne pogleda za prav dolgo, si je fino naredit v glavi (ali na papirju, če ste bolj pozabljive/zbegane sorte, kot recimo vaša blogerka:D) en seznamček vseh zanimivih izletkov za mimogrede (torej v bližini doma).

Ker živimo v prestolnici (madona, se to fensi sliši:D), nam je blizu Podpeško jezero.

Druga reč, ki se jo splača imet na dosegu, če imate male otročiče, je nekaj, v čemer jih boste nosili. Če je ta nekaj namreč zakopan nekje v kleti, pod kupom krame, potem je veliko manj možnosti, da se boste odpravili na celodnevni izlet;)

Pa bi bilo škoda... Ker narava je res lepa!

Ne poznam prav nikogar, ki bi rekel, da je ne mara.

Tretja stvar, ki je ne smete pozabit, pa je seveda malica:D. Če imate male otroke, je hrana ključnega pomena za dobro razumevanje vseh članov družine:). Pomaga tudi, če imate s seboj tudi kako dekico, na kateri lahko priredite piknik, to jim vedno strašno dogaja, ne glede na to, ali ga naredite pred hišo ali na izletu. (ker ga pred hišo ne moremo, pač moramo nekam it). Mi imamo eno kar ves čas v avtu, da ni treba še na to mislit:).

Če najdete dovolj velik travnik, da traja nekaj časa, da mali odšetajo do prve nevarnosti, potem se bosta lahko usedla tudi starša:)

Seveda je še bolj kot hrana nujna pijača, sploh v teh toplih mesecih... (fino je pa imet kaj za preoblečt, zaradi spreminjajočega se majskega vremena in zato, ker hrana in pijača včasih ne končata tam, kamor sta bili namenjeni;)

Zdaj imate vse in lahko samo uživate:) Piskate na trobentice...

Najdete kakega močerada in ga potem zastrete s kakim listom, da se ne bo preveč izsušil.

Pogledate izvir - na sliki se ne vidi, v živo pa res lepo izgleda, ko pride voda iz zemlje:)

Opazujete naravo...

In se mimogrede še kaj naučite - tukaj je oči razložil puncama, kako so odpirali lopute pod zbirnim jezercem, da je mlin vedno imel ravno prav vode - in sem se še jaz naučila zraven:).

Preizkusite še kakšno zanimivo reč na poti, recimo tole črpalko iz vodnjaka in dan je popoln:) (sploh če ste vsaj pol malice pripravili prejšnji dan, to toplo priporočam, sicer je zjutraj precej hektično:D).

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

Lep izlet. Zdaj pa banalno vprašanje - kako se ob takih prigodah branite klopov? Jaz potem ves večer nervozno pregledujem svoje princese...

veri pravi ...

Sploh ni banalno! Glede na to, da sem zbolela za borelio, ko sem bila noseča z malim... te popolnoma razumem. (sicer sem staknila tistega klopa na Lj. gradu, kar je dobesedno sredi mesta...)

Preventiva pred klopi oz. boleznimi, ki jih prenašajo:
- proti meningitisu sva punci dala cepit, malega še ne, ker je premali
Sicer pa:
- ohlapna, svetla oblačila naj bi bila boljša, vendar nimaš vedno takega vremenu primernega oblačila (poleti je lažje)
- boljše je imet spete lase, vendar je to pri najinih puncah misija nemogoče...
- uporabljamo tudi repelente, poškropim jih pa rajši kar na obleko in čevlje, odganja ravno tako, ne draži pa toliko kože (sicer niso meli problemov zaenkrat, hvalabogu)
- obvezno jih pregledava, ko pridemo domov - navadno jih vse tri fliknemo v bano, da se skopajo (kar itak paše po izletu:), pa lažje se jih pregleda, ko so nagci.
- posebej je treba bit pozoren na skrita mesta - za ušesi, v vseh gubah, itd... tudi na laseh ga lahko prineseš, ker ne živijo samo na tleh, ampak tudi skačejo na nas iz dreves... Lejla je recimo kot 6m dojenčica staknila klopa v ZOO, pa sem jo ves čas, ampak res ves čas nosila v slingu... Sploh ni stopila na tla, ker itak še ni hodila, pa še zaspala je vmes. Je klop skočil na naju, zgleda.

Sicer pravijo strokovnjaki za borelio, da je večinoma problem vsakdanjik, ko se ne pogledamo, ko pridemo iz igrišča, recimo, klopi so pa lahko tudi tam. Da po izletu se veliko ljudi pregleda, ker je osveščenost že kar dobra in če najdeš klopa v prvih urah, je verjetnost prenosa bolezni (tudi če je okužen), veliko manjša. Zato tudi ni tak problem pri dojenčkih, ker jih ves čas cele gledamo, umivamo, lupčkamo,... in potem opaziš klopa in ga odstarniš. Če pa klop ostane prisesan dlje časa, pa se možnost prenosa povečuje.

Pa če najdem klopa, mu preštejem noge, da vidim, če je prva larva - ko prvič je (jejo 3x), potem sem lahko bolj mirna, saj se še ni imel od koga okužit.Vsekakor je treba pazit, da klopa res ubiješ, ker so nekateri večji kar trpežni (morajo bit, da jih praskanje ne ubije).

Upam, da to kaj pomaga...