12 maj 2013

Sendvički z nalepkami

Že zadnjič sem omenjala, da je založenost s hrano nujna za dobro funkcioniranje naše družine na izletih (in tudi sicer, samo doma imamo hvalabogu vedno kaj za pod zob;). Vendar kot marsikdo že ve, ima moja temnolaska hudičevo dober spomin. Zato čim naju je slišala, da se meniva, da bi kam šli, je začela moledovat: 
"Mami, kdaj bomo šli pogledat kak grad?" 
"Ja, pejmo na kak grad!" se je oglasila še tamala. 
"Ja, saj smo bili ravno zadnjič na Ljubljanskem gradu..."
"Ne, ne tko, tako kot smo šli takrat, ko je bil Svit še mali... Na TAK grad!" *Šli smo na Blejski grad, ravno ugotovila, da sploh še nisem objavila...
"Grad? Zakaj pa ravno grad?" sem jo začudeno vprašala, ker sicer nista ravno tako zelo navdušeni nad gradovi... 
"Ja, zato no, da bomo spet naredili take sendviče z nalepkami!" 
??... ja, le kako da nisem tega uganila:D To je ja logično!:D Vsakič znova mi je fascinantna njihova logika, od kod vse potegnejo kaj in kaj vse povežejo:).

"Ok, če je fora v teh sendvičih, pa res ni problem, to pa lahko naredimo tudi za katerikoli drug izlet!"
"A? Ja, mamiiii!!!" :D

In tako smo spet delale sendviče z nalepkami (poštempljane s kupljenimi in domačimi štampiljkami in porisane; če se vam ne da zezat s tem, pa seveda lahko uporabite kar kupljene okrašene nalepke - samo dovolj velike naj bojo, da bojo držale zavit sendvič skupaj ali jih pač uporabite več, otroci bojo gotovo za:). Tokrat sem imela doma papir za sendviče, ki je naravi bolj prijaznen od raznih folij, je pa res, da se ne drži sam sendviča, ampak ga moraš nekak pritrdit - in za to so zelo primerne nalepke:)

Zakaj bi bilo to zavijanje sendvičev sploh potrebno?  Jah, prvo kot prvo je to, da so naši sendviči navadno kar bogato obloženi in če jih ne bi nekaj držalo skup, bi razpadli... Drugo je to, da tako otrokom ne razpadejo v rokah, ko jih jejo, če jih papir spodaj drži skup. 
In zakaj nalepke? Poleg "uvau" faktorja, ki ga imajo na male otroke (to je pač lastnost nalepk, otroci jih enostavno obožujejo, praktično vsi, ki jih poznam, ne vem, zakaj, tako pač je:D), je tu še čisto praktičen vidik: tako vsak ve, kateri sendvič je njegov in dobi res tistega z nadevi, ki jih je doma sam izbral oz. sendvič, ki ga je sam lastoročno sestavil, če to že zna. Sploh praktično, če imate doma koga, ki recimo obožuje kaj pekočega ali kakšno reč, ki je ostali ne marajo...
Naslednjič pa lahko sendvičke povežete z vrvico in nanjo obesite okrašene kartončke, recimo:).

6 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Tole nima nobene zveze s tvojimi ljubkimi sendvički. Zadnjič si me nekako "zadolžila" za waldorfsko matematiko. Ta -dam:

http://ciedesloulous.blogspot.com/2012/04/un-autre-bloc-de-math-les-gnomes.html

Upam, da vsaj malo razumeš francosko, ampak saj matematika ima univerzalen jezik. Tvoji Lejli bi bilo sploh všeč, ker računske operacije večina uči s škratki... lp in se še oglasim, Katja.

veri pravi ...

Čuuuudovito!!! Hvala, res! Škratki in matematika - Lejlina nebesa:D. Kot bi rekla vile in lutke in pripovedovanje za Ronjo:). Ali pa žoge in svinjarija, predvsem smeti, za Svita:D.
Moja francoščina zeloooo šepa, ampak mislim, da se bomo s pomočjo google translate-a sporazumeli:).

In se seveda vroče priporočam še za kako takole reč:). Malo za samo igranje, malo pa za vsak slučaj: me namreč strašijo starši starejših otrok, da šola ubije otroke in njihovo zvedavost (sicer moram priznat, da si težko predstavljam, da bi komu uspelo dotolčt to radovednost...), ampak fino je met rezervo, če bi komu slučajno ravno matematika ne bila všeč in bi rabil malo škratje/vilinske/gibalne/karkolipačjimbodogajalo... spodbude:).

Anonimni pravi ...

Tu je pa slikica tistega, o čemer sem ti zadnjič pisala, pa še kup drugih idej in povezav: http://pinterest.com/search/pins/?q=waldorf+math

In ja - šola žal vse prepogosto ubija ljubezen do učenja in vedoželjnost otrok. lpk

katja pravi ...

HOj..a si uspela dešifrirat francoščino? Če ne se lahko kaj potrudim...in ti nardim uslugo(vsaj kdaj:-) )Javi!

lpk

veri pravi ...

Joj, katja, po tistem 1. komentarju sem šla gleda na pinterestu ideje za waldofsko matematiko in sem čisto not padla - nisem 2 dni nič naredila:D. Potem sem si pa prepovedala pinterest:D. So pa fajn ideje in jih imam kar spravljene za naprej:)

Nekak približno sem razumela uz malo pomoč google translate-a:D, se pa priporočam za naprej, ko bom hotela kaj udejanit in bom videla, da mi pol besedila manjka in da v bistvu nič ne štekam:D. POtem se pa nisem več s tem ubadala, ker se nam življenje dogaja na polno (boste zvedeli več, ko bo konec (ne življenja, samo trenutnega dogajanja;) oz. ko bo nekje sredina), zdaj še starih napisanih postov ne uspem objavit (un smajli, ki vrti oči;). Se priporočam enkrat pozimi verjetno, ko se stvari umirijo in bom umirjeno (haha;) gledala pinterest in se igrala z otroki:).

katja pravi ...

:-) Ja je nevarno odpirat določene linke... No upam da to dogajanje pomeni da tvoja naloga napreduje in da morda celo hiška na obzorju...vse dobre zelje z moje strani...

gre pa za eno zgodbico, ki bi se je bla tud ti sposobna spomnit ;-)

lp Katja
p.s. ma tale sistem "dokaži da nisi robot" je pa kr zahteven ...