26 maj 2013

Bazen




Priznam, da sem zelo pristranska, ker pač obožujem plavanje, to je moj šport (dobesedno rajši dalj časa/večjo razdaljo preplavam kot pretečem:D), sem zelooooo vodno bitje oz. kot mi pravi moj oče: "pola riba, pola fish":) Ampak tudi za tiste, ki morda niste taki navdušenci, je kopanje večinoma luštno:) Sploh pa za vsa tista mala bitja v vaši družinici;). Otroci so vsi po vrsti navdušeni in
očarani nad vodo. In več kot je je, boljše je:). In v bazenu je je reeees veliko:).

Naj vas torej povabim v bazen. In kaj tam delamo? Se kopamo, plavamo, itak. In se učimo plavat. Ampak kako?

*Takole (na 1. sliki) je mala (oz. tavelika, čeprav mi je čudno jo tako klicat, ker dejansko ni glih ful velika, še vedno je moja mala pikica;) klicala ribice/vodne škratke/vodne vile:) S tem prepričate otroke, da (prostovoljno!) dajo obrazek v vodo in pogledajo pod vodo. In da vadijo izdihovanje v vodo. To še Mankoč dela:) Plavanje namreč ni samo to, da se otroci obdržijo nad vodo in jih je fino navadit tudi te ostale zadevice (plovnost, izdihovanje v vodo, itd...) Je namreč lažje zdaj kot kasneje...


Vem, da pomlad ni ravno najboljši čas za izbiro tega posta (morate pa priznat, da tudi vreme ni ravno pomladno...), ki tako in tako čaka že od zime:D. Ampak medtem smo šle še kdaj na bazen in sem se pač spomnila nanj... Bolje pozno kot nikoli, pravijo;) (s tem se skoz ven vlečem, ja, tudi v reali:D)
Vseeno pa ima bazen tudi spomladi prednosti:
- pripravi otročke na kopanje v morju
- tako boste na dopustu hitreje lahko uživali, ko se bojo otroci samo zapodili in jih ne bo treba uvajat ali učit plavat:)
- v bazenu je zelo lahko otroke navajat na potapljanje glave, ker se vse vidi, pa očke ne pečejo in jih lahko učiš, da si jih ni treba ves čas otirat:) V morju jih slana voda dostikrat moti.
- baje je dobro za imunski sistem, ki je spomladi kar na udaru zaradi oslabitve pozimi
- preseka rutino, ki se včasih pozimi ali spomladi prikrade (jeseni je vse novo, spet šola, vsi spočiti od dopusta..., poletje je itak zakon, pozimi pa kratek dan in mraz naredita svoje...)
- idealna izbira za kak obupno blesav deževen dan, ko si zunaj tako in tako moker, pa najboljše, da se kar v vodo vržeš:) In še otroci se zmatrajo in potem lepo zaspijo (recimo:D)
- luštno je:)

Kateri bazen? Če imate možnost, so krasni kakšni bolj topli, vendar čisti, recimo tisti, kjer sicer poteka plavanje dojenčkov (tam morajo malo bolj pazit, ker so strožji kriteriji). Vendar so ti majhni in topli bazeni večinoma zaprti za rekreativce (ki itak nimajo kaj počet v tako toplem in malem bazenu), zato pač pojdite nekam, kjer je bolj čisto, to je verjetno edini pogoj.
Luštno je tudi, če ima bazen del, kjer je nižja voda, kjer lahko otroci stojijo, še boljše, če ima posebej bazen samo zanje. Vendar to ni pogoj. Me hodimo na DIF, kjer je mrzla voda, ker je pač primerna za trening in otroci nikjer ne morejo stat - razen na stopnicah za vstop v vodo. Pa se tudi čisto da, ker so obiskovalci zelo prijazni in razumejo, če delamo gnečo na tistem koncu (in izbiramo termine, ko je res zelo malo ljudi tam:).

Naslednjič pa še kaka ideja za vodne igrice in kaj o pripomočkih, če bo koga zanimalo - glede na to, da se bliža poletje in bo zadeva uporabna tudi v naravi:)...

1 komentar:

katja pravi ...

hoj... sedaj je pa to več kot aktualna tema... hvala za demonstracijo v živo zadnjič na bazenu... se pa priporočam se za kak zapis...

voda ruls!