petek, 28. september 2012

Srednjeveški sejem

Ker je ta vikend spet srednjeveški festival v Ljubljani, naj vam naredim malo skomin s tem, kako je bilo na prejšnjem srednjeveškem sejmu, pred 2 tednoma (tokrat je precej bogatejši program, ampak tudi zadnjič smo se imele s puncama super:)  
Moji punčki sta zelo punčkasti punčki in nista hoteli niti toliko pogledat lokov, da bi jih lahko slikala, sta samo brzeli dalje - ne, mami to naju ne zanima... Sem mislila, da ne obstaja otrok, ki ga ne zanimajo loki... In ker smo pustile fanta doma, nisem imela druge, kot da pičim za njima... Seveda smo se pred stojnico s punčkami kar dolgo zadržale... 
 No, včasih komaj čakam, da bo Svit velik, ker mene pa loki zanimajo:D sploh veliko bolj kot nakit... Ampak punčki sta punčki, nimaš kaj:D
 Stojnica s krznom je bila tudi zanimiva, punci sta pobožali vse mogoče živali, Lejli pa je bila najbolj všeč kar ovčja koža, ki jo je imela kot mala (ker zdaj je tako strašansko velika, a ne?:D) v vozičku...
 Usnjeni mošnjički, podobni torbici, ki smo jo enkrat naredile za dedijevo prijateljico:
 Ročna lutke:
 Marionete so vse zgodovinsko pravilne in predstavljajo različne junake naše preteklosti in literature: imamo Kekca, zamorčka, ki je rešil ne vem katerega kralja, pa tudi naše verzije Romea in Julije... V zgodovini nisem ravno najboljša in bom morala to še malo pogledat... Z veseljem pa poslušam in tudi lutke so krasno narejene.
 Domači ovčji siri in jogurti:
 Glineni nakit - tu smo gledale, kako je narejen in to jima je bilo zelo zanimivo:
 Dekoracija v stari Ljubljani, ki je zelo pritegnila moji radovednici:
 Največji hit zanju so bile statve! Ta gospa tke preproge in nam je prijazno razložila, kakšen vzorec lahko kje uporabiš (keper, platno,...), da pride do izraza glede na debelino vrvice.
 Še nekaj nekoč pogosto uporabljanih predmetov:
 Polstenje: seveda sta me tu spet prosili, kdaj bomo vendar spet filcale...
In izdelki iz klobučevine (polsti oz. filca - to je vse en in isti šmorn;) 
 Filcasti uhani:
No, to je bila pa seveda najbolj zanimiva stojnica: z lesenimi igračkami:). Lejla se je popolnoma zaljubila v tole igračko in se z njo igrala pol ure nepretrgoma! No, kljub precej gosposki ceni jo je na koncu dobila, ker ji je bila res tako všeč:
 Medtem pa se je začelo mečevanje:
 To bi bilo pa nekaj za fantke:
 Moji punci pa...
 Lejla se mi je po 3 sekundah zjokala, nakar sem ji razložila, da se fanta samo igrata, da si ne bi nikoli nič naredila, da se imata sicer čisto rada in da se grdo gledata samo za šov, da bolj prepričljivo zgleda. Da je to tako kot katerikoli drug šport, kjer fantje grdo gledajo, kadar tekmujejo, ampak si nič hudega nočejo.
No, potem je to sprejela, ampak izrazila pomislek, da upa, da ne bosta nje... No, sem ji povedala, da to pa sploh ne, ker tega pa jaz ne bi nikoli dovolila in potem je mirno gledala do konca;) 
 Sta bili pa obe kar zadovoljni, ko sta končala in sta jima veliko bolj bili všeč tile prijazni gospodični:) Ugotavljam, da niti ni slabo imet tudi sinčka:D Punčke so super, ampak obstaja ena malo bolj divja stran  v meni, ki se bo lahko lepo razživela, če bo mali vsaj malo podoben normalnemu fantku;)
 Še ene statve- in seveda smo morale tudi tu pogledat, kako je gospod stkal vsaj pol metra lana:). Na srečo ni imel nič proti:) Punci so statve res fascinirale...
 Lesene sklede  - lepe, ampak kar se mene tiče imam že ogledane velike, masivne, lepo zaobljene lesene deske, ki jih bom nekoč, ko bom velika, imela... Ampak najprej moramo najt dovolj velik prostor, kamor jih bom lahko dala, to pa malo dalj časa traja...
 Terilnice in seveda mušnice, kjer živijo škratki:D
 In še steklen nakit... Nimam pojma, kje sta se punci vzeli, ti geni očitno preskakujejo generacije...
Pri slamnati stojnici smo pogledale, kako pletejo obeske in končno sem izvedela, kako dobijo tako dolgo slamo! Obstaja posebna vrsta rži, ki zraste 2 metra visoko - in iz tistega pa verjamem, da se da naredit čuda reči! Tole pa mene mika delat, ampak enkrat ko bosta večji, da bo tudi njima zanimivo:)
Še skupinska slika: 
In še rabeljka - moral bi biti rabelj, seveda, vendar smo danes emancipirane in smo lahko tudi rabeljke:D. NO, zraven je bil še precej bolj strašljiv rabelj, samo tistemu se rajši nismo preveč bližale, ker... no, ja, ker imam punčki:D
To je to, uživajte na jutrišnjem festivalu, mi imamo kup drugih opravkov in nam verjetno ne bo uspelo spet it...

4 komentarji:

Tatjana pravi ...

Ful luštno! Upam, da nam jutri uspe it malo pogledat :) kar se pa zamorca tiče, je pa naš ... http://sl.wikipedia.org/wiki/%C5%A0kofja_Loka :)
uživajte na trgatvi ;)

veri pravi ...

Ja, vem, da ga imate še v grbu:) Samo ne spomnim se pa imen kraljev... Jaz pa imena...
Za trgatev sem se pa že zmenila, da nam ne bo treba pit vina, tako da bo super:)

Tatjana pravi ...

Ni bil kralj ;) je zanimiva legenda: "Zanimivost škofjeloškega grba je zamorec. Po legendi se je eden od freisinških zemljiških gospodov, Abraham, peljal v Poljansko dolino, medtem pa ga je napadel medved. Zamorec, ki je bil njegov podložnik, pa se medveda ni zbal in ga je ubil s puščico. V zahvalo mu je škof obljubil, da »ga bo naredil slavnega, da ga bodo pomnili še mnogi rodovi«. Zamorec s krono je postal simbol freisinške škofije, posledično pa tudi mesta Škofja Loka."

Dobro si se zmenila za trgatev ;)
nam pa ni uspelo it na srednjeveške dneve, tako da upam, da bodo kmalu spet ...

veri pravi ...

O, hvala za razlago, saj pravim, zgodovina ni moja jaka strana.
Kaj smo se dobro zmenili za trgatev? Jaz bi rajši, da bi bila kak drug dan...